Skocz do zawartości

Komputer się sam wyłącza (po wymianie grafiki)

Recommended Posts

Witam

Mój problem polega na tym że,  komputer po kilkunastu minutach pracy sie wyłącza raczej na ekranie pojawia sie czarny ekran a wiatraczek od karty graficznej zaczyna  chodzić na pełnych obrotach.Dodam ze niedawno jakieś 2 dni temu wymianiałem karte na GeForce 9800 gtx.Wszystko chodzi w przewiewnej obudowie z 3 wentylatorami: 2x120mm 1x140mm.

Specyfikacja Pc:

Procesor: Amd athlon x2 4000 (2.4ghz)

Ram:3GB

Płyta:Asus m2n-e sli

Karta: GeForce 9800 gtx+

Zasilacz: 400 Wat chieftec

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace rivatuner

Dlaczego w rivatuner jak chce ustawic predkosc obrotu wiatraka w karcie na 60 % po kliknięciu zastosuj wraca mi do tych standardowych 30%. Czy to wina sterowników

Dzisiaj po dłużym pobycie w tym"czarnym ekranie" pc wydał jakies dźwięki ktore ustały po 5 sec

W linku znajduje sie ss z hwmonitor

http://pics.tinypic.pl/i/00408/5j5qs4p8ez2k.png

Proszę o pomoc !!!

Edytowane przez libreq

Zacznijmy może od dźwięków, gdyż one mogą najwięcej powiedzieć co jest grane. Spróbuj się wsłuchać i napisz jak dokładnie brzmiały (jaka kolejność krótkich i długich dźwięków). Na podstawie tego co do tej pory napisałeś podejrzewam albo za słaby zasilacz, który powoduje błąd karty graficznej i reset komputera, po czym następują dźwięki systemowe oznaczające problem właśnie z kartą graficzną, albo uszkodzoną samą kartę. Tyle jeśli chodzi o moje podejrzenia na chwilę obecną, kluczowe będzie to jakie to były dźwięki. 

Przy okazji nasunęło mi się jeszcze jedno, jeśli dźwięki trwały 5 sekund, oraz były systematyczne i jednakowe to może to być coś związane z pamięcią RAM. Spróbuj więc jeszcze wyjąć kości i wyczyścić gniazda z kurzu, np. sprężonym powietrzem lub małym pędzelkiem. 

Dźwięki były takie jak by to powiedzieć, jak by sie włączal alarm przeciwpożarowy w kuchni.Wyciągnołem grafika włożyłem jeszcze raz udało mi się wcisnąć mały wiatraczek na mostek pod karta.Narazie nic sie nie dzieje przez 30 min zobaczymy dalej...

Proszę o pomoc z rivatuner gdyż pasowałaby nizsza temp karty

Dobrze by było. Jeśli to nie zasilacz, to nie wiem co to może być. Możliwe że też ta karta powoduje jakieś spięcie bo jest uszkodzona i dlatego komputer nie chce Ci się uruchomić.

A no to wszystko jasne, sprawdź na innym kompie żeby mieć pewność i piec jeszcze raz.
Pamiętaj że nim więcej razy piekłeś tym szybciej będzie się psuła. Ogólnie często wytrzymują 2-3 piekarniki, później po prostu już nic nie da się zrobić.