Skocz do zawartości

[MULTI] Wiedźmin 3: Dziki Gon

225 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto zagrać/kupić (opinie graczy)?

• trzeba zagrać, tytuł zasługujący na miano gry roku
      63
    • solidna pozycja, zapewnia świetną zabawę na długie godziny, posiada minimalne błędy
      6
    • ciekawa pozycja ale sporo jej jeszcze brakuje do ideału
      0
    • można zagrać ale niekoniecznie, pozycja skierowana głównie do fanów gatunku/klimatu
      3
    • zdecydowanie nie, gra nie miała prawa wyjść
      0

Recommended Posts

Redzi na dobre wtargnęli na teren konsol a to grząski grunt. Tam wystarczy, że się coś lepiej zrobi dla jednej firmy a już leci fala  hejtu. Chociaż z drugiej strony dziwie się Redom że podjęli decyzję zrównania obu wersji zarówno na PS4 jak i XO. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że PS4 jest mocniejsza więc czemu tego nie wykorzystają. 

• Popieram 1

Niby tak tylko że to wszystko odbija się negatywnie na wizerunku firmy. Opinia którą budowali sobie wśród graczy przez lata, została ostatnimi czasy mocno zachwiana i to wydawałoby się z błahych powodów jak choćby bogatsze wyposażenie EK na XO za co Redzi zostali mocno skrytykowani falą hejtu ze strony graczy i nie tylko. Gdzie najpierw Iwiński mówi że nie będą faworyzować nikogo i wszystkich traktują na równi po czym robią zupełnie co innego. Dlatego muszą bardzo uważać na to co obiecują i później wykonują. To już nie jest zabawa, weszli na głęboką wodę gdzie zostaną rozliczeni przez graczy/recenzentów całego świata z każdej obietnicy co będzie miało odbicie na ogólną ocenę gry. 

Taki krzyk z ta EK a to dotyczy raptem 2000 osob z danego kraju czyli tych ktorzy zamowili EK w wersji na PC lub PS4. A tak naprawde to to dotyczy tylko tych ktorzy maja X0 oraz inne platformy i moglibby zamowic EK na X0 a zamowili np na PC lub na PS4. Takich osob to w ogole bedzie jeszcze mniej. Calej reszcie po prostu gul skacze ze ktos inny dostanie cos wiecej. Taki jest marketing. Redzi obiecali ze gra bedzie taka sama, a nie ze dodatki beda takie same. Wydania w roznych krajach tez sie zdaje sie roznia. Wazne ze gra na PC, PS4 i X0 bedzie miala te same zadania i ten sam swiat bez jakichs specjalnych DLC'kow dla ktorejkolwiek z platform na wylacznosc.

Moze jestem dla nich zbyt wyrozumialy, ale moim zdaniem na to zasluzyli chocby tym ze gry robia dopracowane, a jak wypuszczaja zawartowsc dodatkowa to udostepniaja ja za darmo zamiast kosic za DLC.

Wyobrazmy sobie Wiedzmina zrobionego przez EA. DLC na zbroje, DLC na miecz, DLC na nowego towarzysza, a na koniec spieprzone zakonczenie i poprawione patchem (lub DLC'kiem, a co).

Zamówiłem kolekcjonerkę i owszem czuję się pokrzywdzony, bo mi się te dodatki podobają. Miało być równe traktowanie a nie wytykanie pojedynczych słów - "powiedziałem tak, ale nie całkiem miałem na myśli". 

Wcześniej już wspomniałem, ale jeszcze raz napiszę: "co by było jakby Wieśka robiło EA czy Ubi". Otóż nie robi. Robią je Redzi co do których mam dużo większe oczekiwania niż do innych deweloperów. Tylko gry od nich kupuję przed lub tuż po premierze a nie w promo po roku od wydania za <20 zł. 

Poza tym jakby to było EA czy Ubi to nikt nawet by tej rozmowy nie prowadził.

Skoro Redzi kierują się coraz bardziej modelem biznesowym, to muszą się liczyć z tym że gracze też. 

Jeśli chodzi o dopracowanie gier to może już uleciało jakie jaja były tuż po premierze W2 kiedy to jeszcze DRM był? Nie zrezygnowali z niego "ot tak" tylko było z nim multum problemów i nabywcy gry zaczęli się denerwować.

Co do dodatków to znowu ich nie było tyle żeby o nich wielce wspominać. Żadne dodatkowe kampanie zapewniające dodatkowe godziny rozrywki nie wyszły. Wydali po prostu kompletną grę. Tak jak się to robiło jeszcze kilka lat temu.

Kolekcjonerka jakbyś dokładnie czytał to byś zauważył że to tylko jedna z wielu przyczyn obecnie toczących się dyskusji. Nie wiem co bym zrobił jakbym wiedział, ale bym wiedział od początku. Jak dla mnie największym rozczarowaniem jest to że nici z otwartego świata.

Co do steelbooków to nie widzę żadnego związku. W dodatku sprawa dotyczy sklepu a nie developera. Podobnie by mnie nie interesowało jakby np. muve dodawało gratis te nieszczęsne karty czy mapę - po prostu sprawa sklepu.

To jak wychodzimy z tego dziecinnego zafascynowania wspaniałymi REDami pozwolę sobie zarzucić aferkę związaną z edycją kolekcjonerską jedynki:

http://forum.gram.pl/forum_post.asp?tid=29341&tpage=147

Przy okazji tamtej premiery sam zostałem dotknięty "uczciwym podejściem" CDP do graczy, za które są tak szanowni i na które pracowali lata- szkoda gadać, to ich poważne podejście to tylko PRowa papka wykreowana przez dziennikarzy, nic nad czym warto by się pochylać, dlatego tak surowo oceniam to zamieszanie z dodatkami do XOne...

Jest takie jedno polskie powiedzonko, które obrazuje aktualne podejście nowych fanów CDP  (bo ci starzy nie istnieją) do poczynań REDów: "Obiecanki cacanki a głupiemu radość"..

Przeciez swiat bedzie otwarty. To tak jakby ktos zrobil gre osadzona w swiecie rzeczywistym, w Nowym Jorku, Londynie i Paryzu, a gracze by narzekali ze swiat nie jest otwarty, bo nie mozna sobie na piechote pojsc z Londynu do Paryza, no litosci. Jest kilka duzych otwartych scenerii i to wystarczy, a przemieszczanie sie pomiedzy nimi nie musi byc w stylu "idz z buta przez 3 dni". Wracajac do przykladu z miastami, to gdyby w owej grze akcja dziala sie np tylko w Londynie to juz nikt by na nie-otwartosc nie narzekal. Paradoks.

• Popieram 2

Ponoć świat Wiedźmina3 nie będzie pełnoprawnym sandboxem, ale może to i lepiej. Będzie za to ogromnym światem z sandboxowymi regionami.

Nawet sami twórcy tak to określili.

http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1255/9571/original.jpg

Mi to pasuje, regiony określane przez twórców mianem "HUB-ów" i tak będą mega wielkie i eksploracja zajmie wiele, wiele, wiele godzin. A nawet napiszę więcej, dodaje to grze większej wiarygodności świata wiedźmina, bo realne przejechanie na koniu z krainy do krainy zajęłoby Geraltowi pewnie z kilka dni.

Także godzę się na taki krok.

• Popieram 1

Co do powyższego wycinka trailera, to w polskiej i angielskiej wersji można to różnie interpretować. Po angielsku jest właśnie mowa mowa o regionach co mogłoby przywodzić na myśl podzielenie świata na regiony a w polskiej wersji jest to ujęte jako "rozległy, otwarty świat". Każda osoba która zobaczyła w polskiej wersji taki napis pomyślała sobie że będzie można zwiedzać świat gry jak się chcę i gdzie się chce w dowolnym momencie. A tutaj wychodzi, w/g tych najnowszych informacji zupełnie co innego. 

Jezeli przemieszczanie miedzy regionami bedzie w miare dowolne to bedzie on otwarty. No chyba ze o powrocie lub udaniu sie do regionu decydowac bedzie wylacznie linia fabularna, a nie chec gracza. Tego jeszcze niewiadomo, a ja mam nadzieje ze widzimisie gracza bedzie decydowac.

Nvidia na 18. września zapowiada 24-godzinne wydarzenie związane z grami na PC i nie tylko, zobaczymy nowe materiały od ich partnerów więc być może pojawi się coś z Wiedźmina, bo to chyba bardzo dobra gra na pokaz zaawansowanych technologii jak PhysX czy Nvidia Fur. 

http://game24.nvidia.com/#/info

http://static.cdprojektred.com/thewitcher/upload/mkt/Yennefer_cosplay_guide.pdf

Yennefer wygląda dość dziwnie, mówiąc szczerze.

Moim zdaniem lekki downgrade od czasów trailera "Miecz Przeznaczenia"