Skocz do zawartości

Płyta główna pod i7 2600K

Recommended Posts

Witam

Ponieważ moja obecna płyta główna Asus P8P67 padła już 3 raz :sciana:  , planuje wymienić ją na lepszy model.

Tym razem chciałbym coś od innego producenta niż Asus. Proszę o poradę, co obecnie najlepiej opłaca się kupić z podstawką LGA1155, interesuje mnie towar dobrej jakości, niekoniecznie najtańszy (cena powiedzmy do ~600zł).

Osobiście myślałem o GA-Z77X-UD3H, jednak trochę martwi mnie tylko jeden radiator na sekcji zasilania. Może ktoś z Was ma tę płytę i coś podpowie, albo zaproponuje coś innego?

Dzięki za propozycje. Różnica w cenie między G45, a GD55 to 100zł, można przełknąć :) Poczytałem trochę komentarze i zaniepokoiły mnie opisy usterek (resetowanie, problemy na win7 x64). Zastanawiam się jak to jest z tą awaryjnością, czy lepszym wyborem będzie MSI, czy jednak Gigabyte. W komentarzach do GA-Z77X-UD3H nie zauważyłem żeby ktoś się skarżył.

Poniżej odpowiedzi na pytania:

Obecna płyta była dwa razy naprawiana na gwarancji i teraz już trzeci raz padła w ten sam sposób. Po włączeniu płyta nie daje oznak życia, jedynie wentylatorki lekko drgną (pół obrotu), brak sygnałów dźwiękowych. Po odłączaniu wtyczki 12V wentylatorki (wszystkie łącznie z grafiką i zasilaczem) zakręcą się 3 sekundy, po czym następuję tak jakby restart i później kręcą się już cały czas, brak sygnałów dźwiękowych. Komputer oczywiście nie startuje (brak obrazu, dźwięku), Podejrzewam problem z MOSFETAMI, ale pewności nie mam, nie jestem elektronikiem.

Reszta sprzętu to:

- procek i7 2600K

- grafika GeForce GTX 560Ti

- zasilacz beQuiet E8 580W

Edytowane przez mati_