Skocz do zawartości

Kupować starszą generację czy czekać na nową?

Recommended Posts

Składam nowy komputer i jestem w kropce. Czy brać teraz coś pokroju gtx 660ti/radeona 7870 czy czekać na HD9000 i Maxwell'e? Mój stary komputer to w zasadzie antyk, więc nowy sprzęt i tak będzie nieporównywalnie szybszy, ale może warto kupić skrzynkę i pomęczyć się jakiś czas na integrze? Wydajność kart nowej generacji jest zagadką ale proszę o podpowiedź bo nie wiem co robić. Może ktoś z was był w podobnej sytuacji. Nie chce wydać ok. 900 zł na karty aby za 3-4 msc. była szrotem. Proszę was o rady.

Mój planowany setup prezentuje się następująco:

Intel i5 3350P
MSI B75A-G43
Crucial 4GB CL9 1333Mhz
Seagate 500GB
SilentiumPC M23 Pure Black
Thermaltake Smart SE Modular 530W

A ja to bym zamienił płytkę B75 na G43 i byś sobie o kilkaset megaherców podbił proca w górę i do tego karcioszka Gigabyte gtx 760 i gra muzyka :P Wyszłoby niecałe 2600 chyba że coś pominąłem, zaraz dam linki.

Intel Core i5-3350P /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

Crucial 4GB 1333MHz CL9 Ballistix

SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza)

Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W

Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 256bit (1085/6008)

MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/

Razem: 2556zł

Edit: O dysku zapomniałem  :/ 

+ 250 za twardziela to pewnie za dużo, czyli trzeba będzie zjechać z grafiki myślę, bo płytę bym zostawił z uwagi na to, że sam procek do tytanów wydajności nie należy i każde OC mu się przyda.

Edytowane przez Abizer

Najlepiej to przeanalizuj i podaj jakie argumenty przemawiają u Ciebie za zakupem teraz całego sprzętu a jakie za czekaniem na nowe GPU.

Edytowane przez Abizer

Ja bym proponował jakiegoś i5 z K na końcu (odblokowany mnożnik) i płytkę na której można podkręcać a potem oc tak do 4,5Ghz.

Jeśli chodzi o kartę to wolał bym teraz kupić coś np GTX660 i tak będziesz zadowolony z wydajności a jak będzie za 2 do 4 lat niedomagać to kupisz wtedy taka kartę (pewnie DX12 i Maxwell) która wyciągnie ostatnie poty z tego i5 i tak przedłużysz użyteczność kompa do gier. DX11 już jest jakiś czas na rynku tak że jeśli byś nawet kupił teraz GTX780 to się może okazać że za rok wyjdzie DX12 i za 3 lata karta nie odpali gry bo wymagany DX12 tak jak to ma miejsce teraz z Crysisem 3 i kartami DX10. Ludzie na GT430 grają w Crysisa 3 a na GTX280 gra nie odpala.

20 nm będzie z początku drogie, bo koszty nowego procesu technologicznego są wysokie, tak już zresztą było przy premierze 28nm, wszedł 7850 i po premierze wcale nie był tańszy od 6950 pomimo podobnej wydajności. Spadek cen właśnie się realizuje w tej chwili w ramach refreshu 28nm.

abizer podałeś w miarę fajny zestaw, ale 4gb w dodatku 1333 cl9, to jakiś żart - sam bf3 ponad 5,5 łyka - 4 gb to było dużo, ale 5 lat temu ;)

wiem , że autor tyle napisał, ale jak coś proponować, to robić to z głową , panie kolego ;)

Edytowane przez k0chan

Ja bym proponował jakiegoś i5 z K na końcu (odblokowany mnożnik) i płytkę na której można podkręcać a potem oc tak do 4,5Ghz.

Jeśli chodzi o kartę to wolał bym teraz kupić coś np GTX660 i tak będziesz zadowolony z wydajności a jak będzie za 2 do 4 lat niedomagać to kupisz wtedy taka kartę (pewnie DX12 i Maxwell) która wyciągnie ostatnie poty z tego i5 i tak przedłużysz użyteczność kompa do gier. DX11 już jest jakiś czas na rynku tak że jeśli byś nawet kupił teraz GTX780 to się może okazać że za rok wyjdzie DX12 i za 3 lata karta nie odpali gry bo wymagany DX12 tak jak to ma miejsce teraz z Crysisem 3 i kartami DX10. Ludzie na GT430 grają w Crysisa 3 a na GTX280 gra nie odpala.

Idąc za twoją radą stworzyłem coś takiego:

Intel i5 3570K

AsRock Z77 PRO3

GoodRam 4GB 1600 MHz

Seagate 500 GB

SilentiumPC Deus G1 500W

SilentiumPC M23 Pure Black

No i GTX 650Ti Boost lub GTX 660

Co sądzicie o czymś takim cenowo wychodzi albo równe 2600 albo 2515 więc mam dylemat procesor mógł by być podkręcony i do Brodwell/Skylake by starczył a wymienił bym tylko kartę na nową generację tak za ok. rok. Czy to dobry pomysł?

powiem tak, kartę nie problem wymienić. Zasilacz ma moc, więc przypuszczam, że spokojnie da radę z Mid endem.

dołóż kolejne 4gb ram 1333 zamiast 1600. Pamiętajmy, że na boxie sobie kolego nie pokręcisz, a więc w grę wchodzi cooler. Znowu na przeszkodzie stoi obudowa. 

Socket na płycie jest stosunkowo nisko, może da radę..

no to jak nie planujesz OC w ogóle na tym PC, to można śmiało brać 3550p. Tania płyta pod z77 da radę (z77-g43)

A co do karty, można i tą, ale kultura pracy będzie średnia :/

http://www.agito.pl/karta-graficzna-club3d-radeon-hd-7870-xt-2gb-ddr5-pci-e-box-84-684896.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=684896

Edytowane przez Bichits