Skocz do zawartości

MSI Radeon HD7870 - przeraźliwy hałas

Recommended Posts

Witam,

kupiłem ostatnio karte graficzną w sklepie Agito :http://www.agito.pl/karta-graficzna-msi-radeon-hd-7870-oc-2gb-ddr5-pci-e-hitman-84-844206.html

Niestety nienacieszyłem się nią długo, ponieważ wydziela ona straszliwy hałas. Pomyślałem że oddać ją na gwarancje z wadą fabryczną. Tylko teraz niewiem czy czasami tam niewykryją że karta działa i będę musiał zwrocić koszy ekspertyzy.

Jak to jest - czy karty graficzne mają ustawione obroty wentylatorów fabrycznie? Moim zdaniem powinno być tak że szybkość obrotów jest dostosowywana do temp.

Prosze o jakieś porady.

ostatnio msi wydaje z serwisu tak wlasnie ustawione karty z wentylami na maxa...

dostalismy juz tak 3 zwroty niby nowych kart (bo tak wyglądały fizycznie - nawet folia protect była) w zamian za referencyjne 6950 dali 6950 TFII ale właśnie z takimi obrotami

karta na bank ma u Ciebie wentyle na maxa ? sprawdż w MSI Afterburner

nie mam możliwości sprawdzenie bo muszę Windowsa od nowa wgrać a napęd mi niedziała więc muszę czekać za nowym :)

złożyłem kompa z przekonaniem że system na dysku będzie działał a tu się okazało że nagrywarka nie działa (kupiłem adapter ide=>sata) system rozwalony i jeszcze karta graficzna buczy jak śrutownik

Przeflashować ;) MSI udostępnia uaktualnione biosy na swojej stronie, więc jak najbardziej można odesłać nawet po przeflashowaniu.

Przesadzasz, na pewno nie wkręca się na 100%

Moja HD7870 od gigabyte  przed załadowaniem sterów oraz MSI AB w którym mam ustawione 0% fan do 33 stopni, można powiedzieć że wręcz wyje bo wentyle chodzą na 50%

Jestem trochę cichofilem, dlatego nawet 40% przy których karta jest troszkę słyszalna mi przeszkadza :(

Jeżeli nie masz zainstalowanych sterowników od karty to na pewno wentyle lecą na 50%.

Edytowane przez Hezen

@up

suszarka to jest od vertexa a to moje msi nie wygląda tak źle - mam nadzieje że naprawie problem po zainstalowaniu sterów :)

poinstalowałem wszystko sterowniki itd. i teraz jest kolejny problem mianowicie mimo ustawiania różnych wartości procentowych CPU Fan wartość RPM pozostaje bez zmian na 4300 RPM 

niewiem co to jest czy rzeczywiscie karta ma fabryczną wade dotyczącą regulacji wentylatorów :(

Nie nic, przez chwile pomyślałem że czujnik może być walnięty i podaje zawyżoną temperaturę przez co może chłodzenie hałasować.

Ale nie doczytałem, że w twoim przypadku nie da się w żaden sposób chłodzenia regulować.

Edytowane przez Siwersus
Gość DANNY__79
dziwne że bez sterowników tak sprzęt buczy :roll: spotkał się ktoś z tym?

Spotkał na w7 i wcześniejszych. W8 ma już sterownik 12.x (x- coś tam) i automatycznie nie ma problemu.

Zatem zadbaj o sterowniki do karty, najlepiej stąd.

E:

Problem z zarządzaniem wentylatorem może jeszcze dotyczyć biosu karty - ale to później, gdyby powyższe nie pomogło.