Skocz do zawartości

i5 2320 vs 2400 czy może i5 4430?

Recommended Posts

Witam

zastanawiam się który procesor wybrać. Wiem że jak wezme 4430 to wyjdzie mnie trochę drożej bo płytki są droższe. Do 2320 i 2400 kupie już coś tańszego jednak. Pytanko czy opłaca się dopłacać do 1150? A jeżeli nie to który z 2320 i 2400 bedzie lepszym wyborem?

Lepiej wziąć mocniejszy z Sandy Bridge, ceny są bardzo podobne, więc czemu nie skorzystać   :)

Ten Haswell nie jest zbyt opłacalny, biorąc pod uwagę cenę całej platformy.

Różnica wydajności między 2400 i 4430 też raczej nie będzie zbyt duża, tym bardziej, że 2400 podkręcisz.

Za około 200 zł można już znaleźć płyty za Z68, które pozwolą na podniesienie mnożnika turbo o 4 oczka.

W przypadku Haswella nie jest już to możliwe.

Edytowane przez Pawel7

Ja też bym wziął 2400  ^^  Od 3 generacji niewielki przyrost w wydajności a duży w temperaturach  :P

Edit: Możesz też trochę dołożyć (zależy czy 150zł to dla ciebie trochę :D ) i kupić 2500K jeśli chcesz się pobawić w podkręcanie i wycisnąć jeszcze więcej z procesora  ;)

2400 podkręcisz

Z zablokowanym mnożnikiem też cudów nie będzie  :P  

Edytowane przez SoltysGamingPL

Powiem inaczej. W tej samej cenie mogę dostać te procki. No to haswella odrzucamy. I5 2320 mam w moim mieście. A 2400 ma dopisek "S". Który z tych dwóch będzie lepszy?? Którego bardziej uda mi się podkręcić na tych kilku mnożnikach? I czy to będzie aż taka spora różnica? Do 2500k niestety nie mogę dołożyć ;(

Jeżeli to 2400S, to wyjściowo ma taktowanie 2,5GHz, czyli Turbo 2,6 GHz dla czterech rdzeni, więc max 3,0 GHz po OC.

Zwyczajny 2320 ma 3,0 GHz, co przekłada się na 3,1 GHz Turbo dla czterech rdzeni i 3,5 GHz max po podkręceniu.

Przy wykorzystaniu jednego lub dwóch rdzeni oba procesory będą miały to samo taktowanie.

W tym przypadku lepszy okaże się 2320, ponieważ coraz więcej aplikacji wykorzystuje kilka rdzeni.

Tak więc chyba Twoje wątpliwości zostały rozwiane :)

Edytowane przez Pawel7
  • Popieram 1

Wiem że ma zablokowany mnożnik. No właśnie nie :P I5 2400 po ustawieniu max mnożnika dla wszystkich rdzeni jak wygląda i i5 2320 jak?? To będzie spora różnica?? W wydajności

Edytowane przez 8slawek8

Jak Haswella mogłeś mieć w tej samej cenie to zdupiłeś...

Proca tak ale mam ograniczony budżet 550zł i nie zmieścił bym się z płytą dla niego. Płytki kosztują ok 230zł i więcej. W tej cenie mam płytkę na P67 która pozwoli na OC procka 2320 ;)

Mogłeś brać i5 3470-można już wyrwać za 7 stów.

No jak bym miał ok 1000 na płytę i proca to bym tak zrobił :P Jak mówiłem mam ograniczony budżet a proca kupiłem za 450zł