Skocz do zawartości

E5300 podkrecanie problem

Recommended Posts

elo elo. na drugim kompie gdzie mam e5300 jest problem. chodzi wlasciwie o OC. nie chce wyzej isc niz 3.4 ghz a gdy dam wyzej to są bsody.

Mobas to g41m-es2l
proc e5300
napiecie 1.28v
FSB 254
mnoznik 13
dzielnik ramu. 2.66 jak sie nie myle
pci - sztywne 100

temperatury są w porządku ale czujnik w procesorze padl wiec sugeruje sie po coolerze a w obciazeniu heat pipe sa lekko cieple wiec problemu nie ma. nie wiem co jest grane bo myslalem ze do 3.8 dojde nawet.

Ha! Jeszcze rok temu miałem ten sam procesor i tę samą płytę!

Płyta mimo iż nie ma radiatorów i to G41... Ja osobiście podkręciłem tego E5300 u siebie do 3.6GHz nacodzień.

Autorowi zalecam aby zwiększyć FSB i przy braku stabilności napięcie. U mnie dało radę 3.6V bez podnoszenia napięć  :D

3.8 bym sobie darował ze względu na sekcję zasilania

Edytowane przez Kapucynek

Nie no człowieku, chcesz usmażyc sekcję płyty i sam procesor? Ta płyta sie nie nadaje do oc, chcesz oc na 775? to płyty x38 p35 45. ale nie g41...

Masz jesz jakiś sensowny zasilacz?

panie myslisz ze ja mam codiego w tym pc? to jest deus g1 600w, a jesli chcesz miec pewno to moge przelozyc seasonica platinium z mojego PC

jak zmniejszylem mnoznik do 12 i dalem na 3.5 ghz to winda sie zaladowala ale zalogowac sie nie dalo i wyskoczyl error blad explorer.exe

Edytowane przez Invidiosa

Nie zmniejszaj mnożnika tylko dawaj najwyższy + FSB aż dojdziesz do 3,6GHz. FSB wall był na chyba 340 czy coś takiego na tej płycie.

A i ustaw dzielnik RAM tak aby ramu nie podkręcać. Podkręcając FSB podkręcasz RAM i to ram najczęściej jest przyczyną niestabilości. Ustaw dzielnik tak, aby mieć najniższe taktowanie RAM lub równe normalnemu (masz ram 800mhz, nie przekraczaj 800mhz).

Sekcje trzymaj poniżej 100*c (wyżej już może być niebezpiecznie chociaż ja u ciebie obecnie przy OC i5 750 z 2.6 do 4GHz mam 150*c na połowie sekcji bo na tej połowie akurat nie ma radiatora i już prawie pół roku i żyje).

Socket olać, liczy się temperatura rdzeni.

Zrób parę screenów z BIOS'u