Gonzo 1 Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam Próbowałem odblokować dwa kolejne rdzenie w swoim Phenomie II x2 550 funkcją ACC w biosie ustawiłem ją na AUTO tak jak to miałem zrobić (z tego co pamiętam), ale system nadal widzi tylko dwa rdzenie zamiast czterech. Czy to znaczy, że mojego Phenoma nie da się odblokować ? Czy może jest jakaś inna opcja dzięki której mógłbym 'ożywić' dwa uśpione rdzenie? Moja płyta główna to Gigabyte MA-770UD3 Jeśli ktoś wie coś na ten temat to z góry dziękuję za rady Cytuj Link to post Share on other sites
frog01 6 Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 z tego co wiem... to jesli po wlaczeniu ACC dalej sa dwa rdzenie, to znaczy ze na procku sa fizycznie tylko dwa rdzenie i nic z tym wiecej nie zrobisz. Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 10 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Mało optymistyczna wizja Może jednak ktoś wie co jeszcze można zrobić ? (Do czego służy funkcją podnosząca % dla poszczególnych rdzeni ? Pod ACC jest coś co zwiększa jakiś % Dla core czterech poszczególnych rdzeni i domyślnie dla każdego jest ustawiona na -2% , zabawa tym coś da?) :-> Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 dałes tam gdzie pisze latest na ver 0,82? chodzi o versje biosu chyba ja mam ta sama plyte i tak zmieniam jak chce 4 rdzenie to jest nad tym gdzie ustawiasz ilosc rdzeni dajesz auto plus to ver 0,82 i chdzi jak burza Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Około 15stej będę w domu i sprawdzę, ale z tego co pamiętam to po wejściu w "ACC" jest do wyboru tylko przełączenie funkcji ACC na auto itd. oraz ustawienie jakiś % dla poszczególnych rdzeni. Moja Płyta to Gigabyte MA-770UD3 ver. 2.0 Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 po pierwsze twój phenom wcale niemusi sie odblokować bo to sie zdaża 1/1000 albo i jeszcze żadziej a zabawa tymi procentami też nic ci nieda.Podchodzisz do tego jakbyś kupił procek z czterema rdzeniami kture sobie bez problemu włączysz i wyłączysz a to tak niedziała.Nawet jak odblokujesz te rdzenie to niepowiedziane że wszystko bedzie ok bo praca takiego proca może być baaaardzo niestabilna i pozatym maleje potencjał oc. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 no napewno są dwie opcje w mit tweaker czy jak to sie zwie pierwsza linijka w biosie mam ta sama płytke pozdro lewas po pierwsze to sie zdarza w 2/3 procesorów 550 a w tych nowszych 555 podobno nawet w wiekszej ilosci A PO DRUGIE ja kupiłem tego procka i kolega wyżej pewnie też z nasTawieniem że jest duza szansa na 4 rdzenie (NIE GWARANCJA) a jak sie nie uda to i tak masz świetnego procka w wersje BE pozdrawiam aha co za bzdury czyli np 2 razy nawet 4,0GHz jest lepsze niż 4 razy chocby te 3,1 to ciekawe rzeczy opowiadzasz naprawdę ciekawe pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 coraz więcej programów i gier kożysta z czterech rdzeni ale nadal zamało aby te cztery rdzenie w 100%na codzień wykożystać (chyba że jesteś grafikem)więc tak 2x4.0 jest lepsze niż 4x3,1 w aplikacjach kożystających z niewięcej niż dwóch rdzeni niby inaczej to wygląda na win 7 ale tego niewiem bo nieposiadam Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Panowie spokojnie Gdy wrócę do domu to poszukam tego o czym mówisz lukyeti Oczywiście jeśli nie uda się odblokować i to zdanie kieruje do lawses'a - płakać nie będę Choć nie przeczę, że liczyłem i nadal liczę, że jednak coś da się zrobić W ostateczności maksymalnie podkręcę dwa rdzenie Ale to wszystko dopiero około piętnastej/szesnastej Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 11 Marca 2010 Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 ja uruchomie kompa bo na razie lipa to sie poświece i porównam gry które niby nie wykorzystują tych 2 dodatkowych rdzeni i zobczymy jak to jest w praktyce czy lepiej będzie 2x3,7 czy lepiej 4x3,1 w baterfieldzie ilości fps wzrosła dwukrotnie po uruchomieniu 2 dodatkowych rdzeni Gonzo a jaką masz serie tego procka? spoko to tylko mała wymiana zdań jestem zdania że z każdej dyskusji można cos wyciągnąc i czegoś sie dowiedziec:P Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Nie mam teraz dostępu do kompa, jak wrócę do domu to sprawdzę, ale jeśli będzie się to wiązało ze ściąganiem Mugena i czyszczeniem pasty z procka to nie sprawdzę lukyeti No więc tak: Włączam kompa, wchodzę do biosu. Pierwsza opcją od góry to tak jak mówiłeś M.I.T. Tweaker po wejściu do niego jest Advenced Clock Calibration Czyli to ACC. W ACC można wybrać następujące opcję: Dislabed, Auto, All Core, oraz Per Core , a potem w zależności od wybranej opcji można zwiększyć lub zmniejszyć jakiś % czegoś i to tyle. Nie ma nigdzie czegoś takiego jak latest ver 0,82 Nie wiem gdzie to miałoby być, przeszukałem wszystko i nigdzie tego nie ma Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 hmm pewnie mamy inne wersje biosu jak kojarze to po kupnie płyty z płytki czy przez strone gigabyte zrobiłem upgrade biosu z poziomu windowsa może to powoduje że mam taka funkcje sprawdż Jak kojarze to w zakładce mit tam gdzie sie zmienia wersje biosu to mam ec firmware sellection i tam masz możliwosc zmiany LATEST na ver 82 przynajmniej u mnie kurde tyle ludzi ma tą płytke niech też pomoga koledze bo niestety ja też sie dopiero uczę OC itp niestety miałem 5 lat przerwy styczności z komputerem a wiadomo jak sie szybko zmienia:) pewnie teraz palne bzdure ale może ta funkcja dual bios oznacza że możemy miec do wyboru dwa biosy i stąd tak u mnie to działa:) Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 EC firmware ustaw na Hybrid i powinno pójść. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 no właśnie nie ma żadnego hybrid ale jest to co pisze wyżej:P Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ściągnij ostatni bios, wrzuć na pena, odpal qflash zrób update i wtedy zobacz, mam tą płytę rev. 2.0 i phenom 555 poszedł bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 No więc tak: Próbowałem zrobić upgrade Biosu z poziomu Windowsa za pomocą płytki instalacyjnej Gigabyte, ale jedyne co mi wyskoczyło to to, że mogę zainstalować coś do realteka, ale to mi nie jest potrzebne, bo mam dzwiękówkę creativa. Poszukałem na stronie Gigabyte i znalazłem Naszą płytę główną oczywiście w wersji 2.0 i zakładce BIOS jest kilka rzeczy do pobrania i teraz nie wiem które pobrać. To link do tego: http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios ... d3_20.html Który bios licząc od góry mam pobrać i wgrać ? :> Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 na plytce ze sterami do plyty gł. powinien byc programik @bios. skorzystaj z niego do aktualizaji. Jak bedziesz miec juz wgrany najnowszy, to w biosie powinna sie pojawic ta opcja firmware selection i wtedy ustaw na hybrid, acc na auto. Nawet jak 4 rdzenie beda niestabilne, to mozesz na tej plycie wylaczyc pojedyncze rdzenie, jak tylko 1 bedzie niesprawny to bedziesz miec x3. Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ściągnij wersję FG i albo jak pisze wujashek albo wrzuć go na pendrive, i przy odpalaniu kompa, nie pamiętam teraz którym klawiszem uruchamiasz qflash i dalej już sobie poradzisz. ja właśnie działam na tym biosie. Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wychodziło by, że FG - alfabetycznie i po dacie. Rozpakuj archiwum, skopiuj na pena. W biosie jest programik Qflash (F8) za jego pomocą zaktualizuj bios. mszark mnie ubiegł Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ok pobrałem "FG" wrzucę to rozpakowane zaraz na pena i zobaczymy co z tego będzie Zapomniałem, że pożyczyłem bratu pendrive Ale za godzinkę będzie Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Edytuj posty bo jak wpadnie tu moderator Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 To ja zapytam tutaj, gdzie mam cholera edytować taki post bo przycisku zmień to ja nigdzie nie widzę. Dobra już mam, adblock blokuje przyciski. Cytuj Link to post Share on other sites
ejdin 1 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mam tego Phenoma 550 ale z płytą MA770T-UD3P i niestety odblokowac sie nie daje (ustawienie na HYBRID i AUTO powoduje że komp nie wstaje - chyba że ktoś ma pomysł co z tym zrobić ), natomiast podkręciłem go do 3,6 na boxie i w testach (3dMark) wychodzi lepiej niż 4x3,1. Więc nawet jak się nie uda odblokować, proc jest super i wszystko na nim śmiga że miło. Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 12 Marca 2010 Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 CTRL + F1 w biosie [Advanced Chipset Features] i ustawiamy [sB750 Spread Spectrum] na [Enabled] wyłącz to co zbędne dyskietki i inne... wchodzimy do [DRAM Configuration] i ustawiamy [DCTs Mode] na [unganged] czasami nie wpadnij na pomysł odblokowania rdzeni i OC na boxie ... Cytuj Link to post Share on other sites
Gonzo 1 Napisano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 No wiec tak: Bios wgrałem bez najmniejszego problemu, ustawiłem hybrid i ACC na auto. Wpierw komp zwieszał się w momencie ładowania systemu (Logo Win XP na ekranie z paskiem wczytywania) i tyle. Wszedłem do biosu i wyłączyłem wpierw jeden rdzeń, to samo. Potem tamten wyłączony włączyłem, a wyłączyłem następny i.... system wstał W idle działa bez zarzutu, nic się nie dzieje. Widzi trzy rdzenie No może nie jest to x4 tak jak chciałem, ale jeden rdzeń gratis to zawsze coś Czy to, że system nie chce wstać jest winą tego że ten jeden rdzeń może być skopany, czy XP tak reaguje na nagłe zwiększenie rdzeni, że się mu miesza? Próba instalacji systemu z odblokowanymi wszystkimi czterema rdzeniami by mu pomogła? Czy może to już koniec zabawy ? :> [EDIT] Zapomniałem jeszcze: Czy jakiś program jest w stanie określić temperaturę odblokowanego procesora? Bo to co mam: Everest,SpeedFan,Core Temp protestują i nie chcą mi pokazać temperatur procka. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts