Lukson 3410 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Jak widać czytanie ze zrozumieniem kuleje. W linku masz odpowiedz na pytanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Zdichck 21 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Jak widać czytanie ze zrozumieniem kuleje. W linku masz odpowiedz na pytanie. Siedzę na telefonie i na taptalku nic mi nie wyskakiwalo jak wchodziłem w link a dopiero na stronie internetowej. A co do tego to przyznaje ci słuszność tylko to co zamieściłem na zdjęciu można nazwać listwą w dodatku antyprzepieciowa? Odpisz tylko na to a jak będzie do kitu to rozważe ile pieniędzy przeznacze na listwę. Sorry ze tak męczę ale komp za grubo ponad 3,5 koła i wolałbym żeby od strony elektrycznej był bezpieczny. Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A masz w ogóle uziemienie? Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 to co zamieściłem na zdjęciu można nazwać listwą w dodatku antyprzepieciowa? To na pierwszym obrazku jest zwykłym przedłużaczem z trzema gniazdami. To na drugim zdjęciu jest przedłużaczem z gniazdami i włącznikiem. rozważe ile pieniędzy przeznacze na listwę. Szukasz listwy, tak? To nie zrobi Ci różnicy czy kupisz produkt za 30 czy 250 zł. Sprzęt będzie tak samo zabezpieczony. komp za grubo ponad 3,5 koła i wolałbym żeby od strony elektrycznej był bezpieczny. Kup sobie UPS always online. Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Cała kwintesencja kupowania podobno "chroniącej" listwy w jednym poście Luksona Wrzuć to najlepiej na 1 stronę, a temat zamknij Cytuj Link to post Share on other sites
Zdichck 21 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Kup sobie UPS always online. Tak naprawde nie wiem co to jest. Wezmę tę http://techplanet.pl/produkty/listwy-zasilajace/premium-3m-listwa-antyprzepieciowa-filtrujaca,43876.html powina wystarczyć. Na prądzie się nie znam ale jej opis wygląda obiecująca, oczywiście jeżeli chodzi o listwę z tej pułki cenowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 opis wygląda obiecująca http://obrazki.elektroda.net/70_1171551051.jpg Tak naprawde nie wiem co to jest. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_awaryjny Ciężko pojąć czytając te prawie 30 postów, że nie ważne jaką listwę kupisz to i tak gó**o ona da? Niewielki skok napięcia zabezpieczy ale z tym poradzi sobie także filtr w zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
Zdichck 21 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 http://obrazki.elektroda.net/70_1171551051.jpg twoja była za 15zł Ciężko pojąć czytając te prawie 30 postów, że nie ważne jaką listwę kupisz to i tak gó**o ona da? Tak zrozumiałem to ale zakupując te listwę jakąś bardzo nie zgrzesze. Niewielki skok napięcia zabezpieczy ale z tym poradzi sobie także filtr w zasilaczu. bodajże CM G650M opiera się na przetwornictwie DC-DC więc mogę się obawiać trochę mniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 twoja była za 15zł Bo kupowałem w sklepie kumpla i nie doliczył marży. Tak zrozumiałem to ale zakupując te listwę jakąś bardzo nie zgrzesze. Nie zgrzeszysz. Tylko się nie chwal wszędzie, że listwa ochroniła Cię przed burzą bo to jest wierutne kłamstwo. bodajże CM G650M opiera się na przetwornictwie DC-DC więc mogę się obawiać trochę mniej. Przetwornice DC-DC masz po stronie wtórnej zasilacza. Po stronie pierwotnej są filtry. Cytuj Link to post Share on other sites
Zdichck 21 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Nie zgrzeszysz. Tylko się nie chwal wszędzie, że listwa ochroniła Cię przed burzą bo to jest wierutne kłamstwo Okej to jeszcze wytłumacz mi na czym polega te ubezpieczanie sprzętu i dalej już nie męcze. np. to do 1500 Euro tak jak przy tej listwo rozgałeźniku? Zwracają pieniadzę jakby coś odpukać się spaliło? Edytowane 6 Lipca 2014 przez Zdichck Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Zwracają pieniadzę jakby coś odpukać się spaliło? Nie wierz w to.... Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Przykładowy wycinek z gwarancji jakiejś listwy: This warranty does not cover (a) damages caused by acts of God, including flood, erosion, earthquake, or lightning 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kacper9812 2 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Witam ! Kupiłem właśnie nowy monitor i mam wątpliwości co do starej listwy zasilającej. Ma ona 15 lat i max obciążenie 504W. Boję się, że nie wytrzyma i spali Pc i podłączony do niej sprzęt. Czy stwarza ona zagrożenie? Mam w domu 2 listwę Activejet APN5 max 2300W. Czy warto zamienić moją na tego Activejeta ? Czy on jest bezpieczny ? Edytowane 8 Lipca 2014 przez Kacper9812 Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Witam Panowie Potrzebuje listwe , najlepiej jakąś dobrą ale bez przesady cenowo ( w granicach rozsądku ) obecnie mam coś takiego : http://www.son-video.com/Rayons/Cables/EspaceCable/FiltresSecteur/Axon-AX350.html Nie wiem skąd mam tą listwe , ale jest ona u mnie już jakieś 6,7 lat i działa super ! Dobra to listwa ? Pytam bo jak się okaże że średnia albo lipna i kosztuje 40/50 zł to kupie podobną cenowo bo to by znaczyło że nie trzeba dawać 200 zł za listwe bo i taka za 1/4 ceny wytrzymuje tyle lat ... Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 @@Szy3ki, daj sobie spokój z wymianą. Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 @Szy3ki, daj sobie spokój z wymianą. Przepraszam , zle napisałem - Nie chce wymienić tylko musze kupić jeszcze jedną z racji tego że zabrakło już miejsc na obecnej Mam TV , Monitor , Komputer , PS3 , PS4 i koniec ... Głośniki , 2 ładowarki do padów , modem , router mam podpięte bezpośrednio do gniazdka , dlatego chce kupić jeszcze jedną listwe a kompletnie się na tym nie znam ... Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Szukam listwy zasilającej z wyłączanym gniazdem LAN. Istnieje coś takiego? Cytuj Link to post Share on other sites
DDavi 0 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Posiadam listwę BELKIN F9S620ep2M i dzisiaj pojawił się pewnie problem, a mianowice nie było możliwości wyłączenia listwy. Przełączanie włącznika nic nie dawało, a listwa była cały czas włączona. Poruszałem włącznikiem dosyć intensywnie i udało się wrócić do właściwego stanu, ale po podpięciu wtyczek coś zatrzeszczało (jakby w środku zaiskrzyło) i zgasły diody. Czuć było lekki zapach spalenizny. Po ponownym włączeniu już było ok i listwa działa jak należy. Sytuacja z trzeszczeniem pojawiła się jeszcze raz, ale od tego momentu jest spokój i wszystko działa. Czy powinienem wymienić listwę? Czy może jest uszkodzona i lepiej nie ryzykować? Może mieć niekorzystny wpływ na PC? Edytowane 21 Grudnia 2014 przez DDavi Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 @Up Skoro masz takie problemy z listwą to logicznie myśląc i wyciągając odpowiednie wnioski, powinieneś dojść do tego, że listwa nadaje się do wymiany. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Jak już wątek taki żywy to i ja dopytam. Czy taki poleasingowy/niedrogi UPS za ~150zł, podłączony non stop do prądu, będzie chronił lepiej niż taka przeciętna listwa z warystorem? Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Przeczytałeś ten temat oraz ten z linku do elektrody? Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Oczywiście że przeczytałem. Wątek na elektrodzie wykracza jednak poza moją wiedzę w zakresie elektryki, a nie bardzo mam ochotę odświeżać czy nawet ją nabywać, bo na co dzień nie jest mi aż tak potrzebna. Pojęcie "UPS Online" w ujęciu modeli i ich cen to też istota mojego pytania. Jako że na instalację elektryczną ja, jak i większość osób nie ma wpływu to pozostają tylko punkty: 3. dobre listwy antyprzepięciowe np APC 4. UPS, najlepiej ONLINE. Temat listew zasilających i ich użyteczności został według mnie wyczerpany, ale Twój punkt widzenia na głównie tanie UPS jako urządzenia do filtrowania prądu chętnie poznam. Dzięki. ps. ostatni post w temacie z elektrody jakoś nie przemawia za rzeczowością tego wątka... Cytuj Link to post Share on other sites
DDavi 0 Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 (edytowane) @Up Skoro masz takie problemy z listwą to logicznie myśląc i wyciągając odpowiednie wnioski, powinieneś dojść do tego, że listwa nadaje się do wymiany. No i git! Oczekiwałem potwierdzenia choć miałem nadzieję, że może uda się ją uratować Edytowane 22 Grudnia 2014 przez DDavi Cytuj Link to post Share on other sites
Esper 0 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Uprzedzam, elektrykiem jestem w takim stopniu, że jak mi szynszyl przegryzie kable to potrafię je połączyć. W jednym z wcześniejszych postów pojawiło się jednak bardzo interesujące mnie pytanie, listwa ACAR 504W jak i wiele innych ma w opisie, że na jedno gniazdko do 460-500W - do czego to się odnosi? Mi na tej listwie chodził odkurzacz 1800W, pytam ze względu na obecne komputery gdzie 500W to może być mało do podpięcia zasilacza. Rozumiem, że Lukson powie mi bym podpiął zasilacz do gniazdka (akurat nowe budownictwo, elektryka sprawdzana i powinna działać ok), jednak jestem uparty i chciałbym mieć listwę którą łatwo wyłączyć bez samodzielnie montowanego wyłącznika na przedłużaczu więc myśle o listwie... Pytanie zatem o co chodzi z tymi ~500W na gniazdko. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Popatrz na obrazek: http://forum.benchmark.pl/topic/91633-dobra-listwa-zasilajaca/?do=findComment&comment=1057164 500W to teoretycznie maksymalna obciążalność jednego gniazda w takiej listwie. Zrobione jest to celem zabezpieczenia przed przegrzaniem oraz ewentualnym stopieniem/spaleniem listwy. Poza tym nowe kompy tak jak i stare pobierają te same ilości prądu... ba często i gęsto pobierają go znacznie mniej niż starsze konstrukcje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts