3k0m1Ny 0 Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Witam Was. Jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć co będzie lepszym wyboreM? 4x1gb czy może 2x2gb ?? Chodzi mi o pamięci DDR3. Bo mam 2 kości po 1gb, no ale to dla mnie za mało i chcę 4gb więc nie wiem czy dokupić 2x1gb czy może te obecne sprzedac i kupic 2x2gb? Co wy na to? i czy coś by bylo nie tak jeśli kupilbym 2 zestaw 2x1gb innego producenta niż mam obecnie, proszę o rade bo niewiem czy dokupic. Jakie mam tu korzyści i jakie wady, chodzi mi tu bardziej o wydajność niż o pieniądze. I jeszce jedno.. jak chcę połączyć w dual-channel to trzeba wkładać kości do slotów 'położonych najbliżej siebie' czy naprzemian kolorami? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Teoretycznie przy 4 kościach kontroler pamięci będzie bardziej obciążony co może mieć minimalny wpływ na OC. Wybierz to co będzie tańsze Cytuj Link to post Share on other sites
Pakryszkin 0 Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Jak chcesz mieć dual-channel to włóż dwie kostki do slotów o tym samym kolorze. Cytuj Link to post Share on other sites
3k0m1Ny 0 Napisano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 taniej wyjdzie mnie 4x1gb bo 2x1gb juz mam a drugą połowe kolega chce sprzedac za 140 zł corsaire ddr3 1333 .. no ale dajesz mi do myślenia bo jednak jest to obciązenie hmm może jednak 2x2 ocz ddr3 z radiatorami? Cytuj Link to post Share on other sites
Makkk 20 Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ja dzisiaj dokupiłem 2x1GB pamięci do obecnych już 2x1, czyli mam teraz 4x1GB. Niestety w sklepie się pomylili i zamiast 667 dali mi 800-tki. Teoretycznie nowe obniżą taktowanie do starych, ale co z OC? Przecież ustawia się tam dzielnik pamięci, czy coś takiego, a to jest chyba zależne od taktowania? I tak oto pierwszy Blue Screen mi wyleciał podczas gry w GTA IV na procku @ 3.4. Komputer nie mógł wystartować ponownie, procesor się przetaktował na default. Teraz robię testy MemTestem, jak będą błędy, to z powrotem do sklepu ;f Aha, Mem test nie pozwala mi zrobić testu na wszystkich kościach, bo mam tylko 2 rdzenie... Nie mogę odpalić dwóch dla 2048, tylko dla 1024. Więc teraz podczas testu połowa RAMu sobie odpoczywa... Jaki wniosek? Bezpieczniej 2x2GB, stare sprzedaj, dołóż pieniądze i masz wygodniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 10 Marca 2010 Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ponoć moduły 2 GB nieco gorzej się kręcą niż 1GB (tak przeczytałem w recenzji zestawu 2x2GB Cruciali, które chciałem kupić). Jeśli masz możliwość dokupienia w dobrej cenie kolejnych 2x1 GB identycznych z tymi, które masz obecnie to sugerowałbym taką właśnie opcję. Jeśli miałbyś mieszać układy różnych producentów to zawsze mogą wystąpić jakieś cyrki ze względu na różnice pomiędzy parametrami jednego i drugiego zestawu i takiej opcji, jeśli interesuje cię przede wszystkim wydajność, chyba nie warto rozważać. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 No właśnie, ja mam teraz podobny problem. Chcę wybrać pomiędzy 4x1GB A-data Vitesta EXTREME EDITION 4-4-4-12 za 200zł, czy 2x2GB A-data Gaming Series 5-5-5-12 za 230zł. Jakie kości będą się lepiej kręciły, a może coś innego kupić w tej cenie? Jest jeszcze możliwość dokupienie OCZ 2x1GB Special Ops 5-5-5-15, czyli tych samych pamięci, które teraz mam. Ja na razie się skłaniam ku 4x1GB A-data Vitesta EXTREME EDITION, co Wy o tym myślicie? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Lepiej będą się kręciły Vitesty EE, choć lepiej gdybyś wybrał je w wersji 2x2GB (łatwiej ustabilizować 2 kości niż 4). Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Odradzam 4x1GB, jeśli kości mają być do O/C i są z niskimi radiatorami. Moduły w bankach 2 i 3 bardzo się grzeją (ciężko się nie grzać, jak z boku inne kości są....). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts