Skocz do zawartości

Opłaca sie kupować 4770K?

Recommended Posts

A jak się kręci TWÓJ 3770k? Nie grzeje się czasem? Dobrze idzie powyżej 4.4-4.5 ghz na fortisie? ;) Bo jeśli dobrze rozumiem to 3770k są w innym 22 nm procesie technologicznym i mają lepszej jakości pastę pod ihs.

Kupując 780tke nie wiesz co to skalowanie. A wydajność i tak jest świetna.

Nie ciągnie. Jak chcesz zabijać zamiast oglądać krajobrazy to musisz pozostać przy high. Z tym, że mało kto gra w C3, ja osobiście lubie MP i nie traktuje gry jako benchmark. To oczywiście racja, że w C3 używanie msaa to czysty debilizm, można ten sam efekt osiągnąć nie tracąc wydajności. C2 nie miał nawet zaimplementowanego z poziomu gry msaa i przez kilka lat nikt nie zwrócił uwagi, chociaż była możliwość wymuszenia.  

Ok ale nie stać mnie na kartę za ponad dwa i pół tysiąca. Ledwo stać mnie na kupno tego zestawu. Poza tym Teraz zdecyduję się na kupno tylko jednej 760 i dopiero we wrześniu kupie drugą 760. A 780 na 2 części nie podziele. Poza tym 760 sli ma większa moc niż 780, a jest tańszy. Oczywiście wiem trzeba uwzględnić lepszą obudowę i zasilacz. Ale i tak bym taki kupował więc Żadna różnica. A do września na tym "tłuczoku" do by mnie prędzej krew zalała...

-platforma z możliwością rozbudowy o układy 6 rdzeniowe

-de facto najlepiej obecnie kręcący się 4-rdzeniowiec w ofercie intela

Nie wydaje sie 1200+zl zeby za pare miesiecy wydac 2500 na inny procesor, jak kupowac 6 jajek to od razu albo wcale, z reszta jezeli nie uzywasz komputera do profesionalnych programow, ktore moga zrobic uzytek z tych 6 rdzeni to zanim je wykorzystasz to juz wymysla o wiele lepsze procesory w o wiele nizszej cenie.

Jezeli chodzi o OC to bedziesz go musial zalac zeby osiagnac wydajnosc haswella, bo watpie zeby na powietrzu osiagnac tak wysokie zegary, do tego na najtanszej plycie raczej tego nie osiagniesz, czyli z 1000 na plyte bedzie trzeba wydac.

Edytowane przez arkus

No nie tak do końca "zwykły" Sandy Bridge...

-2 krotnie większa liczba linii PCI_E

-4 kanałowy kontroler pamięci

-2mb cache trzeciego poziomu więcej

-platforma z możliwością rozbudowy o układy 6 rdzeniowe

-de facto najlepiej obecnie kręcący się 4-rdzeniowiec w ofercie intela

W ogóle nie wypowiem się o cenie ani opłacalności, bo są to kwestie względne. Chce bezkompromisową wydajność, bo w tym segmencie rynku o to powinno chodzić.

Dwukrotnie większa liczba linii PCI_E, ale z pcie 2.0. W tej chwili przy SLI 8x pcie 3.0 = 16x pcie 2.0.

4 kanałowy kontroler, ale słabo znoszący wysokie takty tak jak w zwykłym sb. Zdaje się, że mało aplikacji jest w stanie czerpać korzyści z quad channel.

2 mb chachy to na 100% czysta zaleta.

Nie po to kupujesz i7, żeby robić upgrade w ramach tej samej platformy, chcesz 6 rdzeni - proszę bardzo, w grach jest niestety najczęściej wolniejszy przy tym samym zegarze od 3770k. Nikt dzisiaj nie kupuje 980x. Sama platforma w obecnych czasach starzeje się nie wolniej niż cpu.

OC to już osobny temat, bardzo trudno porównać ipc. Przykład różnica w mocy wątku PIII i sandy bridge. Jest to trudne do oceny, a dodatkowo platforma nie jest bez wpływu na wydajność.

W ogóle nie wypowiem się o cenie ani opłacalności, bo są to kwestie względne

ceny platformy bardzo zbliżone(cena 3820 ok. 150-200zł niższa niż 4770k, cena płyty na x79 od przeciętnej płyty na z87 ok. 150zł droższa)

4 kanałowy kontroler, ale słabo znoszący wysokie takty tak jak w zwykłym sb

nie zauważyłem, u mnie chodzą na 2400mhz(8X2Gb 2400mhz kingston)

OC to już osobny temat, bardzo trudno porównać ipc. Przykład różnica w mocy wątku PIII i sandy bridge. Jest to trudne do oceny, a dodatkowo platforma nie jest bez wpływu na wydajność

Można tylko przepuszczać ale biorąc pod uwagę to co piszą użytkownicy to 3820 praktycznie każda sztuka zrobi 4,625ghz(mi się udało 4,875ghz przy 1,43V, a nie którym użytownikom nawet więcej) na powietrzu a 4770k (z racji wysokich temp.) 4,5ghz trudno osiągnąć, bardziej realne 4,3-4,4ghz

tylko osiagnac te 5ghz bez mnoznika, to dla plyty chyba nie pikus :/

a na jakim procku zrobisz te 5ghz, bardziej wieżę w 3820 niż 3770k lub 4770k ( oczywiście bez zdięcia ihs i lc)

oczywiście 3820 posiada kilka minusów(które mnie wogóle nie przeszkadzają)

- brak zintergowanej grafy

- brak chłodzenia w zestawie

i to chyba tyle

2400 mhz jeszcze zrobią... ale pochwal się system agent i vccio.

u mnie vccio jest stock

Edytowane przez ryba21184

Ok ale nie stać mnie na kartę za ponad dwa i pół tysiąca. Ledwo stać mnie na kupno tego zestawu. Poza tym Teraz zdecyduję się na kupno tylko jednej 760 i dopiero we wrześniu kupie drugą 760. A 780 na 2 części nie podziele. Poza tym 760 sli ma większa moc niż 780, a jest tańszy. Oczywiście wiem trzeba uwzględnić lepszą obudowę i zasilacz. Ale i tak bym taki kupował więc Żadna różnica. A do września na tym "tłuczoku" do by mnie prędzej krew zalała..

Mylisz się bo gdyby tak było to nikt by nie kupował gtx 680 czy 780 tylko 2xgtx 660 i moc powinna być większa od gtx 690 niestety tak to nie działa

a na jakim procku zrobisz te 5ghz, bardziej wieżę w 3820 niż 3770k lub 4770k ( oczywiście bez zdięcia ihs i lc)

Nie mowie, ze zrobisz ale mniej wiecej tyle potrzeba SB zeby dogonil haswella 4.4, nie wiem jak bedzie z SB-E ale ze wzgledu na porownywalna wydajnosc chyba bedzie podobnie

Edytowane przez arkus

Akurat zdjęcie ihs nie jest trudniejsze od zamontowania chłodzenia, ale mimo to 5 ghz jest poza zasięgiem większości egzemplarzy. Trudno powiedzieć czy warto w ogóle skalpować, kiedy powyżej 1.5V procesor w 2-3 sekundy potrafi dobić do 100c nawet po zmianie pasty, a z napięciem powyżej pewnego mnożnika skaluję się kiepsko.

Nie mowie, ze zrobisz ale mniej wiecej tyle potrzeba SB zeby dogonil haswella 4.4, nie wiem jak bedzie z SB-E ale ze wzgledu na porownywalna wydajnosc chyba bedzie podobnie

nie można powiedzieć że sb i sb-e to jest to samo bo to nie prawda, sb-e jest platformą high-end i jak wyżej pisał gtxxor posiada sporą przewagę nad wykastrowanymi platformami (także nad ivy i haswellem) w grach może i faktycznie żeby dogonić 4770k 4,4ghz trzeba zrobić 4,9-5,0ghz ale w pozostałych zastosowaniach zostawia wszystkie kastraty za sobą nawet na niższych zegarach

i pozostaje jeszcze problem zrobienia 4,4ghz na 4770k który nie jest tak podatny na oc jak poprzednie serie

Akurat zdjęcie ihs nie jest trudniejsze od zamontowania chłodzenia

jest to dość radykalny zabieg, wiąże się z nim sporo minusów (ryzyko uszkodzenia, utrata gwarancji) a nie jestem do końca przekonany czy kożyści są współmierne do ryzyka

To jest generalnie temat rzeka... jeśli ktoś np. pracuje przy kryptografii i wykorzystuje zalety 4-kanałowego kontrolera pamięci i większej ilości L3 to wówczas ma jedyny rozsądny wybór. W grach posiadanie s2011 korzyści nie przynosi, bo nie jest to platforma do tego. Nawet sam Intel na jakimś slajdzie wyraźnie zaznaczył że "for high-end gaming pc" rekomenduje s1155. 

Korzyści z 40 linii PCI_E nie wyjdą przy multi-gpu, ale przy baterii SSD'ków na PCI_E już jak najbardziej.

Jeśli ktoś kupuje peceta z zamysłem "wypasiona konsola do gier" to s1155/s1150 i nie ma sensu ładować się w s2011, co innego jeśli gry są tylko dodatkiem, do jakiejś /ambitniejszej/ pracy. 

Niestety, ale te 5 GHz to za mało będzie na Haswella taktowanego 4,4 GHz ;). Oczywiście mowa o typowych, domowych zastosowaniach. Jeśli pójdziemy w coś bardziej ambitnego, jak rendering bardzo dużych projektów, to oczywiście SB-E pokaże pazur ze względu na większe cache L3 oraz kontroler Quad Channel.

Edytowane przez tomcug