Skocz do zawartości

Minirecenzja : procesor a gry

Recommended Posts

Witam. Pisalem do pana Wojtka i mowił zebym tu napisal wiec pisze:D.

Wpadlem na pomysł by zrobic minirecenzje a moze rozrośnie sie do miana recenzji na temat wpływ taktowania procesora na ilosc FPS w różnych grach - chciałbym to połączyć z porownaniem 2vs4core.

Widze to tak. zaczynam testy od 2ghz i koncze na 4 moze wiecej :menda:. skoki no nie wiem myslalem co 200mhz ale troche duzo testów trzeba by przeprowadzić ale nie ma rzeczy niemożliwych. :) to samo chcialbym zrobic moze na mniejszej juz ilosci gier ale z włączonymi tylko 2 rdzeniami.

Moje założenia sa takie:

-Pamieci trzymac na poziomie okolo 1300mhz zeby nie miały znaczącego wpływu.

-Testy gier przeprowadzac na tej samej trasie mapie np shift gdzie nie ma wbudowanego benchmarka. a tam gdzie jest on wbudowany np crysis chcialbym zrobic dodatkowo jeszcze dx10 vs 9.

-Na początku mogłbym nagrac frapsem mape czy scene gdzie jest mierzona wydajnosc zeby czytelnicy mieli podgląd na wizualne aspekty.

-Wszystkie testy przeprowadzic w mozliwie najwiekszej grywalnej rozdzielczosci i ustawieniach.

Zdaje sobie sprawe ze to jest bardzo pracochłonne ale chciałbym sie tego podjąć oczywiscie za małą pomocą panów redaktorów - jakies podpowiedzi porady no i pilnowanie poprawnosci gramatycznej itp. Czuwanie nad pracami lub cos podobnego.:o

Moj sprzęt to i5 750 ; GTS 250 DK ; 2x2 ddr3 1600cl8 ocz @ 1333cl8.; samsung F3 1tb. Asus p7p55d.

Jezeli byla by mozliwosc i czas to moglbym tez sprawdzic np radzia hd 4850 - w zwiazku ze jest to dosc porownywalna karta do gtsa. - moze redakcja podeslala by coś szybszego czy cos.

Czekam na wasze opinie w związku z tym.

Pozdrowienia

Kopiec Piotr @kopczenko

Rozumiem, że testy chcesz przeprowadzać na swoim sprzęcie?

Wydaje mi się, że i5 750 jest na stałe czterordzeniowy i nie uda się przeprowadzić na nim testu "2vs4core".

Roboty z tym będzie na pewno mnóstwo, ale efekt może być bardzo dobry.

Jakbyś miał wątpliwości gramatyczno-stylistyczno-ortograficzne możesz podesłać do mnie dany fragment tekstu, zobaczę czy jest dobrze, ewentualnie zaproponuję przeredagowanie.

Że HD4850 i GTS250 to bardzo zbliżone wydajnościowo karty wie każdy. Poza tym to stare serie i nie wiem czy takie porównanie ma jeszcze większy sens...

Każdy test jest mile widziany, a im on lepszy i bardziej rozbudowany tym lepiej :menda: chetnie bym taki test obejrzal. Rób śmiało, tylko pamietaj, jak juz zaczniesz to nie poddawaj sie :o

Jezeli w jaki kolwiek sposob moglbym Ci pomoc to pisz tutaj smialo. Jak znajde czas to czemu nie :)

Zaczalem juz . zrobie co 400mhz wiec 5 prob - moge dac 1 2 lub 4 core sprawdzalem na plycie.:o

No niestety w okolicy zaden znajomy nie ma nic szybszego. A porownanie 4850 vs 250 chodzi mi o to zeby pokazac ktora karta bardziej rozwija skrzydła i ktora potrzebuje lepszego procesora.

tak tak te same takty.

Podpowiedzcie jaka liste gier moglbym miec narazie mam:

SHIFT

Crysis WARHEAD

BIOSHOCK 2 - moze byc

MASS EFFECT 1 ,2 obojetne

RESIDENT EVIL 5

GTA 4 jak skoluje - czyt sciagne :):menda:

3d marki 06 - 05 vantage - do wyboru choc na ile te testy oddaja rzeczywistosc to ciezko powiedziec.

BAD COMPANY 2 - czekam na pre order ale gra skonczona juz w niedziele :P

SABOTEUR

Stalker ZEW PRYPECI albo czyste niebo - zobacze jak tam z benchmarkami.

DIRT 2

LOST PLANET colonies

LEFT4DEAD2

CRYOSTASIS moze

DRAGON AGE

ALIEN VS predator.

jakies propozycje jeszcze??

Zaczolem juz

jakies propozycje jeszcze??

Yyy... Słownik ortograficzny :menda:

Cinebench R10 - wiem, że to nie gra, ale w teście x-CPU powinny być znaczące różnice.

Mógłby być jeszcze PCMark Vantage.

Nie wiem czy jest sens w końcu to logiczne, że w programach obsługujących x wątków zawsze większa liczba jajek przyśpieszy ich działanie. Natomiast w grach nie zawsze jest tak, że 4 rdzenie > 2 rdzenie :)

ojoju czepiacie sie ortografi jak nauczycielka - wiem bledy sie robi niektore z pospiechu niektore jakos tak z nieuwagi.

narazie zrobilem testy 2ghz - warhead(dx 10 i 9) i shift - i 2,4ghz warhead i shift.

teraz residenta moze zaczne albo 2,8 i w gore

FAR CRY2 - trzeba bedzie 'wypozyczyc' :menda:

Jak wyjdzie wmiare wczesnie to dopadne metro 2033 i sprawdzimy te kosmiczne wymagania.

EDIT. napotkalem maly problem z ustawieniem 4,0 otoz nie dalo rady pamieci ustawic w okolicach 1300 wiec sa 1200 ale dzieki wyzszemu qpi wyniki odczytu/zapisu pamieci sa na dosc podobnym poziomie.

Może jedynie 2x4GHz vs. 4x2GHz :)

Bardzo fajny pomysł! :o

@kopczenko

Wiem, że dodam Ci roboty, ale wszystkie gry powinny być testowane w tych samych "warunkach", czyli powiedzmy 2; 2,4; 2,8; 3,2; 3,6 [GHz].

ojoju czepiacie sie ortografi jak nauczycielka - wiem bledy sie robi niektore z pospiechu niektore jakos tak z nieuwagi.

W teście najważniejsze będą wyniki (cyferki), ale miło byłoby przeczytać jakiś tekst bez błędów. :menda:

Wszystkie maja te same warunki - lekko zmienilem koncepcje :menda:

BCK 200 i zmniejszam tylko mnoznik za pomoca opcji oszczedzania energii.

Zegary to 200x10 - 2ghz 2,4, 2,8, 3,2 3,6 4,0 - 4,4 nie wyciagne raczej przy rozsadnym napieci a katowanie 1,5v mija sie z celem. tak ze testy na 2.0 i 2,4 z bck 133 musze powtorzyc ale to nie problem.

Przyjalem nastepujacy harmonogram pracy:

co dziennie 1,2 moze 3 gry stestowac i odrazu robic tabelki z wynikami - crysis prawie skonczony

4x2ghz vs 2x4ghz - hmm bardzo ciekawe jestem sam ciekaw wyniku tej konfrontacji w grach posiadajacych obsluge wielowatkowośi : lost planet gta 4

Jednak jest roznica miedzy 1200 z wyzszym qpi a 1333 i nizsze qpi na kozysc 1200mhz.

Wiem ze pasowalo by cos pokroju 5850 czy gtx 285 zeby naprawde bylo widac roznice, ale ile % graczy ma karty Hi end?? - ogolnie przeznaczenie tego testu bylo dla osob planujace wymiane by moc grac w srednio wysokich detalach a nie na ultra w fhd.

Jesli szanowna redakcja chciala by udostepnic jakies karty do testow to nie widze problemow.

Narazie ukonczylem:

crysis dx 10 i 9

dirt 2

shift

i troche stalker call of prypiat.

Może przy mniejszych taktach 2-3 ghz zrób co 200 MHz bo wiele serii procesorów ma takie różnice i pomogło by to uświadomić niektórym czy opłaca się brać prock szybszego o 200 MHz

Narazie z tych testow ktore przeprowadzilem to zapowiada sie ze do karty pokroju mojego gts 250 nie ma sensu kupowania nic powyzej 3ghz :menda: roznice sa tak marginalne ze mozna by niektóre przyjąć za błąd pomiarowy. - az szam bylem w szoku ale po 2-3 powtorzeniach wynik sie prawie wogole nie zmienial.

Witam ponownie :] troche pracy juz za mna - crysis zrobiony dx 10 i 9 ; performace ; gamer i entuzjasta - all bez aa.

Dirt 2 i tu jest pytanko.

Co o tym sadzicie - zdradze wam rabka tajemnicy - ale dane na wykresie niekoniecznie prawdziwe :D;):Dhttp://img715.imageshack.us/img715/8233/dirtp.jpg

- czy wg was max fps jest potrzebne - a co najwazniejsze dobrze widzialne ??

Zrobilem tez test 2x4ghz vs 4x2ghz - niezgadniecie :D - do niedzieli bede sie staral uwinac przynajmniej z polowa.

Przydalby sie nowy radzio do DX11 :P

Powiem tak - zaczolem testowac Lost Planec Extreme Condition - i rzeczywiscie wyniki te same - a co gorsza wyniki miedzy 4ghz a 2ghz miescily sie w 1 klatce:O ;) - wiec tego nie bede zamieszczal tylko w tekscie wspomne. A 2 rdzenie jakims cudem okazaly sie w 1 tescie o 0,5 klatki szybsze od 4

Czekam na Far Cry 2 i GTA4 od kolegi to zobaczymy prawdziwa roznice :D.

Narazie ide zew prypeci meczyc i Shifta

EDIT:

Zrobic filmik trasy czy miejsc gdzie testowalem ilosc klatek?? - czy tylko napisac w recce?? - w bad company 2 chyba bede musial z pol misji przechodzic za kazdym razem zeby osiagnac podobny wynik i modlic sie zebym RPG nie dostal w polowie :]

I tak minimalnie szerszy od orginalnego jest ;) - maks w dircie bedzie jednak potrzebny bo cos pokazac - ale zaznaczam nie jest to taki max ze jest 1 klatka czy 2tylko np jakas scenka czy cos

Dirt 1 z tego co pamietam tez lubial 4 jajka ?? - jak go nie znajde to moze grida sproboje - w koncu to ten sam silnik.

No wreszcie widac finish :/. GTA4 ogarniete - testy bez patchy - jeszcze moze assains creed zrobie albo bad company 2.

Macie jeszcze jakies propozycje co dac do porownania 2x4ghz vs 4x2ghz ?:roll:

No

DIRT2

GRID

SHIFT

GTA4

WARHEAD

DRAGON AGE

BIOSHOCK2

- wystarczy ?? - bo na stanie mam jeszcze dirta 1 - choc to ten sam silnik co ma grid (a raczej na odwrot ale wiemy o co chodzi :D)

RESIDENT EVIL 5 zawiódl na calej linii - 3 klatki roznicy miedzy 4ghz a 2 - lool. - jak na konsolowke mialem wiekszy apetyt

3dmarkow chyba nie bede robil co najwyzej SM2.0 i 3.0 ale wiadomo co to bedzie :).

Wykresiki gotowe w 50% - no i czekam na odpowiedz w sprawie wypozyczenia karty - bo nie wiem czy juz zaczynac czyszczenie dysku i zabieranie sie za tekst czy czekac . :roll:^^:/

Taka jedna kwestia czysto wizualna i dla przejrzystosci !:

- Dawac filmiki z miesc w ktorych robilem pomiar np dragon age czy bioshock albo dirt ??

- a 2 to czy zrobic jakies procentowe porownanie wg taktowania np:

4,0 - 100%

3,2 - powiedzmy 87% ilosci klatek 4,0 - wiecie o co mi chodzi ??

- no i czy moze jakies screeny zeby nie bylo za monotonnie tylko wykresy i tekst;/