greateye 0 Napisano 6 Marca 2010 Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam ! Chciałbym prosić Was o pomoc w OC AMD Athlon x4 620 - krok po kroku, jestem w tym nie doświadczony, poniżej specyfikacja komputera: Płyta główna: GIGABYTE GA-M61PME-S2P Procesor: AMD athlon x4 620 2,6ghz, chłodzenie BOX Pamięci RAM: 4GB DDR2 800mhz Zasilacz: 520W Modecom Carbon, PFC pasywne Karta graficzna: Gigabyte Radeon 4870 1GB 256bit Dysk twardy: 500 gb WD Caviar O/S: windows 7 32bit Nie potrzebuje więcej niż 3,0ghz, zadowoli mnie w zupełności, jak się da więcej na chłodzeniu boxowym to bardzo proszę o poradnik. Dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie. Cytuj Link to post Share on other sites
reenstix 12 Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Masz budżetową płytę główną i HTT podniesiesz max do 217MHz, czyli za dużo na niej nie pokręcisz (dokładnie 13x217=2821MHz), a na takie kręcenie to box w zupełności wystarczy. Jak chcesz spróbować to wchodzisz do biosa w zakładkę oc i podnosisz właśnie współczynnik HTT. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 sciągnij sobie core temp oraz amd overdrive zakładka performance control clock voltage i tam masz suwaki patrz screen cos takiego jak ht ref clock to Twoja szyna o której mówił kolega powyżej proponuje dać na początek 210-212 i uruchomić stability test w zakładce dalej zaznaczając select all jak po 10 minutach nie wywali restartu to zatrzymaj oczywiscie cały czas patrzysz na temp na programie ze screena do 60 stopni jest spoko powyżej nieciekawie jak będzie wszystko ok to znowu dajesz powiedzmy 215 i znowu to samo potem 220 jak się zrobi restart to proponuje delikatnie zwiększyć napięcie tak o 0,1v i znowu sprawdzić czy nie pójdzie bezpieczne napięcie to ok 1,5v spróbuj tyle jak ustwisz coś stabilnego i wynik Cie zadowoli to ustaw te wartości na sztywno w biosie tam masz htt ustawiasz tą wartość która ci wyjdzie z tych operacji powyżej napięcie to samo i cześć jak chcesz wiedzieć więcej o OC to poszperaj jest tego masę na necie http://yfrog.com/bfoverdrivej Cytuj Link to post Share on other sites
greateye 0 Napisano 9 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Dzięki za odpowiedzi ! Postaram się zrobić to za pomocą AMD OverDrive'a, zobaczymy jak wyjdzie. Co do tego to w BIOSie nie mam możliwości zmiany napięcia ;/ Może te 217 spokojnie starczy ? w smie 200mhz na jajko nie jest tak źle a wydajnośc powinna wzrosnąć Jak już to zrobie to sie odezwe i podam wyniki, thx ! EDIT: no i du*a, nie idzie amd overdrivem bo płyta nie ma chipsetu AMD ;/ wywala mi błąd i nie chce wejść. Co robić w takim razie EDIT2: zrobiłem szyne na 217 i teraz jest 2820mhz na jajko. 200mhz zawsze coś, ciekawe jak okarze sie to z przełożeniem na wydajność. (napięcie 1,4V). Poszukam jeszcze w internecie czy da sie ten safe mode wyłączyć to wtedy spróbuje troche więcej Jak cos to będe pisał o wynikach. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 daj więcej np 225 ale nie wiem jak ramy czy pójda na te 900 jak miałem kiedyś kingstony to szły na 960 bez jakielkolwiek zmiany napięc a easy tune 6 ci działa?? to też fajny program od gigabyte do kręcenia procka spróbuj tam masz jesli dobrze pamietam zakładke w advance najlepiej kręcic w biosie ale na poczatek dobrze znalezc pod winda okreslon akonfiguracje bo te ciagle restart to mnie osobiscie wkurzały no a przede wszystkim jak z temperaturą ile masz przy tym 2850 no i czy masz właczone cool and quiet czy masz te 2800 na sztywno? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts