kopczenko 1 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam. Pisalem do pana Wojtka i mowił zebym tu napisal wiec pisze:D. Wpadlem na pomysł by zrobic minirecenzje a moze rozrośnie sie do miana recenzji na temat wpływ taktowania procesora na ilosc FPS w różnych grach - chciałbym to połączyć z porownaniem 2vs4core. Widze to tak. zaczynam testy od 2ghz i koncze na 4 moze wiecej . skoki no nie wiem myslalem co 200mhz ale troche duzo testów trzeba by przeprowadzić ale nie ma rzeczy niemożliwych. to samo chcialbym zrobic moze na mniejszej juz ilosci gier ale z włączonymi tylko 2 rdzeniami. Moje założenia sa takie: -Pamieci trzymac na poziomie okolo 1300mhz zeby nie miały znaczącego wpływu. -Testy gier przeprowadzac na tej samej trasie mapie np shift gdzie nie ma wbudowanego benchmarka. a tam gdzie jest on wbudowany np crysis chcialbym zrobic dodatkowo jeszcze dx10 vs 9. -Na początku mogłbym nagrac frapsem mape czy scene gdzie jest mierzona wydajnosc zeby czytelnicy mieli podgląd na wizualne aspekty. -Wszystkie testy przeprowadzic w mozliwie najwiekszej grywalnej rozdzielczosci i ustawieniach. Zdaje sobie sprawe ze to jest bardzo pracochłonne ale chciałbym sie tego podjąć oczywiscie za małą pomocą panów redaktorów - jakies podpowiedzi porady no i pilnowanie poprawnosci gramatycznej itp. Czuwanie nad pracami lub cos podobnego. Moj sprzęt to i5 750 ; GTS 250 DK ; 2x2 ddr3 1600cl8 ocz @ 1333cl8.; samsung F3 1tb. Asus p7p55d. Jezeli byla by mozliwosc i czas to moglbym tez sprawdzic np radzia hd 4850 - w zwiazku ze jest to dosc porownywalna karta do gtsa. - moze redakcja podeslala by coś szybszego czy cos. Czekam na wasze opinie w związku z tym. Pozdrowienia Kopiec Piotr @kopczenko Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Rozumiem, że testy chcesz przeprowadzać na swoim sprzęcie? Wydaje mi się, że i5 750 jest na stałe czterordzeniowy i nie uda się przeprowadzić na nim testu "2vs4core". Roboty z tym będzie na pewno mnóstwo, ale efekt może być bardzo dobry. Jakbyś miał wątpliwości gramatyczno-stylistyczno-ortograficzne możesz podesłać do mnie dany fragment tekstu, zobaczę czy jest dobrze, ewentualnie zaproponuję przeredagowanie. Że HD4850 i GTS250 to bardzo zbliżone wydajnościowo karty wie każdy. Poza tym to stare serie i nie wiem czy takie porównanie ma jeszcze większy sens... Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 IMO wystarczyłoby 2GHz, 3GHz i 4GHz Oczywiście dwa jajka i cztery na tych samych taktach Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Każdy test jest mile widziany, a im on lepszy i bardziej rozbudowany tym lepiej chetnie bym taki test obejrzal. Rób śmiało, tylko pamietaj, jak juz zaczniesz to nie poddawaj sie Jezeli w jaki kolwiek sposob moglbym Ci pomoc to pisz tutaj smialo. Jak znajde czas to czemu nie Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Zaczalem juz . zrobie co 400mhz wiec 5 prob - moge dac 1 2 lub 4 core sprawdzalem na plycie. No niestety w okolicy zaden znajomy nie ma nic szybszego. A porownanie 4850 vs 250 chodzi mi o to zeby pokazac ktora karta bardziej rozwija skrzydła i ktora potrzebuje lepszego procesora. tak tak te same takty. Podpowiedzcie jaka liste gier moglbym miec narazie mam: SHIFT Crysis WARHEAD BIOSHOCK 2 - moze byc MASS EFFECT 1 ,2 obojetne RESIDENT EVIL 5 GTA 4 jak skoluje - czyt sciagne 3d marki 06 - 05 vantage - do wyboru choc na ile te testy oddaja rzeczywistosc to ciezko powiedziec. BAD COMPANY 2 - czekam na pre order ale gra skonczona juz w niedziele SABOTEUR Stalker ZEW PRYPECI albo czyste niebo - zobacze jak tam z benchmarkami. DIRT 2 LOST PLANET colonies LEFT4DEAD2 CRYOSTASIS moze DRAGON AGE ALIEN VS predator. jakies propozycje jeszcze?? Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Zaczolem juz jakies propozycje jeszcze??Yyy... Słownik ortograficzny Cinebench R10 - wiem, że to nie gra, ale w teście x-CPU powinny być znaczące różnice. Mógłby być jeszcze PCMark Vantage. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 W benchmarkach wiadomo, że będzie różnica, nie ma sensu tego sprawdzać Może jedynie 2x4GHz vs. 4x2GHz Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Zaczolem juz jakies propozycje jeszcze??Yyy... Słownik ortograficzny Cinebench R10 - wiem, że to nie gra, ale w teście x-CPU powinny być znaczące różnice. Mógłby być jeszcze PCMark Vantage. Nie wiem czy jest sens w końcu to logiczne, że w programach obsługujących x wątków zawsze większa liczba jajek przyśpieszy ich działanie. Natomiast w grach nie zawsze jest tak, że 4 rdzenie > 2 rdzenie Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 ojoju czepiacie sie ortografi jak nauczycielka - wiem bledy sie robi niektore z pospiechu niektore jakos tak z nieuwagi. narazie zrobilem testy 2ghz - warhead(dx 10 i 9) i shift - i 2,4ghz warhead i shift. teraz residenta moze zaczne albo 2,8 i w gore FAR CRY2 - trzeba bedzie 'wypozyczyc' Jak wyjdzie wmiare wczesnie to dopadne metro 2033 i sprawdzimy te kosmiczne wymagania. EDIT. napotkalem maly problem z ustawieniem 4,0 otoz nie dalo rady pamieci ustawic w okolicach 1300 wiec sa 1200 ale dzieki wyzszemu qpi wyniki odczytu/zapisu pamieci sa na dosc podobnym poziomie. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Może jedynie 2x4GHz vs. 4x2GHz Bardzo fajny pomysł! @kopczenko Wiem, że dodam Ci roboty, ale wszystkie gry powinny być testowane w tych samych "warunkach", czyli powiedzmy 2; 2,4; 2,8; 3,2; 3,6 [GHz]. ojoju czepiacie sie ortografi jak nauczycielka - wiem bledy sie robi niektore z pospiechu niektore jakos tak z nieuwagi.W teście najważniejsze będą wyniki (cyferki), ale miło byłoby przeczytać jakiś tekst bez błędów. Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Wszystkie maja te same warunki - lekko zmienilem koncepcje BCK 200 i zmniejszam tylko mnoznik za pomoca opcji oszczedzania energii. Zegary to 200x10 - 2ghz 2,4, 2,8, 3,2 3,6 4,0 - 4,4 nie wyciagne raczej przy rozsadnym napieci a katowanie 1,5v mija sie z celem. tak ze testy na 2.0 i 2,4 z bck 133 musze powtorzyc ale to nie problem. Przyjalem nastepujacy harmonogram pracy: co dziennie 1,2 moze 3 gry stestowac i odrazu robic tabelki z wynikami - crysis prawie skonczony 4x2ghz vs 2x4ghz - hmm bardzo ciekawe jestem sam ciekaw wyniku tej konfrontacji w grach posiadajacych obsluge wielowatkowośi : lost planet gta 4 Jednak jest roznica miedzy 1200 z wyzszym qpi a 1333 i nizsze qpi na kozysc 1200mhz. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Test będzie fajny. IMO grafika za słaba do czegoś takiego - poluj na coś do testów z redakcji. Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Wiem ze pasowalo by cos pokroju 5850 czy gtx 285 zeby naprawde bylo widac roznice, ale ile % graczy ma karty Hi end?? - ogolnie przeznaczenie tego testu bylo dla osob planujace wymiane by moc grac w srednio wysokich detalach a nie na ultra w fhd. Jesli szanowna redakcja chciala by udostepnic jakies karty do testow to nie widze problemow. Narazie ukonczylem: crysis dx 10 i 9 dirt 2 shift i troche stalker call of prypiat. Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Może przy mniejszych taktach 2-3 ghz zrób co 200 MHz bo wiele serii procesorów ma takie różnice i pomogło by to uświadomić niektórym czy opłaca się brać prock szybszego o 200 MHz Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Narazie z tych testow ktore przeprowadzilem to zapowiada sie ze do karty pokroju mojego gts 250 nie ma sensu kupowania nic powyzej 3ghz roznice sa tak marginalne ze mozna by niektóre przyjąć za błąd pomiarowy. - az szam bylem w szoku ale po 2-3 powtorzeniach wynik sie prawie wogole nie zmienial. Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam ponownie troche pracy juz za mna - crysis zrobiony dx 10 i 9 ; performace ; gamer i entuzjasta - all bez aa. Dirt 2 i tu jest pytanko. Co o tym sadzicie - zdradze wam rabka tajemnicy - ale dane na wykresie niekoniecznie prawdziwe http://img715.imageshack.us/img715/8233/dirtp.jpg - czy wg was max fps jest potrzebne - a co najwazniejsze dobrze widzialne ?? Zrobilem tez test 2x4ghz vs 4x2ghz - niezgadniecie - do niedzieli bede sie staral uwinac przynajmniej z polowa. Przydalby sie nowy radzio do DX11 Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 3 Marca 2010 Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Zrobilem tez test 2x4ghz vs 4x2ghz - niezgadniecie Takie same wyniki Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Powiem tak - zaczolem testowac Lost Planec Extreme Condition - i rzeczywiscie wyniki te same - a co gorsza wyniki miedzy 4ghz a 2ghz miescily sie w 1 klatce:O - wiec tego nie bede zamieszczal tylko w tekscie wspomne. A 2 rdzenie jakims cudem okazaly sie w 1 tescie o 0,5 klatki szybsze od 4 Czekam na Far Cry 2 i GTA4 od kolegi to zobaczymy prawdziwa roznice . Narazie ide zew prypeci meczyc i Shifta EDIT: Zrobic filmik trasy czy miejsc gdzie testowalem ilosc klatek?? - czy tylko napisac w recce?? - w bad company 2 chyba bede musial z pol misji przechodzic za kazdym razem zeby osiagnac podobny wynik i modlic sie zebym RPG nie dostal w polowie Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 3 Marca 2010 Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Maksymalny FPS niepotrzebny No i słupki zrób trochę szersze Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 I tak minimalnie szerszy od orginalnego jest - maks w dircie bedzie jednak potrzebny bo cos pokazac - ale zaznaczam nie jest to taki max ze jest 1 klatka czy 2tylko np jakas scenka czy cos Dirt 1 z tego co pamietam tez lubial 4 jajka ?? - jak go nie znajde to moze grida sproboje - w koncu to ten sam silnik. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 3 Marca 2010 Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jakim programem robisz te wykresy? Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Excel 2007 - http://www.sendspace.pl/file/a2fced34973bae8458d0b53 - Staram sie robic podobne Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 No wreszcie widac finish . GTA4 ogarniete - testy bez patchy - jeszcze moze assains creed zrobie albo bad company 2. Macie jeszcze jakies propozycje co dac do porownania 2x4ghz vs 4x2ghz ? Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 5 Marca 2010 Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Avatar: The Game nie wykorzystuje czasem 4 jajek? Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 No DIRT2 GRID SHIFT GTA4 WARHEAD DRAGON AGE BIOSHOCK2 - wystarczy ?? - bo na stanie mam jeszcze dirta 1 - choc to ten sam silnik co ma grid (a raczej na odwrot ale wiemy o co chodzi ) RESIDENT EVIL 5 zawiódl na calej linii - 3 klatki roznicy miedzy 4ghz a 2 - lool. - jak na konsolowke mialem wiekszy apetyt 3dmarkow chyba nie bede robil co najwyzej SM2.0 i 3.0 ale wiadomo co to bedzie . Wykresiki gotowe w 50% - no i czekam na odpowiedz w sprawie wypozyczenia karty - bo nie wiem czy juz zaczynac czyszczenie dysku i zabieranie sie za tekst czy czekac . Taka jedna kwestia czysto wizualna i dla przejrzystosci !: - Dawac filmiki z miesc w ktorych robilem pomiar np dragon age czy bioshock albo dirt ?? - a 2 to czy zrobic jakies procentowe porownanie wg taktowania np: 4,0 - 100% 3,2 - powiedzmy 87% ilosci klatek 4,0 - wiecie o co mi chodzi ?? - no i czy moze jakies screeny zeby nie bylo za monotonnie tylko wykresy i tekst;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts