libreq 0 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Witam Mój problem polega na tym że, komputer po kilkunastu minutach pracy sie wyłącza raczej na ekranie pojawia sie czarny ekran a wiatraczek od karty graficznej zaczyna chodzić na pełnych obrotach.Dodam ze niedawno jakieś 2 dni temu wymianiałem karte na GeForce 9800 gtx.Wszystko chodzi w przewiewnej obudowie z 3 wentylatorami: 2x120mm 1x140mm. Specyfikacja Pc: Procesor: Amd athlon x2 4000 (2.4ghz) Ram:3GB Płyta:Asus m2n-e sli Karta: GeForce 9800 gtx+ Zasilacz: 400 Wat chieftec Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace rivatuner Dlaczego w rivatuner jak chce ustawic predkosc obrotu wiatraka w karcie na 60 % po kliknięciu zastosuj wraca mi do tych standardowych 30%. Czy to wina sterowników Dzisiaj po dłużym pobycie w tym"czarnym ekranie" pc wydał jakies dźwięki ktore ustały po 5 sec W linku znajduje sie ss z hwmonitor http://pics.tinypic.pl/i/00408/5j5qs4p8ez2k.png Proszę o pomoc !!! Edytowane 29 Czerwca 2013 przez libreq Cytuj Link to post Share on other sites
stachoo86 153 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Zacznijmy może od dźwięków, gdyż one mogą najwięcej powiedzieć co jest grane. Spróbuj się wsłuchać i napisz jak dokładnie brzmiały (jaka kolejność krótkich i długich dźwięków). Na podstawie tego co do tej pory napisałeś podejrzewam albo za słaby zasilacz, który powoduje błąd karty graficznej i reset komputera, po czym następują dźwięki systemowe oznaczające problem właśnie z kartą graficzną, albo uszkodzoną samą kartę. Tyle jeśli chodzi o moje podejrzenia na chwilę obecną, kluczowe będzie to jakie to były dźwięki. Przy okazji nasunęło mi się jeszcze jedno, jeśli dźwięki trwały 5 sekund, oraz były systematyczne i jednakowe to może to być coś związane z pamięcią RAM. Spróbuj więc jeszcze wyjąć kości i wyczyścić gniazda z kurzu, np. sprężonym powietrzem lub małym pędzelkiem. Cytuj Link to post Share on other sites
libreq 0 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Dźwięki były takie jak by to powiedzieć, jak by sie włączal alarm przeciwpożarowy w kuchni.Wyciągnołem grafika włożyłem jeszcze raz udało mi się wcisnąć mały wiatraczek na mostek pod karta.Narazie nic sie nie dzieje przez 30 min zobaczymy dalej... Proszę o pomoc z rivatuner gdyż pasowałaby nizsza temp karty Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 jakie masz temperatury w idle / stress karty, może trafił ci się wypiek piekarnikowy pani Kasi? Jeśli tak, a karta jeszcze startuje, to musisz jej jak najlepsze chłodzenie zapewnić, zainstaluj MSI Afteburner i tam się pobaw obrotami Cytuj Link to post Share on other sites
libreq 0 Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Dzisiaj komputer wql sie nie włączył założyłem stara karte i działa jaka moze byc przyczyna Cytuj Link to post Share on other sites
Tridefy 229 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Może zasilacz już stary, słabo trzyma napięcia i dostarcza za mało mocy, dlatego tak fiksuje? Masz możliwość przetestowania na innym komputerze? A najlepiej na innym zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
libreq 0 Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Mam możliwosc dzisiaj to zrobie u kolegi zasilacz 600 wat be-quit * Cytuj Link to post Share on other sites
Tridefy 229 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Dobrze by było. Jeśli to nie zasilacz, to nie wiem co to może być. Możliwe że też ta karta powoduje jakieś spięcie bo jest uszkodzona i dlatego komputer nie chce Ci się uruchomić. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 ja obstawiam, że to jednak egzemplarz po piekarniku - możesz jeszcze raz ją wypiec (jest mnóstwo poradników jak to zrobić, nawet na YT) Cytuj Link to post Share on other sites
libreq 0 Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) Juz raz ja piekłem osobiscie i grało 3 miesiąco a do teraz 3 miesiące nie na moim komuterze oczywiscie Czyli co jeszcze raz ja piec ? Edytowane 1 Lipca 2013 przez libreq Cytuj Link to post Share on other sites
Tridefy 229 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 A no to wszystko jasne, sprawdź na innym kompie żeby mieć pewność i piec jeszcze raz.Pamiętaj że nim więcej razy piekłeś tym szybciej będzie się psuła. Ogólnie często wytrzymują 2-3 piekarniki, później po prostu już nic nie da się zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts