MartinMartinN 16 Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) Ktokolwiek korzysta z serwerów OVH niech jak najszybciej zmienia hasła i loginy, wszystkie serwery zostały zhakowane! Moim zdaniem szykuje się jeden wielki spam, ale może dojść do jeszcze gorszych rzeczy jak np dane kont i kart kredytowych. Ostrzegam bo nie wysłano jeszcze żadnych informacji na maila:/ Tu macie szczegóły: Pozdro Edytowane 23 Lipca 2013 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) Przecież to jakaś no name strona. Nie znalazłem nigdzie indziej żadnych informacji na temat ataku hakerskiego. Jako zwykły Kowalski nie wiem również co to za serwery OVH... Edytowane 22 Lipca 2013 przez okar19 Cytuj Link to post Share on other sites
MartinMartinN 16 Napisano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 No przecież jest na dole link z źródłem, wiec informacja wiarygodna. Z innego źródła wiem że ponoć zostały zhakowane wszystkie dane dotyczących dosłownie wszystkich haseł do serwerów OVH. Ja osobiscie posiadam strone firmowa na ich serwerze i nie dostałem żadnego powiadomienia do tej pory o takiej atrakcji, radze sie zabezpieczyc....przezornego Pan Bóg strzeże:) Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) Ja nie mówię, że to jakeś kłamstwo Chodzi mi o to, że news na jakiejś no name stronie. Jak wyciekły dane z netii to było o tym na najpopularniejszych portalach. A tutaj jakieś info gdzieś na końcu internetu. Edytowane 22 Lipca 2013 przez okar19 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Wolwgang 57 Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 też śmierdzi mi to kaczką dziennikarską.... Cytuj Link to post Share on other sites
MartinMartinN 16 Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Kaszka dzienikarska na 100% nie, bo info o taku hakerskim pochodzi z oficjalnej strony OVH. Po prostu chcieli uniknąć jak największego rozgłosu i strat z tym związanych ale że musieli gdzieś umieścić o tym informacje (na wszelki wypadek żeby mieć wytłumaczenie) to umieścili w miejscu gdzie osób zbyt dużo nie zagląda. Co najciekawsze , dodzwoniłem sie do OVH i nie chceili o tym za bardzo mówić ale rzeczywiście potwierdzili iz nastapił wyciekł danych u nich. Jak widać i strony z końca internetu czasem dostarczają newsów szybciej niż obecne joomle Cytuj Link to post Share on other sites
Wolwgang 57 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 a tak w ogóle co to jest to piekielne OVH? xD Pierwsze słyszę Cytuj Link to post Share on other sites
MartinMartinN 16 Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Jedna z najbardziej popularnych firm w Polsce z ofertami wynajmu serwerów. A jednak sprawa była jak najbardziej prawdziwa, oto jaką dostałem wiadomość na skrzynkę mailową: Szanowni Państwo,W ostatnich dniach wykryliśmy problem z zabezpieczeniami w naszej sieci wewnętrznej.Podjeliśmy postępowanie w celu sprawdzenia i zabezpieczenia infrastruktury.Baza danych klientów europejskich mogła zostać nielegalnie skopiowana.Baza ta zawiera następujące dane:nazwisko, imię, nic, adres, miejscowość, kraj, telefon, faks i zaszyfrowane hasło.Zalecamy Państwu jak najszybszą zmianę hasła przypisanego do konta klienta. Ciekaw tylko jestem jak ten /ciach/ jako pierwszy dotarł do tych informacji, dzisiaj widziałem, że dopiero pojawiła się na Onecie. W ogóle widzę że mają sporo newsów, których nie ma nigdzie indziej i co najważniejsze nie używają translatora czy jak to się zwie do tłumaczeń tekstów, jak to robią co poniektóre joomle w necie. Dla mnie na plus. Ja już swój login i hasło zmieniłem:) Edytowane 23 Lipca 2013 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Hahaha.... dobra forma reklamy Serio. Przecież każdy średnio rozwinięty intelektualnie przedszkolak wie że to Twój portal. Gdybyś o tak se wkleił linka mógłbyś wyłapać "punkty", a tak to pretekst wjechał Ciekaw tylko jestem jak ten Gamehaj jako pierwszy dotarł do tych informacji +10 do skillu grania debila /ciach/ zatarłem wszelkie odnośniki do portalu który był tu reklamowany, łącznie z dowodami powiązania przedstawionymi przez xora w tym miejscu, sv Edytowane 23 Lipca 2013 przez sid vicious 3 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Nie wiem czy za struganie ze wszystkich debili i tak bezczelną reklamę zwykły warn wystarczy.Sprawę poruszę wyżej, bo to jest kpina. Cytuj Link to post Share on other sites
DoritosUK 1 Napisano 24 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Eee tam to nie nowość bo ostatnio także ktoś shakował ubuntuforums.org. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem wszędzie coś hakują , jak coś już wypłynęło to nic już nie zrobisz a jedyne co to możesz zmienić login i hasło to wszystko. Jeżeli miałeś mocne hasło nie typu mariolka000 to możesz czuć się bezpieczny ponieważ hasła były zaszyfrowane ale dla bezpieczeństwa to można zmienić. Pozdrawiam DoritosUK Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts