Gość effendi360 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 2x evga 570 http://forum.benchmark.pl/topic/628-pochwal-się-co-masz-w-środku/?p=494581 2x msi 680 tf http://imageshack.us/a/img266/4156/sliiii.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 AvlataN:Link wrzucę po powrocie z pracy - gdzieś około 17. Myślę, że mam gdzieś w ulubionych, to wstawię na forum.Tak jak pisałem, brałbym niereferenta. Cytuj Link to post Share on other sites
AvIataN 12 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Hehe, i teraz bądź mądry pisz wiersze co tu zrobić ok czekam na linka... Każda informacja będzie cenna do dalszej dyskusji. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Z własnego doświadczenia: brałbym niereferenty do SLI. Nie można porównać GF110, do GK104... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Sorry pomyliło mi się, oczywiście chodziło mi wcześniej o REferenty, nawet Tobie za taką samą wypowiedź dałem plusa. Nie wiem dlaczego odwrotnie napisałem. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Więc nie rozumiem skąd twierdzenie o braniu niereferentów do SLI... Bo z logicznego punktu widzenia nie ma to żadnego uzasadnienia... Nie skumaliśmy się Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Z logicznego punktu myślenia:1. SLI z referentów:- wyrzuca powietrze na zewnątrz obudowy, ale i tak bardziej się grzeje od układów niereferencyjnych i jest od nich głośniejsze.2. SLI z niereferentó:- pozostawia ciepłe powietrze w obudowie przez co temperatury mogą być nieco wyższe - także innych podzespołów, ale nawet przy wyższych temp. działa ciszej od układów referencyjnych.Czy nie można więc zrobić SLI z niereferentów korzystając ze wszystkich ich plusów i zadbać o cyrkulację powietrza w obudowie i nawiew na karty graficzne? T_T Nie powiecie mi chyba, że jeśli ktoś składa SLI z referentów to może mieć gdzieś chłodzenie w obudowie - i tak trzeba zadbać o ten element, więc...o co kaman? Edytowane 26 Lipca 2013 przez Ave20 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Niestety, z doświadczenia widzę, iż nawet w tak przewiewnej budzie jak HAF-X, system chłodzenia kart niereferencyjnych zbyt mocno wpływa na temperatury zarówno samych kart jak i reszty podzespołów. Obecnie stosowane turbiny w układach referencyjnych i ich głośność pracy, jest na jak najbardziej tolerancyjnym poziomie. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Podbijam... również miałem 2 niereferencyjne HD6870 (i również w obudowie big-tower)... ich kultura pracy i temperatury prezentowały się dużo gorzej niż 2 referencyjnych HD5850 na tym samym konfigu. Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Biorąc karty niereferencyjne mamy już niższe temperatury i wyższą kulturę pracy względem referentów. Tak? Dlatego nawet gdy temperatury pójdą nieco w górę, to w najgorszym wypadku "wrócą" do temp. układów referencyjnych.Nie powiecie mi teraz, że temperatura i kultura pracy w referentach pozostanie na takim samym poziomie po spięci w SLI? Temp. też pójdą do góry. Kultura pracy jeszcze spadnie. I TAK W OBYDWU PRZYPADKACH NALEŻY ZADBAĆ O CHŁODZENIE I CYRKULACJĘ POWIETRZA.Więc? Z logicznego punktu widzenia, SLI z niereferentów ma większy sens... Edytowane 26 Lipca 2013 przez Ave20 Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Tu nie tylko chodzi o temperaturę samych kart. Ogólnie obieg powietrza przy niereferentach jest gorszy co odbija się negatywnie na temp. reszty podzespołów Edytowane 26 Lipca 2013 przez R-Koniu Cytuj Link to post Share on other sites
Ave20 241 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Tu nie chodzi o temperaturę tylko samych kart No tak, ale w obydwu przypadkach należy zadbać o chłodzenie w budzie. Ale nic, skoro uważacie inaczej, nie będę się ścierał. Postaram się wstawić ten link pod wieczór Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Dokładnie - mostek płyty, cep, dyski - wszystko w budzie się grzeje. Jeśli dwie karty wywalają nam 70 stopni do obudowy to nie jest dobrze. IMO najlepsza opcja i najrozsądniejsza to jeden referent i jeden niereferent. Jest to po prostu kompromis który na wielu zachodnich forach dał userom najlepsze efekty. Ponadto dobrze jeśli niereferent to wersja z maksymalnym dostępnym OC. Powód jest prozaiczny - w sytuacji w której nie ma dobrego profilu SLI nadal można w miarę komfortowo zagrać na jednej karcie. Problemów z dwoma niereferentami daleko szukać nie trzeba http://forum.benchmark.pl/topic/93065-gigabyte-geforce-gtx770-4gb-oc-sli-wysoka-temperatura-gpu-1/ Zawsze można dodać dodatkowe wentyle tylko po co narażać się na ekstra koszty. A mix niereferent+referent wyjdzie taniej od dwóch nierefów, względnie cicho i korzystnie pod kątem temperatur bez konieczności montowania 20 wentylatorów. Edytowane 26 Lipca 2013 przez Mephic Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 niereferent to wersja z maksymalnym dostępnym OC Z tym to raczej loteria, karty nie maja określonego maksymalnego OC, to jest coś co należy samemu sprawdzić. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 @up Dodo jak najbardziej masz słuszność. Bardziej chodzi mi o to, że np. przy 660Ti PE OC mają stockowo największy kepler boost do którego niektóre karty się nawet nie kręcą. W 760-tkach myślę, że również warto szukać jednej karty wysoko taktowanej standardowo. Zawsze to też szansa na trafienie lepszej sztuki lub selekta. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
