Skocz do zawartości

GTX 760 Jakie pod SLI ?

Recommended Posts

Z logicznego punktu myślenia:
1. SLI z referentów:
- wyrzuca powietrze na zewnątrz obudowy, ale i tak bardziej się grzeje od układów niereferencyjnych i jest od nich głośniejsze.
2. SLI z niereferentó:
- pozostawia ciepłe powietrze w obudowie przez co temperatury mogą być nieco wyższe - także innych podzespołów, ale nawet przy wyższych temp. działa ciszej od układów referencyjnych.

Czy nie można więc zrobić SLI z niereferentów korzystając ze wszystkich ich plusów i zadbać o cyrkulację powietrza w obudowie i nawiew na karty graficzne? T_T Nie powiecie mi chyba, że jeśli ktoś składa SLI z referentów to może mieć gdzieś chłodzenie w obudowie - i tak trzeba zadbać o ten element, więc...o co kaman?  %-)

Edytowane przez Ave20
Gość effendi360

Niestety, z doświadczenia widzę, iż nawet w tak przewiewnej budzie jak HAF-X, system chłodzenia kart niereferencyjnych zbyt mocno wpływa na temperatury zarówno samych kart jak i reszty podzespołów. Obecnie stosowane turbiny w układach referencyjnych i ich głośność pracy, jest na jak najbardziej tolerancyjnym poziomie.

Biorąc karty niereferencyjne mamy już niższe temperatury i wyższą kulturę pracy względem referentów. Tak? Dlatego nawet gdy temperatury pójdą nieco w górę, to w najgorszym wypadku "wrócą" do temp. układów referencyjnych.
Nie powiecie mi teraz, że temperatura i kultura pracy w referentach pozostanie na takim samym poziomie po spięci w SLI? Temp. też pójdą do góry. Kultura pracy jeszcze spadnie. I TAK W OBYDWU PRZYPADKACH NALEŻY ZADBAĆ O CHŁODZENIE I CYRKULACJĘ POWIETRZA.
Więc? Z logicznego punktu widzenia, SLI z niereferentów ma większy sens...

Edytowane przez Ave20

Tu nie tylko chodzi o temperaturę samych kart. Ogólnie obieg powietrza przy niereferentach jest  gorszy co odbija się negatywnie na temp. reszty podzespołów

Edytowane przez R-Koniu

Tu nie chodzi o temperaturę tylko samych kart

No tak, ale w obydwu przypadkach należy zadbać o chłodzenie w budzie. Ale nic, skoro uważacie inaczej, nie będę się ścierał. Postaram się wstawić ten link pod wieczór :)

Dokładnie - mostek płyty, cep, dyski - wszystko w budzie się grzeje. Jeśli dwie karty wywalają nam 70 stopni do obudowy to nie jest dobrze. IMO najlepsza opcja i najrozsądniejsza to jeden referent i jeden niereferent. Jest to po prostu kompromis który na wielu zachodnich forach dał userom najlepsze efekty. Ponadto dobrze jeśli niereferent to wersja z maksymalnym dostępnym OC. Powód jest prozaiczny - w sytuacji w której nie ma dobrego profilu SLI nadal można w miarę komfortowo zagrać na jednej karcie.

Problemów z dwoma niereferentami daleko szukać nie trzeba http://forum.benchmark.pl/topic/93065-gigabyte-geforce-gtx770-4gb-oc-sli-wysoka-temperatura-gpu-1/

Zawsze można dodać dodatkowe wentyle tylko po co narażać się na ekstra koszty. A mix niereferent+referent wyjdzie taniej od dwóch nierefów, względnie cicho i korzystnie pod kątem temperatur bez konieczności montowania 20 wentylatorów.

Edytowane przez Mephic

@up Dodo jak najbardziej masz słuszność. Bardziej chodzi mi o to, że np. przy 660Ti PE OC mają stockowo największy kepler boost do którego niektóre karty się nawet nie kręcą.

W 760-tkach myślę, że również warto szukać jednej karty wysoko taktowanej standardowo. Zawsze to też szansa na trafienie lepszej sztuki lub selekta.

• Popieram 1

Ta u góry zawsze jest cieplejsza... proponuję przetestować w praktyce - nie widziałem nigdzie testu. Które rozwiązanie będzie lepsze? To zależy od coolera na niereferencyjnej karcie, airflow w budzie i odległości między kartami

Edytowane przez Mephic

IMO najlepsza opcja i najrozsądniejsza to jeden referent i jeden niereferent. Jest to po prostu kompromis który na wielu zachodnich forach dał userom najlepsze efekty. Ponadto dobrze jeśli niereferent to wersja z maksymalnym dostępnym OC. Powód jest prozaiczny - w sytuacji w której nie ma dobrego profilu SLI nadal można w miarę komfortowo zagrać na jednej karcie.

Dałbyś radę podrzucić linki z testami w takiej konfiguracji SLI ?

To tak jak pisałem na początku, REFERENT I NIEREFERENT W SLI. W moim przypadku byłoby to bardzo dobre, aktualnie mam monitor w rozdziałce 1280x1024 ( narazie jedna GPU wystarczyłaby mi na długo )  później bym ewentualnie wymienił sobie monitor na FHD dorzucił 2 kartę REFERENCYJNĄ ( EVGE ) i taki zestaw myślę że starczył by mi na długo, a na tym mi najbardziej zależy, tymbardziej że nie wymogów grania zawsze na ULTRA. Tylko mam jeszcze  pytanie. Jeśli już bym miał robić taki MIX SLI to jakiego niereferenta wybrać GIGABYTE/MSI może coś innego... ? I jak byłoby z kulturą pracy w SLI jeśli karty miałyby 2 różne taktowania ? Tutaj przyda się na pewno link od Memphica z testów takiego SLI.

Przyznam, że oba podejścia do tematu są bardzo interesujące. W przypadku SLI Referentów karty pobierają powietrze, i "wyrzucają" je za obudowę.

( Ja też osobiście jestem zainteresowany tematem bo właśnie czekam na realizację zamówienia w Morele.net mam do środy (W razie czego karty graficzne mogę zmienić bo Gigabyte 760 Windforce był dostępny w Wa-wie od ręki, więc go nie sprowadzali z innego sklepu.)

Zdjęcia typowo podglądowe (By nie pogubić się w opiniach :), podkreślam, że tak to widzę ja w przypadku idealnego obiegu powietrza.)

SLI dwóch referentów:

http://img801.imageshack.us/img801/5338/iurw.jpg

SLI Dwóch autorskich, moim zdaniem jeśli wentylatory na froncie obudowy będą wprowadzały obieg to raczej ciepłe powietrze powinno wędrować poza obudowę (tyle w teorii :), zapewne zależy które chłodzenie jest wydajniejsze przy podobnym hałasie)

http://img854.imageshack.us/img854/6942/an38.jpg

I SLI Autorskiej + Referenta (Podobno najlepsze :), niekoniecznie będzie to najlepiej wyglądać).

http://img4.imageshack.us/img4/1350/miy7.jpg

Edytowane przez matt105
  • Popieram 3

Matt na jaki rodzaj SLI się decydujesz ?

Do mnie aktualnie najbardziej przemawia MIX SLI. Kupno teraz Gigabyte GTX 760 i później dokupienie EVGA 760... A jak sprawa wyglądałaby przy robieniu OC na kartach w SLI  ( wiadomo wiąże się do dodatkowo z jeszcze większymi stopniami ) warto robić ?  I czy karty o różnych taktowaniach będą dobrze się synchronizować... ?

Moim skromnym zdaniem jako posiadacza aktualnego i byłego konfiguracji SLI powiem wprost - kupuj zimniejsze karty.

Z tego co widzę po twojej płycie karty między sobą będą miały 1 slot odstępu - to już zawsze coś.

Jeśli kupisz karty niereferencyjne to obowiązkowo karta górna nr.1 potrzebuje dodatkowo oddychać - daj nawiew z bocznej ściany na nią lub po prostu przymocuj tuż nad nią 1-2 wentylatory 80 lub 60mm. Dolna karta sobie poradzi bez problemów.

Nawet z nawiewem możesz się spodziewać różnicy temperatur między kartami nawet ok 10-20*C.

Jeśli weźmiesz referenty to hałas cię dobije (będzie wiele głośniej). Temperatury na 100% nie będą niższe niż na nie referentach - dlaczego - bo referenty są ogólnie sporo cieplejsze już na wejściu.

Podsumowując - biorąc 2 karty z firmowym chłodzeniem - dajesz dodatkowy nawiew, biorąc referenty - brałbym EVGA, ale będzie głośniej.

I5 3570K

Phanteks PH-TC14PE BLACK

MSI Z77 Mpower (Jeśli okaże się, że płyty nadal padają to zwrócą mi kasę i kupię EVGA Z75 SLI)

Gigabyte 760 SLI Windforce 3 Rev.2

Obudowa to pewnie Cooler Master XAF XM w wersji z Oknem.