wujashek 1204 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 najprawdopodobniej ten 4 rdzen jest skopany, ale ciesz sie ze masz chociaz x3 . identyczna systuacje u swojego siostrzenca mialem. przetestuj go tylko, czy dziala stabilnie. Czesto sie dzieje tak, ze po odblokowaniu rdzeni czujnik temperatury nie chce wskazywac temperatury, ale probuj. SpeedFan pokazuje na temp2 temperature calego procesora, moze jednak da sie odczytac. Cytuj Link to post Share on other sites
ejdin 1 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 No wiec tak: Bios wgrałem bez najmniejszego problemu, ustawiłem hybrid i ACC na auto. Wpierw komp zwieszał się w momencie ładowania systemu (Logo Win XP na ekranie z paskiem wczytywania) i tyle. Wszedłem do biosu i wyłączyłem wpierw jeden rdzeń, to samo. Potem tamten wyłączony włączyłem, a wyłączyłem następny i.... system wstał W idle działa bez zarzutu, nic się nie dzieje. Widzi trzy rdzenie No może nie jest to x4 tak jak chciałem, ale jeden rdzeń gratis to zawsze coś Czy to, że system nie chce wstać jest winą tego że ten jeden rdzeń może być skopany, czy XP tak reaguje na nagłe zwiększenie rdzeni, że się mu miesza? Próba instalacji systemu z odblokowanymi wszystkimi czterema rdzeniami by mu pomogła? Czy może to już koniec zabawy ? :> [EDIT] Zapomniałem jeszcze: Czy jakiś program jest w stanie określić temperaturę odblokowanego procesora? Bo to co mam: Everest,SpeedFan,Core Temp protestują i nie chcą mi pokazać temperatur procka. W jaki sposób wyłaczałeś poszczególne rdzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 No ja się bardzo cieszę z tego gratisowego rdzenia Jak będę stawiał system na nowo to spróbuje na odblokowanych 4 Rzeczywiście Temp2 jest wyświetlona pokazuje 41 stopni po godzinnym graniu w CS:S Nic przez tą godzinkę się nie działo więc myślę, że wszystko działa poprawnie Naprawdę nie wiem komu najbardziej dziękować za pomoc przy tym procku, każdy dorzucał coś od siebie tak więc dziękuję wszystkim którzy poświęcili czas by mi pomóc :P pigrim Po wejściu w Advenced Clock Calibration i ustawieniu Hybrid, a następnie ACC na auto rdzenie się odblokowują i pokazuje się opcja za pomocą której można wyłączyć dwa odblokowane rdzenie, odpowiednio "Disabled" i "Enabled" [EDIT] Oczywiście ta opcja pojawia się również w zakładce "Advenced Clock Calibration" Cytuj Link to post Share on other sites
ejdin 1 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 pigrim Po wejściu w Advenced Clock Calibration i ustawieniu Hybrid, a następnie ACC na auto rdzenie się odblokowują i pokazuje się opcja za pomocą której można wyłączyć dwa odblokowane rdzenie, odpowiednio "Disabled" i "Enabled" Tam gdzie mozna ustawiać %? Mógłbyś zrobić jakąś fotę? Byłbym zobowiązany U mnie po odblokowaniu wszystkich komp nie wstawał, ale moze faktycznie walniety jest tylko jeden i jesli da się go zablokować to pójdzie na 3. Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Print Screen'a w biosie zrobić się nie da, a aparat miałbym dopiero jutro więc póki co Ci to ładnie rozpisze Więc tak : Po włączeniu biosu pierwszą funkcją od góry jest "MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)" wchodzisz w to. Następnie znów pierwsze od góry czyli "Advenced Clock Calibration" znów to włączasz. i teraz na ekranie ja mam wyświetlone następujące rzeczy: ------------------------------------------------- EC Firmware Selection [Hybrid] Advenced Clock Calibration [Auto] x Value (All Core) -2% x Value (Core 0) -2% x Value (Core 1) -2% x Value (Core 2) -2% x Value (Core 3) -2% CPU Core Control [Manual] CPU Core 2 [Enabled] CPU Core 3 [Disabled] ------------------------------------------------ Ostatnie dwie opcje czyli CPU Core 2 i CPU Core 3 służą do blokowania dwóch rdzeni. Tymi dwiema opcjami się pobaw, zrób raz na jednym Enabled, a potem na drugim, a na wcześniejszym znów daj Disabled itd. A to ponad nimi tzn tymi opcjami daj tak samo jak ja i powinno Ci śmigać Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiekm7 0 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 popieram lukyeti w kwestii tego ze lepiej chodzic w grach bedzie 4x3.1 niz 2x4.0, nie sprawdzalem zadnym programem tego ale ewidentnie widoczne dla mie bylo to na nowym bad company 2 (stawiam swojego kom ze testy to potwierdza), jak gralem na 4x3.6 (odlokowanym phenom x2 555 na x4 b55) gra smigala az milo a jak wlaczylem 2x3.6 to widzialem spadek wydajnosci gry, przycinalo mi sie w jungle i fsp bylo nizsze o 20-30 Cytuj Link to post Share on other sites
ejdin 1 Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Print Screen'a w biosie zrobić się nie da, a aparat miałbym dopiero jutro więc póki co Ci to ładnie rozpisze Więc tak : Po włączeniu biosu pierwszą funkcją od góry jest "MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)" wchodzisz w to. Następnie znów pierwsze od góry czyli "Advenced Clock Calibration" znów to włączasz. i teraz na ekranie ja mam wyświetlone następujące rzeczy: ------------------------------------------------- EC Firmware Selection [Hybrid] Advenced Clock Calibration [Auto] x Value (All Core) -2% x Value (Core 0) -2% x Value (Core 1) -2% x Value (Core 2) -2% x Value (Core 3) -2% CPU Core Control [Manual] CPU Core 2 [Enabled] CPU Core 3 [Disabled] ------------------------------------------------ Ostatnie dwie opcje czyli CPU Core 2 i CPU Core 3 służą do blokowania dwóch rdzeni. Tymi dwiema opcjami się pobaw, zrób raz na jednym Enabled, a potem na drugim, a na wcześniejszym znów daj Disabled itd. A to ponad nimi tzn tymi opcjami daj tak samo jak ja i powinno Ci śmigać Nietety w mojej płycie i w żadnej wersjii biosu nie ma takich opcji. Wszystko zagadza się do momentu ostatnich 3 ustawień. Muszę chyba jeszcze poszukac jakiś innych wersji biosu. W kazdym razie dzieki wielkie Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 . pigrim Ja wgrałem bios z tej stronki: http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios ... d3_20.html Pierwszy od góry. Może wgrałeś inny Jeśli jednak ten to może ktoś jeszcze coś doradzi bo ja ledwo co nauczyłem się to robić na swojej płycie głównej więc moje doświadczenie póki co jest maleńkie Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 To wgrałes słuszny bios. tez ten mam i robilem na nim takie rzeczy z wylaczaniem rdzeni. A bios wykrywa Ci procka jako x4 po odblokowaniu? Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 . wujashek Tak, a dokładniej Phenom II X4 B50 Jedynie CPU-Z nazywa go Athlonem II X3 450, ale już w specyfikacji używa nazwy Phenom II X4 B50. Wczoraj w nocy kombinowałem z tym jednym rdzeniem, bawiłem się opcją "x Value Core" i nawet za którymś razem Windows się włączył, ale trwało to może dwie sekundy i zwiecha heh Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 pewnie tylko jeden rdzen jest walniety i jak go wylaczysz to bedziesz miec x3. bardzo dziwne ze nie masz tych opcji. u mnie jest, u gonza tez. ta opcja pokazuje sie tylko gdy rdzenie sa odblokowane. Do biosa powinienes wejsc, nawet jak na x4 jest niestabilnie Edit: @ down. juz poprawione Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Wujashek . To u mnie i u Ciebie jest Pomyliłeś osoby, to właśnie pigrim nie ma tej opcji, ja mam Zobacz na jego posta z wklejonym moim cytatem odnoście biosu Cytuj Link to post Share on other sites
ejdin 1 Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Ja mam trochę inną płytę - MA770T-UD3P, wg producenta bios F5 ma opcję CORE CONTROL, niestety po wgraniu tego biosu ani nowszego taka opcja się nie pojawia. Strasznie dziwne. Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jest na forum dział "Pytania do ekspertów" Czy jakoś tak, może tam ktoś kto miał styczność z Twoją płytą wiedziałby coś na ten temat. Napisz tam, może ktoś coś wie Cytuj Link to post Share on other sites
browar0707 0 Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 A gdzie i kiedy kupiliście Wasze procki...i jaka to jest seria? A stanie się coś jak kupie i będę próbował odblokować Waszym sposobem i się mi to nie uda? Procesor może się uszkodzić? Czy tylko się nie odblokuje i dalej można będzie korzystać z fizycznych 2 rdzeni jak fabryka dała? Wiecie bo nie chciał bym ryzykować od razu na starcie utraty procesora Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Jak sie nie uda, to nic sie nie stanie. zawsze bedziesz mogl wrocic do 2 rdzeni Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Ja nie słyszałem, żeby odblokowanie spowodowało uszkodzenie procesora...co innego OC Cytuj Link to post Share on other sites
browar0707 0 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 A jakiej serii najlepiej szukać? Mam dostęp przez znajomego do jednej z hurtowni z podzespołami do kompów i można będzie sobie zapewne wybrać...jaką serię Phenoma II x2 550BE polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 mi sie udało na 0940:) ale chyba go spaliłem bo komp nie wstaje:( albo on padł albo płytka chyba że cos jeszcze w komputerowym poratują wszystkie próby spełzły na niczym komp się włącza wszystko chodzi po 5-8 sekundach obraz gasnie i du*a zbita...baterie wyjmowałem nic nie daje grafika sprawdzana , ram też nie wiem czy może tak sie dziac jak sie uszkodzi bios? sory za podpinke pod temat ale akurat zagladaja tu Ci co mają procka jak ja:) nie wiem czy nie lepiej kupic wersje 555 tam podobno o wiele wieksze prawdopodobieństwo odblokowania nawet 99% Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 masz zworke na plycie głownej do flashowania biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 sterczą dwa pręciki:P czyli jak mam to zrobic założyc zworke i odpalic kompa a potem wyłaczyc i zdjac?czy zewrzec na chwile na włączonym kompie? tak jak pisałem obraz pojawia sie na kilka sekund i to po dłuższym postoju bez właczania, po nastepnym restarcie juz nie wstaje czarny ekran znowu musi sie jakby podładowac:(:(jutro ide do komputerowego może mi sprawdza płytke i procka za te 20 zeta a potem ciekawe ile bede czekal na zwrot z gwarancji ehh ale lipa tu masz foto http://www.skapiec.pl/img/454170-13-1-g ... 0_ud3.html gdzie jest clr cmos widac:P ja mam ver 2 ale płyta taka sama tylko sb 710 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 przy wylaczonym zasilaniu. wyjmij kabel z zasilacza, włoz zworke na kilka sekund, wyjmij ja i sprobuj odpalic kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 ok jak wróce do domu to sprawdze dam znac jutro czy cos pomogło jak ruszy masz u mnie piwo:) ma ktos jeszcze jakies pomysły?? Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 No jeśli CLR CMOS nic nie da - komp nie wstanie to zła wiadomość Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 spoko dzięki za zaintersowanie: zaniosłem do komputerowego teraz gość dzwonił że płytka procek ram i zasilacz działa wieć jest ok!! grafike sprawdziełem u kumpla więc znowu mam swój sprzęt mam pytanie do GIGABYTE jak przesmarowałem chipset pastą poprawiłem radiator i zerwałem waszą naklejke z niego i zamontowałem wentyl to trace gwarancje gdybym np oddał ją wam do serwisu bez tej plakietki ?temperatura spadła i to sporo więc chyba nie działałem na jej szkode Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts