Skocz do zawartości

Zestaw dla gracza za 6000zł + -

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez eVerest,

Recommended Posts

Edit:

Zastosowanie komputera: Gry

Maksymalna cena: 6100zł

Których części potrzebujesz?: PC bez monitora

Czy będziesz podkręcać sprzęt? W tej konfiguracji nie

Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? 1280x1024

Specjalne wymagania: Cichy komputer, niskie temperatury na cpu i gpu

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Nie

Własna propozycja zestawu:

Obudowa: Thermaltake Chaser A31 Thunder niebieska

Zasilacz: Corsair CX Series Modular 80 Plus Bronze 750W

Dysk HDD: Seagate SV35 ST1000VX000 (1TB, 64MB, SATA/600)

Dysk SSD: Kingston HyperX 3K SH103S3/120G (2.5", 120GB SATA/600)

Płyta główna: MSI Z77MA-G45

Procesor: Intel Core i7 2700K 3.5 GHz BOX

Karta graficzna: MSI GeForce GTX 780 3GB DDR5 PCI-E BOX

Pamięć: Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance

Napęd DVD: LG GH24NS95RBBB czarny OEM

Cena: 6072,00 zł

Inne: Wiem, że monitor nie ma dużej rozdzielczości ale na razie nie planuję go wymieniać tylko chce mieć zestaw, którego przez 2-3 lata nie będę musiał ulepszać ani wymieniać i chce grać w gry na high/ultra ze stałą ilością klatek, również w przypadku kupna większego monitora(21-22 cale to maks. wielkość monitora, większego nie kupie bo nie lubię zbyt dużych ekranów z bliska). 

Edytowane przez ramzes243

Ale ja naprawdę nie potrzebuję jakiegoś dużego monitora, chcę mieć za to możliwość gry bez nerwów przez spadek klatek na wyższych ustawieniach grafiki.  Jeśli monitor kupię to może, za rok i raczej nie w Full HD tylko coś 20 calowego z rozdzielczością 1600x900.

• Rozwiązanie

Zestaw Autorze jest do kitu.Lepiej już nie składaj. :D Daj trochę czasu to coś wlepię  ;)

A więc tak zestaw  pod  nazwaniem fractal beast :D

trochę o zaproponowanym zestawie:

Autorze stworzyłem Ci zestaw,który naprawdę posłuży Ci kilka dobry lat a nawet i więcej.Masz tu mocny procek z zapasem mocy na przyszłość(budżet pozwala,to grzech nie brać),solidne mobo które pozwoli dość mocno podkręcić procek,solidne  i ciche chłodzenie(czołówka jeżeli chodzi o chłodzenie),mocna grafika(później jak będzie brakować mocy dodasz drugą taką samą i będzie SLI z GTX 770.Podwójna bestia :D )dalej solidny i szybki ssd dysk.Jeden z najlepszych dysków SSD (pojemność wynosi 256GB. Miejsca  na ssd dysku nigdy za wiele ;) )dość wydajny HDD,solidny wydajny i  bardzo cichy zasilacz z certyfikatem GOLD(Pozwoli bez problemu zbudować SLI z GTX 770),solidna obudowa(gruba blacha,minimalistyczny wygląd.(Zjada i gniecie wszystko w swojej kategorii cenowej.),RAM za bardzo dobry parametrami,DVD oczywiście pioneer(czołówka jeżeli chodzi o DVD)

CPU Intel Core i7-3770K

MOBO MSI Z77A-G45 

RAM  Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz 

CPU COOLER  PHANTEKS PH-TC14PE

GPU Gigabyte GeForce GTX770 2048MB DDR5/256bit (1189/7010) (wer. OC - OverClock)

SSD  SSD Samsung 256GB SSD840 SATAIII, 7mm PRO 

HDD  Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB,

PSU  Be Quiet! STRAIGHT POWER CM  E9 680W Gold  

CASE Fractal Design Arc Midi R2 

DVD Pioneer DVD-RW RECORDER 

Całość 6013,42 zł

Link do zestawu  http://www.morele.net/inventory/info/xghn5g/

Życzę udanego zakupu! ;) 

Edytowane przez eVerest
  • Popieram 1
153.66 zł 189.00 zł 1 739.02 zł 909.00 zł 1 395.93 zł 487.00 zł 1 1495.12 zł 1839.00 zł 1 497.56 zł 612.00 zł 1 368.29 zł 453.00 zł 1 201.63 zł 248.00 zł 1 209.76 zł 258.00 zł 1 413.82 zł 509.00 zł 1

Dlaczego?

Cały zestaw umożliwia dołożenie drugiej karty. 4GB 770 w SLI będzie potęgą. Ogarnie nawet 2560x1600.

Za pozostałą kasę + dołożysz i kupisz dobry monitor FullHD i wyżej. Wiesz z czym wiąże się SLI? W dziale Karty graficzne masz temat nazwany GTX 660 w SLI napisany przez gtxxor --> przeczytaj.

Ew.

1428.46 zł 1757.00 zł 1 334.96 zł 412.00 zł 1 213.82 zł 263.00 zł 1 291.06 zł 358.00 zł 1 153.66 zł 189.00 zł 1 739.02 zł 909.00 zł 1 201.63 zł 248.00 zł 1 209.76 zł 258.00 zł 1 413.82 zł 509.00 zł 1

I dokupienie monitora FullHD.

Przy tej grafice nie będzie spadków a obraz będzie o wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeele lepszy.

Gigabyte GeForce GTX770 4GB

http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_770_sli_review,20.html

Przy nawet tak potężnej rozdzielczości jak 2560x1440 770 sli ciśnie fps jak porąbane. Autor powiedział, ze nie kupi większego monitora niż 22 cale, czyli siedzimy na 1080p.

2560x1600 to niemal dwa razy większa rozdzielczość od 1920x1080 (jak nie wierzycie, to liczcie).

Przy takiej rozdzielczości patrz, jaki jest FPS przy BF3.

Silnik frostbite przy takich dużych rozdzielczościach jako jedyny (albo jeden z nielicznych) robi sobie jakąś tam znaczną różnicę pomiędzy 770 sli a 780 sli. Ten silnik jest pamięciożerny, ale przy innych, różnicę pomiędzy tymi dwoma zestawami sli robi moc gpu, a nie ilość pamięci.

Poza tym, skoro rozdzielczość będzie 1080p to ramu NIE zabraknie. Dopłacanie kilka stów do 4GB mija się z celem.

PS. Ktoś nie dostał bana za "cały misterny plan" to zakładam, że mnie za to nie zgłosicie.

A i zaraz dam własny zestaw.

Proszę:

http://www.morele.net/inventory/info/4DiKdL/ 4938zł Do tego kupisz jak będzie znowu dostępny macho hr-02 za 193zł. Całość wówczas wyniesie 5131zł.

W tym mamy kartę 770 od Evgi, dlaczego? Bo jak ja zarejestrujesz, to masz 10 lat gwarancji.

Dlaczego dalem zasilacz OCZ ZT 650W, skoro wymaga on przejściówek za 50zł? A no dlatego, że jak cośtam wypełnimy do 14 lipca, to dostaniemy darmowego Far Cry'a 3, więc mimo przejśiówek z 2x molex --> 6 pin to i tak jesteśmy na plusie względem xfx xxx 650W. Na dodatek OCZ ZT 650W ma wydajniejsza linie +12V. Kilka W różnicy, ale jednak (12 z tego co pamiętam, zamiast 636 ma 648). LINK do wypełnienia formularza.

Zasilacz spokojnie uciągnie SLI z 770, które przy 3960x @4,6GHz bierz 505W podczas grania. Podczas benchmarków może pobór mocy wzrośnie, ale skoro mamy zasilacz, co dostarczy nam 648W na +12V, to nie ma się czego obawiać. Mocy jest jeszcze na jeden procesor ;)

Edytowane przez jacekgothic
Dlaczego dalem zasilacz OCZ ZT 650W

Jesteś pewien, że ten zasilacz? Autor wspominał, że chciałby cichy zestaw, a z tego co czytałem o tym zasilaczu to niestety pod obciążeniem lubi pohałasować. Oczywiście Twój wybór powinien być bardziej profesjonalny niż moje wymysły, ale proszę weź to pod uwagę, że naprawdę wielu ludzi narzeka na głośność wentylatora w tym zasilaczu.

Aha i nie widzę jakoś chłodzenia CPU w tym zestawie, a boxowa suszarka ciszy nie zapełni. 

P.S. Tak, wiem że krytykuję, a sam nic nie doradzę względem budowy komputera. Ale powiedzmy, że to nie krytyka, a delikatne sugestie dla dużo bardziej doświadczonych, którzy jednak zawsze mogą o czymś zapomnieć.

Edytowane przez Moriar

Zawsze można brać XFX XXX 650W, tylko wtedy nie mamy Far Cry'a 3. Ale co tam.

A jak autor chce cichy zestaw, to niech bierze obudowę fractal r4 (kolor do wyboru), a do tego niech w bocznym panelu (jak bedzie SLI) niech dołoży ten wentylator za 5 dych. Dzięki temu ciągle będzie cicho i karty się nie usmażą.

Everest, na co ten i7? Jeśli branie i7 autorowi polepszy samopoczucie, to neich go bierze, ale fpsu to nie poprawi.

A co do zasilacza, to twój jest dobry, chłodzenie przeplacone, nie zostanie wykorzystane. Osobiście w mój zestaw wsadziłbym tego BQT'a od Everesta, obudowę fractal r4 + wentylator oraz ewentualnie i7, jeśli posiadanie go autorowi poprawi samopoczucie.

Edytowane przez Gwynbleidd

@up

Może... ale jak sam powiedziałeś, to i tak nie wiele.

Dobra, lepszego zestawu raczej nie będzie: http://www.morele.net/inventory/info/JUmmN/

Cena: 5473,88zł + 193 = 5666,88zł.

Wyciszona obudowa, cichy wentylator, cichy modularny zasilacz. 3770k, który (może) poprawi autorowi chumar i może będzie wykorzystywane w grach w przyszłości. Nieprzepłacona płyta główna, bo na tej ludzie robią podobno 4,8/4,9 GHz, więc kupowanie droższej mija się z celem.

Do zestawu potem jak już wcześniej wspomniałem dodajemy macho hr-02, jak znowu będzie dostępny.

Wentylator montujesz na bocznym panelu, dzięki czemu będzie dmuchał na karty.

Gwynbleidd czemu kartę dałeś o 200 zł drożej?Można dać GTX 770 od Gigusia co jest w moim zestawie.Wyjdzie tak samo wydajniej i taniej.Właśnie mówisz żeby nie przepłacać,a sam dajesz grafikę,którą można kupić nawet taniej o 200 zł.Te 200 zł płacisz  nie za dodatkową wydajność,a za  brand EVGA ;) 

Edytowane przez eVerest

@Up

Tylko, że ja nie dałem 500R tylko R4. Autor chce cicho, to we fractalu będzie miał cicho, a co do filtrów, to pamiętaj, że filtry zmniejszają przepływ powietrza. Do SLI nie jest to super wskazane.

@Everest

Ależ dokładnie! Jeśli autor nie będzie chciał tak długiej gwarancji, to wystarczy jemu trzyletnia gigusia liczona od daty produkcji karty. Wyjdzie taniej i może trochę wydajniej. Można dać kartę od gigusia, jak najbardziej, ale reszta zestawu wg mnie nie do ruszenia, ewentualnie na i5 można zmienić, ale jak ma się kasę, to czemu nie zainwestować. Może się opłaci.

@Edit

http://www.evga.com/support/manuals/files/Manual_POL.pdf

"Ograniczona 10 letnia Gwarancja jest nieodpłatna." Dajcie ctrl + f szukajcie "gwarancja" i znajdziecie.

Gość rezerwuar

10 lat gwarancji jest po rozszerzeniu gwarancji. Jak się nie mylę, to za 40 ojro. Ale to i tak bardzo mało za 10 lat gwary.

moze w tym roku bedzie odpowiedz amd na dzisiejsze gtx, w przyszlym roku zapewne nvidia przedstawi kolejna generacje kart wieć kupowanie karty bo ma 10 lat gwarancji troche mija sie z celem, niewiadomo co bedzie za rok albo 2 a tym bardziej za 10, 3 letnia gwarancja to minimum a jak chce sie byc na czasie to po takim okresie pasuje ja zmienic na cos lepszego

• Popieram 1

Chłopie, co ty gadasz? Zrobiliśmy zestaw pod SLI, karty będą w użytku dłużej, niż 4 lata. SLI zapewnia płynną grę w Crysis 3 na niemal 2x większej rozdziałce niż 1080p, a co dopiero na 1080p.

@rezerwuar

Znalazłeś 780 za 2480.

2x 1587 = 3174

3174/2480 = 1,2798

Dopłacając 28% uzyskam wydajność większą o (link) 72% w Crysis 3 przy rozdzielczości 2560x1440.

Przy BF3 w rozdzielczości 2560x1600 (link) wzrost wydajności będzie wynosił 50,9%

Nadal ktoś będzie polecał 780?

@up

Bo intel wymieszał margarynę z mąką :rotfl:

PS. Wbijać.

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...