Skocz do zawartości

Zmiana płyty głównej (Socket 775)

Recommended Posts

Witam! Ostatnio zepsuła mi się płyta głowna, i w serwisie powiedzieli, że trzeba ją wymienić. Mam teraz mały problem z doborem płyty i chciałbym uzyskać pomoć od kogoś mądrzejszego. Jaką dobrać do tej konfiguracji?

Płyta główna: Asus P5N32-E SLI plus,
Procesor: Inter C2D e8500 [775],
RAM: 2x Patriot DDR2 1GB 800MHz [DDR2],
Grafika: GeForce 8800GT Gainward 
Dysk twardy: Seagate Barracuda [sATA2],
Obudowa: Coolermaster Dominator Black RC-690-KKN1-GP
Zasilacz: Chieftec CFT-560A-12S 560W.

Wolałbym, żeby to była nowa płyta (choć używki też wchdzą w grę) podobnej klasy do mojego Asusa. Myślałem nad tym, żeby trochę zmodernizować tego grata i dołożyć płytę obsługującą pamięć DDR3, tylko nie wiem czy jest to opłacalne. 

Witaj

Jak chcesz wymienić płytę na obsługującą DDR 3 to pamiętaj że musisz też wymienić procesor a osobiście polecam ci płytę MSI G31M3-F która jest bardzo tania i dobra. Wiem bo ją posiadałem i nigdy nie miałem z nią problemów.

Edytowane przez Maszajuk
  • Popieram 1

Cześć,

na siłę można znaleźć płytę główną z obsługą DDR3, np. MSI G41M-P33 w wersji COMBO ma 2 sloty na taką pamięć, jednak trzeba pamiętać, że ten socket jest już na prawdę przestarzały i dużego wyboru nie ma w tym zakresie (sam mam jeszcze taką płytę w PCcie:))

Pozdrawiam

• Popieram 1

Podaj jaki masz budżet. Może lepszym wyborem byłaby zmiana i płyty i procesora i pamięci skoro już chcesz ulepszać zestaw? Za jakiś czas wtedy sobie grafikę zmienisz jeszcze i porządny sprzęt można by mieć. Bo kupowanie płyty obsługującej ddr3 na 775, gdy już masz pamięci ddr2, to według mnie kiepski pomysł.

• Popieram 1

Witaj,

sprzedaj to co masz (tzn CPU, płytę i RAM) i kup nową platformę, LGA775 i DDR3 to takie typowe przejściowe rozwiązanie. Jeśli jednak musisz siedzieć na s775/nie chcesz zmieniać, weź płytę Asus P5KC - obsługuje do 4GB DDR3 i do 8GB DDR2 (oczywiście można używać albo DDR3 albo DDR2). Za 400zł, jakbyś się zakręcił dobrze, kupiłbyś Celerona G550 (albo jakiegoś Pentiuma), tanią płytę na Intel H61 i 4GB pamięci DDR3 - skok wydajności będzie odczuwalny, poza tym taki zestaw będzie żarł mniej prądu i wydzielał mniej ciepła ;).

Edytowane przez krzesuo
  • Popieram 1

Nie chce koniecznie ulepszać komputera, tylko zastanawiam się czy jest to opłacalne. Bo głównie patrzę pod kontem tych płyt głównych obsługujących pamięci DDR3 (bo niektóre obsługują TYLKO DDR3), i nie wiem czy warto w nie inwestować, czy nie bawić się w takie drobne ulepszenia i zostać przy pamięci którą mam. Bo płytę główną i tak muszę kupić nową, wiec tam wydać +- te 100 zł na nową pamięć to różnicy wielkiej nie robi. Chodzi o możliwość zainstalowania Windowsa 7 na tym sprzęcie, a do tego jest konieczna dobra pamięć. Tylko czy gra jest warta świeczki?

Mój budżet nie przewidywał wydatków związanych z wymianą sprzętu. Nie sądze aż tak wielka zmiana była konieczna, w dodatku po łebkach (tak zwana przejściowa). Sprzęt traci szybko na wartości, zaraz znowu wyjdzie coś nowego, i się zestarzeje, będzie nie na czasie... A ta jednastka raczej nie będzie miała aż tak wymagających zadań. Choć z drugiej strony można to sprzedać póki jest coś warte.

Dziękuję za dotychczasową pomoc. :)

Jeszcze pytanie o budżet było- tak jak pisałem nie przewidywałem tego wydatku, więc nie chcę wydawać góry pieniędzy na ten cel. Powiedzmy do 400- 450 zł (mówię o płycie+ pamięć).

Edytowane przez jarw123

Za 200zł kupisz płytę główną na chipsecie H61 (ew. H67 w używkach) albo Celerona Gxxx.

Ja w listopadzie ubiegłego roku kupiłem Celka G550, 2GB DDR3 oraz płytkę Gigabyte na H61(GA-H61M-DS2V chyba) i zapłaciłem 360zł, albo nawet kapkę mniej. Kolejne 2GB dokupiłem potem za 40zł.

Celeron G550 za sprawą lepszej architektury będzie szybszy od C2D, Pentium G2020 tym bardziej.

Jedyne ograniczenie, jakie niesie ze sobą taki ekonomiczny zestaw to płyta mATX (tylko dwa sloty pamięci RAM i mniejsza ilość slotów rozszerzeń typu PCI, PCIe itd) oraz brak możliwości podkręcania (szczerze mówiąc, kiedy miałem jeszcze 1155 nie odczuwałem potrzeby podkręcania :D ).

Edytowane przez krzesuo

Może coś takiego : AsRock G41M-VS3 R2.0 jest socket 775, są obsługiwane pamięci DDR3 (niestety tylko do 1333 mhz ;() za 230 zł nic lepszego nie zgarniesz :P Jak coś z Asusa to P5G41T-M LX 

Różnica pomiędzy 1333 a 1600 w grach to 1-3 FPS. :P

Jeszcze pytanie o budżet było- tak jak pisałem nie przewidywałem tego wydatku, więc nie chcę wydawać góry pieniędzy na ten cel. Powiedzmy do 400- 450 zł (mówię o płycie+ pamięć).

Za niewiele więcej kupisz zestaw wydajniejszy od tego, który masz obecnie.

Poniżej moja propozycja.

Ceny z Proline.pl

GoodRam 4GB DDR3-1333 CL9. 125,00 

Intel Pentium G2030 3.00 GHz 3MB cache s. 1155 Box. 219,00

MSI H61M-P20 (G3) Intel H61 LGA 1155 (PCX/VGA/DZW/LAN/SATA/DDR3) mATX 159,00

Razem 503,00 zł.

Zakładając nawet najgorszy scenariusz, że za procesor dostaniesz 100 zł, a za RAM 50 zł, to cała przesiadka kosztuje 350 zł.

Tak więc nie ponosząc wielkich kosztów przesiadasz się na nowszą i wydajniejszą platformę.

Dodatkowy bonus, taka platforma zużywa o połowę mniej prądu niż obecna na E8500.

Edytowane przez Pawel7