emurderrec 81 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Mówicie mix referent i niereferent. Która będzie wyżej? Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Ta u góry zawsze jest cieplejsza... proponuję przetestować w praktyce - nie widziałem nigdzie testu. Które rozwiązanie będzie lepsze? To zależy od coolera na niereferencyjnej karcie, airflow w budzie i odległości między kartami Edytowane 26 Lipca 2013 przez Mephic Cytuj Link to post Share on other sites
AvIataN 12 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 IMO najlepsza opcja i najrozsądniejsza to jeden referent i jeden niereferent. Jest to po prostu kompromis który na wielu zachodnich forach dał userom najlepsze efekty. Ponadto dobrze jeśli niereferent to wersja z maksymalnym dostępnym OC. Powód jest prozaiczny - w sytuacji w której nie ma dobrego profilu SLI nadal można w miarę komfortowo zagrać na jednej karcie. Dałbyś radę podrzucić linki z testami w takiej konfiguracji SLI ? To tak jak pisałem na początku, REFERENT I NIEREFERENT W SLI. W moim przypadku byłoby to bardzo dobre, aktualnie mam monitor w rozdziałce 1280x1024 ( narazie jedna GPU wystarczyłaby mi na długo ) później bym ewentualnie wymienił sobie monitor na FHD dorzucił 2 kartę REFERENCYJNĄ ( EVGE ) i taki zestaw myślę że starczył by mi na długo, a na tym mi najbardziej zależy, tymbardziej że nie wymogów grania zawsze na ULTRA. Tylko mam jeszcze pytanie. Jeśli już bym miał robić taki MIX SLI to jakiego niereferenta wybrać GIGABYTE/MSI może coś innego... ? I jak byłoby z kulturą pracy w SLI jeśli karty miałyby 2 różne taktowania ? Tutaj przyda się na pewno link od Memphica z testów takiego SLI. Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Przyznam, że oba podejścia do tematu są bardzo interesujące. W przypadku SLI Referentów karty pobierają powietrze, i "wyrzucają" je za obudowę. ( Ja też osobiście jestem zainteresowany tematem bo właśnie czekam na realizację zamówienia w Morele.net mam do środy (W razie czego karty graficzne mogę zmienić bo Gigabyte 760 Windforce był dostępny w Wa-wie od ręki, więc go nie sprowadzali z innego sklepu.) Zdjęcia typowo podglądowe (By nie pogubić się w opiniach , podkreślam, że tak to widzę ja w przypadku idealnego obiegu powietrza.) SLI dwóch referentów: http://img801.imageshack.us/img801/5338/iurw.jpg SLI Dwóch autorskich, moim zdaniem jeśli wentylatory na froncie obudowy będą wprowadzały obieg to raczej ciepłe powietrze powinno wędrować poza obudowę (tyle w teorii , zapewne zależy które chłodzenie jest wydajniejsze przy podobnym hałasie) http://img854.imageshack.us/img854/6942/an38.jpg I SLI Autorskiej + Referenta (Podobno najlepsze , niekoniecznie będzie to najlepiej wyglądać). http://img4.imageshack.us/img4/1350/miy7.jpg Edytowane 26 Lipca 2013 przez matt105 3 Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 TLDR - jaką masz obudowę? Cytuj Link to post Share on other sites
AvIataN 12 Napisano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Matt na jaki rodzaj SLI się decydujesz ? Do mnie aktualnie najbardziej przemawia MIX SLI. Kupno teraz Gigabyte GTX 760 i później dokupienie EVGA 760... A jak sprawa wyglądałaby przy robieniu OC na kartach w SLI ( wiadomo wiąże się do dodatkowo z jeszcze większymi stopniami ) warto robić ? I czy karty o różnych taktowaniach będą dobrze się synchronizować... ? Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 27 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Nie wiem, kupiłbym EVGA najlepsza obsługa i jakość, ale z kolei Gigabyte X3 ma teoretycznie wydajniejsze chłodzenie. Chyba wybiorę 2x Gigusia. Cytuj Link to post Share on other sites
AvIataN 12 Napisano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Możesz podesłać swój zestaw do którego wmontujesz te SLI ? Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Moim skromnym zdaniem jako posiadacza aktualnego i byłego konfiguracji SLI powiem wprost - kupuj zimniejsze karty. Z tego co widzę po twojej płycie karty między sobą będą miały 1 slot odstępu - to już zawsze coś. Jeśli kupisz karty niereferencyjne to obowiązkowo karta górna nr.1 potrzebuje dodatkowo oddychać - daj nawiew z bocznej ściany na nią lub po prostu przymocuj tuż nad nią 1-2 wentylatory 80 lub 60mm. Dolna karta sobie poradzi bez problemów. Nawet z nawiewem możesz się spodziewać różnicy temperatur między kartami nawet ok 10-20*C. Jeśli weźmiesz referenty to hałas cię dobije (będzie wiele głośniej). Temperatury na 100% nie będą niższe niż na nie referentach - dlaczego - bo referenty są ogólnie sporo cieplejsze już na wejściu. Podsumowując - biorąc 2 karty z firmowym chłodzeniem - dajesz dodatkowy nawiew, biorąc referenty - brałbym EVGA, ale będzie głośniej. Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 I5 3570K Phanteks PH-TC14PE BLACK MSI Z77 Mpower (Jeśli okaże się, że płyty nadal padają to zwrócą mi kasę i kupię EVGA Z75 SLI) Gigabyte 760 SLI Windforce 3 Rev.2 Obudowa to pewnie Cooler Master XAF XM w wersji z Oknem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts