Skocz do zawartości

Poważny zestaw do grania.

Recommended Posts

Trochę cierpliwości ;)  

trochę o o zaproponowanym zestawie przeze mnie:

Autorze tak naprawdę da się złożyć za kwotę  7500 zł  niezłą bestyjkę .Ja przynajmniej  tak Ci polecam.Stworzyłem Ci zestaw który Ci naprawdę dobrze posłuży na dobre kilka lat,a nawet i więcej.A dokładny opis poniżej: 

Masz ty procek  mocny i7(zawsze jakaś inwestycja w przyszłość i komfortowa praca na komputerze),solidne MOBO,która pozwala solidnie podkręcić procek,wydajną kartę(wydajniejsza niż GTX680,a przy tym tańsza),chłodzenie CPU od solidnego producenta(dołączony wentylator cieszy się dużym uznaniem,bo jest cichy i niezawodny)mocny i solidny zasilacz,jeden z najlepszy SSD i bardzo dużo miejsca(256GB), cichy i w miarę szybki HDD,niezłe pamiątki z dobrymi parametrami(16 GB przyda się  na przyszłość)

CPU Intel Core i7-3770K

MOBO MSI Z77A-GD55 

CPU COOLER Be Quiet! Dark Rock 2

RAM  Crucial BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU (16GB(8x2) 1600 MHz)

GPU  Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX770 2048MB x 2

SSD  Samsung 256GB SSD840 SATAIII, MLC, 2.5''  PRO 

HDD  Seagate Constellation CS 1 TB ST1000NC001 

PSU  Be Quiet! Dark Power PRO 10 650W 80PLUS Gold

DVD Lite-On iHAS124-04-D 

Całość 7499,05 zł  ~7500 zł

Link do zestawu   http://www.morele.net/inventory/info/DSt6cW/

Życzę udanego zakupu!  ;) 

Edytowane przez eVerest

Napisałem ten temat bo się na tym nie znam.

Niech ktoś napisze co będzie najlepsze i czy te 3 monitory to zly pomysl.

Autorze co ile lat zmieniasz komputer albo będziesz zmieniać komputer?Czy wolisz robić upgrade?Bardzo ważne.

Postaram się Ci złożyć poważny sprzęt tak do około 8000.Wystarczy na dobrych kilka lat! ;)

Nie będę zmieniać kompa, ewentualnie wymiana podzespołów.

Przeczytaj moją wypowiedź z 12:01.

Nie ma sensu, graj na jednym monitorze, wówczas kupujesz 770 gtx od gigabyte (tania, ładna, bez zmiany napięć kręci się najlepiej), a za kilka lat kupujesz drugą taką kartę i miażdżysz wszystko. Można to kupić teraz, ale nie ma sensu, bo 770 wystarczy w 1080p do wszystkiego.

Przy rozdzielczość 2x większej od 1080p SLI nadal ciśnie wysoki framerate, więc jak widać mimo 2x większej rozdziałki, to 2GB ramu dają radę (ram przy SLI/CF się nie sumuje), a przy 1080p tym bardziej.

Bierz mój zestaw, zasilacz 650W sprawi, że przy SLI oraz oc po proca i kart będziesz miał ok. 150W zapasu. Obudowa przewiewna, procesor mocny, wykręcisz go spokojnie na 4,5GHz, a za kilka lat tniesz IHS, zmieniasz pastę na coollaboratory liquid pro, chyba, że wyjdzie coś wydajniejszego i ciśniesz na 5GHz. Płyta na to pozwoli. Co do chłodzenia, to bym poczekał na to, aż ten silver arrow będzie dostępny, albo bym go kupił w innym sklepie i sam zamontował. Macho również jest bardzo dobre, ale silver arrow lepszy.

SSD 256GB do gier raczej się tobie nie przyda.

Co do prędkości SSD, to 840 PRO są to najszybsze SSD, ale nie wiem dlaczego, wersja 128GB jest sporo wolniejsza od reszty, 530 MB/s odczytu, na 390 zapisu, gdzie 256GB ma parametry 540/520.

SSD Kingston SSDNow V+200 120 GB ma parametry 535/480, a na dodatek jest tańszy (483zł) (bo mniejsza pojemność, ale 8GB różnicy dużej nie robi).

Z różnic jest jeszcze to, że Kingston nie ma pamięci podręcznej, a Samsung ma jej 256 MB.

Jeszcze sprawdzę, który jest lepszy.

http://ssdboss.com/ssds/Samsung-840-Pro-128-GB-SATA-III-vs-Kingston-SSDNow-V200

Samsung jest szybszy, mniejszy czas dostępu, bierze mniej prądu (zamiast 2,73 bierze 1,76, to się nazywa oszczędność :D ). Brałbym osobiście samsunga 128GB, bo 256 raczej nie będzie tobie potrzebne, ale sam zdecyduj.

Edytowane przez Gwynbleidd

Czyli  tylko zamierzasz.bo wygląda tak jakbyś już ją miał."Części z poprzedniego komputera" i dajesz tego fractala,ale jego jeszcze nie masz.Ok.Czy chcesz jakieś inne alternatywy?Wolisz małe czy duże?Białe czy czarne? :)

Czyli  tylko zamierzasz.bo wygląda tak jakbyś już ją miał."Części z poprzedniego komputera" i dajesz tego fractala,ale jego jeszcze nie masz.Ok.Czy chcesz jakieś inne alternatywy?Wolisz małe czy duże?Białe czy czarne? :)

Ta obudowa mnie przekonała bo jest cicha i dobrze wentylowana

Mój powyższy post był edytowany, wynika z tego, że samsung będzie najlepszym wyborem, nawet w wersji 128GB. Co do zestawu everesta, to branie i7 oraz gd55 to marnowanie pieniędzy. Dodatkowe sekcje zasilnia się nie przydadzą, bo na g45 ludzie robią 4,8/4,9 GHz. Kwestią jest sztuka proca, chłodzenie i dobra pasta pod IHS. Dopłacanie do mobo nic nie da.

Pomiędzy i7 a i5 w grach nie ma żadnej różnicy. Teraz nie mogę znaleźć tych testów, ale błąd pomiarowy był taki, że przy i5 był czasem większy FPS niż przy i7. Oczywiście różnica była minimalna, również tak było z ewentualną korzyścią dla i7.

Czy jest sens dopłacać 300zł dla kilku % sprawności zasilacza? Nigdy się to tobie nie zwróci. Seagate'y są awaryjne, lepszym wyborem jest WD'ek blue.

Wg tego testu Dark Rock 2 (bez pro), czyli to, co ty podałeś, jest gorszy od fortisa. Najlepszy w tym teście dark rock pro 2 kosztuje 327 zł!

Seagate'y są awaryjne, lepszym wyborem jest WD'ek blue.
 Patrzyłeś w ogóle na gwarancje tego dysku ?36m vs 24(Blue) 1 talerz vs 2 talerzy (Blue) :menda:

Czy jest sens dopłacać 300zł dla kilku % sprawności?

Przecież autor nie ma 5000 zł a ma do wydania 10000.Ale ja i tak się zmieściłem się w 7500 zł.Po co narzekasz? :>

Wg tego testu Dark Rock 2 (bez pro) jest gorszy od fortisa. Najlepszy w tym teście dark rock pro 2 kosztuje 327 zł!

To zmienię na na tego pro 2 i po problemie.Chodziło mi o estetykę ;)

Ad.1 Super, oddasz na gwarancję, a przy okazji stracisz wszystkie dane. Nie ma co.

Ad.2 CO!? Uważasz, że marnowanie pieniędzy jest dopuszczalne jeśli ktoś ma dużo pieniędzy? I to ty pisałeś do kogoś, że jak jest niekompetentny, to ma "wy... z tego forum"?

Gratuluję. Swoje pieniądze możesz marnować, a jak doradzasz innym, to jak najlepiej, a nie, aby wykorzystać budżet.

Ad.3 Chłodzenie ma być wydajne, a nie kupować coś słabego za ogromne pieniądze. Poza tym, na co tobie estetyka, skoro autor chce obudowę (link), gdzie nie będzie widział bebechów komputera? Wywalanie pieniędzy w błoto.

SA SB-E jest bardzo wydajnym chłodzeniem, które wystarczy do każdego domowego OC. Nawet bardzo mocnego. Dopłacanie więcej, a na dodatek na wygląd, gdzie autor jest skłonny kupować obudowę, gdzie nie zobaczy swoich bebechów (chyba, że ją zdejmie, ale to bezsens) to GŁUPOTA!.

To może kupić wersje z oknem! 

No k..... przecież Ci jasno powiedziałem że lepiej kupić teraz przyszłościowy sprzęt niż potem kiedy już nie ma kasy!Człowieku ogarnij się!

I to ty pisałeś do kogoś, że jak jest niekompetentny, to ma "wy... z tego forum"?

Kolego czytałeś post tego gościa?Proponuje zestaw, do tego nie kompatybilny, potem pisze żeby go poprawili bo on się do końca nie zna :rotfl: Fakt przesadziłem,ale jak widzę że taki "ekspert" wchodzi i doradza w taki sposób. to czemu mam nie być złośliwy.Powiedz to im ,a nie mi o rzetelność.

, gdzie nie zobaczy swoich bebechów (chyba, że ją zdejmie, ale to bezsens) to GŁUPOTA!.

Przecież  R4 ma też wersje z oknem.Więc WTF?????? :>  :>  :>

Edytowane przez eVerest

Polecanie do lepszego zestawu, dysku od Segate jest idiotyzmem, i zresztą kto do kompa za 10k wsadzi WD Blue, każdy mądry wsadzi tam WD Black, który jest średnio o 50zł droższy :P

@up, zgadzam się 2 100%. Idiotów  tym temacie co nie miara, zresztą sid ujął to pięknie :P

Jeśli autor chce koniecznie grać a 3 monitory, to GTX770 w SLI.

Z tym procem I5-gry i7-zaawansowane zastosowania.

Warto byłoby kupić jakiegoś Megahelmsa Black, zamiast Dark Rock Pro2 -.-

@up, nie pogrążaj sie, bo aż żal du*e ściska jak patrze co piszesz :P btw. mam budę z oknem, i ani nie jest to jakieś ładne, ani użyteczne, a i kupienie wyciszonej budy z oknem, jest idiotyzmem

Edytowane przez JacobX14

zresztą kto do kompa za 10k wsadzi WD Blue, każdy mądry wsadzi tam WD Black, który jest średnio o 50zł droższy :P

Chodzi właśnie o to, że do trzech monitorów, to 10k to za mało dla komfortowej gry, a nawet jeśli wystarczy, to akurat. Szkoda kasy.

Autor niech odpina dwa monitory, bierze 770, dysk SSD 128GB, a WDek robi wówczas za (szybki) magazyn. Przy jednym monitorze cena zestawu to ok. 5,5k (z jedną kartą).

Ehh, nawet nie musi odpinać tych monitorów :P Po prostu nie będzie uch używał grając :P A wtedy mógłby odpalić sobie na jednym jakiś dokument i czytać w przerwach miedzy ładowaniem mapy :D

Albo może je sprzedać, i wtedy bedzię mia kasy na kupienie kart do gry na 3 monitorach xD Czyż nie??? :D

Kilka głównych punktów które zostawiam pod rozwagę autorowi:

-Procesor: i5 vs i7. Obecenie mamy aż jedną grę która robi użytek z dodatkowych wątków procesorów z serii i7- Crysis 3. Czy tak pozostanie? To wie tylko wróżbita Maciej. Pewnie nie. Osobiście czuję że w przypadku wystarczającego budżetu pokusiłbym się o i7 choć jak na ten moment nie można tego poprzeć konkretnymi przesłankami. 

-Karta graficzna: Jeśli chcesz grać na wielu monitorach to warto zapoznać się z poniższymi wykresami i świadomie dokonać wyboru karty (kart). 

http://i.imgur.com/wsAVdAF.png

http://i.imgur.com/3Jr4lbU.png

http://i.imgur.com/K5eWUsa.png

http://i.imgur.com/F1WDUvV.png

http://i.imgur.com/gkWxINX.png

http://i.imgur.com/tYS8x8j.png

Czy warto? Obecnie komfort i frajdę z grania na 3 monitorach odczujesz głównie przy graniu w ścigałki i symulatory lotu. W całej reszcie gier jest to raczej proszenie się o zeza rozbieżnego albo ból szyi. Jak widzisz na powyższych wykresach ciężko tu mówić o rewelacyjnej płynności nawet w przypadku najdroższych rozwiązań. Moje zdanie jest takie że granie na jednym (dobrym) monitorze w doskonałej płynności jest fajniejsze niż udręka z trzema monitorami na dużo droższym konfigu. Ale decyzja w Twoich rękach.

-Obudowa. 

Fractal R4 to zasadniczo rewelacyjna obudowa. Do pojedynczej karty graficznej. Jest fabrycznie wyciszona, przestronna i ładna. Jeśli jednak planujesz SLI polecam rozglądać się za czymś bardziej przewiewnym. Znacząco wpłynie to też na hałas generowany przez karty graficzne (wyższa temperatura = wyższe obroty wentylatorów = hałas). Tutaj nie pomoże fabryczne wyciszenie R4. Będzie wręcz przeszkadzać. Obudowę wybierz więc po dokonaniu wyboru karty graficznej. 

• Popieram 3

@Up

Dziękuję za wklejenie wykresów, do których dąłem link...

Co do obudowy, to nareszcie ktoś powiedział autorowi, dlaczego ten fractal do SLI się nie nadaje, bo wcześniej to było de facto omijanie tego tematu.

A co do monitorów, to nawet jeśliby autor ogarniał wszystkie monitory na raz, to i tak przy takim BF3 mamy 61 klatek przy SLI 780, czyli już minimum granicy komfortowej gry, a wydawać 5 000 na same karty i zaraz mieć już nie komfortowy FPS, to taki nonsens.

Metro to niezoptymalizowana kupa, więc ona nie jest dobrym odniesieniem. Szkoda, że nie pokusili się na guru3d zrobić testów w tej rozdzielczości z Crysis'a 3 :D

@Down

A co do skupiania się na jednej mocnej karcie, to taką jest 770, aby ktoś zaraz znowu nie wpierniczał się z 780 czy titanem. Branie czegoś bardziej przewiewnego + 770, a w przyszłości wymiana karty lub dołożenie drugiej. XFX XXX 650W nie jest to drogi zasilacz, można go brać, jakby w przyszłości autor chciał robić SLI.

Biafra was uratował, bo już przyszedłem mordować za spam i brak merytorycznych wypowiedzi w temacie.

Dokładnie tak jak mówi Biafra - 3 monitory to bardzo subiektywny temat, nie sprawi to znaczącej frajdy w większości przypadków, a ponad dwukrotnie zwiększy koszta całego zestawu.

Ja od siebie też polecam się skupić na jednej mocnej karcie graficznej, wtedy można spokojnie wrzucić to w Define R4 i grać na jednym porządnym monitorze.

Jako że budżet jest duży, to można zadbać o detale typu, dysk SSD na system/programy, duża przestrzeń magazynowa (dodatkowe HDD), czy nawet drugi, pojemny (ten może być mniej wydajny aby zaoszczędzić funduszy), SSD typowo na gry - bo budżet pozwala.

Intel i7, dodatkowa wentylacja, bajery pokroju oplotów, kontrolera obrotów, świecidełka, etc. są już w gestii autora - nie dodadzą nic w grach ale mogą dać dobre samopoczucie z faktu ich posiadania. 

• Popieram 2

@up, no i git :D

Ale chciałeś w końcu I7 czy nie? Bo grafa na pewno GTX780, chyba że chcesz Tajtana koniecznie.

Dysk WD Black do tego jakiś ssd oczywiście http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=27066

zasilacz : http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-dark-power-pro-10-650w-80plus-gold-12-8-db-4-1-ock-12v-bn201-478906/

ssd: http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-256gb-ssd840-sataiii-mlc-2-5-read-write-540-520mb-s-7mm-pro-mz-7pd256bw-536308/

RAM, możesz wziąć sobie jakiś inny pod kolor, ale ten- może być http://www.morele.net/pamiec-crucial-bls2cp8g3d1609ds1s00ceu-472802/

obudowa-Delfine R4 lub coś bardziej przewiewnego np Arc Midi R2

Cooler- http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=49362

Sory, pisane na szybko. Teraz powiedz czy I7 pod 2011(6 rdzeniowy), czy I5 jakiś :D

@Up

Powyższy komentarz, to trolling, prawda? 780 to sobie możesz. Wzrost ceny nieadekwatny do wzrostu wydajności. Wywalanie kasy w błoto.

3570k 879 zł

z77a g45 431 zł

770 gtx 3x windforce 1559

gladius x80/carbide 400/500R 376 (obecnie niedostępny)/365/410 zł może być też ten fractal, ale te będą do ewentualnego SLI

corsairze 2x4 low profile 1600 Mhz CL9 278 zł (jak będzie za mało ramu, a nie zanosi się szybko, aby zabrakło, to dokupisz kolejne kości, branie teraz 16GB mija się z celem)

XFX XXX 650W 365 zł (do SLI w przyszłości) lub OCZ ZT 550W 312zł (po wypełnieniu forumularza na stronie producenta dostaniesz kod do Far Cry'a 3 czytaj), OCZ oczywiście wtedy, jak nie robisz SLI.

WD Blue 1TB 7200RPM 64MB cache 249 zł

Samsung 840 pro 128/256 GB 505/906 zł

macho HR-02 175 zł

PS. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby teraz brać dwie 770, ale wtedy pamiętaj, nie bierzesz fractala, a zasilacz XFX. Obecnie do gier jedna 770 ciągnie wszystko.

...

Mam ochotę kogoś zabić. Kolejny everest, co pcha byle zapchać budżet. Rób tak ze swoimi pieniędzmi, a nie z cudzymi.

Ram można, ale po co, można w ostateczności wziąć 2x8, ale mija się to z celem.

WD black nie jest konieczny, system chodzi na SSD, a WDek robi za magazyn. Można go brać, niech autor decyduje.

Mój zestaw jest dobry, co z tego, że można w nim od razu dać 16GB ramu, to jest nieporozumienie, bo podczas grania w takiego Crysis 3 nie odczujesz różnicy pomiędzy 4 a 6 GB pamięci. Podobno poziomy się wczytują pół sekundy szybciej i tyle.

WD Black można brać, nie zaszkodzi, a dopłata niewielka.

Kodek dźwiękowy w g45 i g45 gaming jest ten sam: Realtek ALC892, po co dopłacać?

To nie ja napisałem w tym temacie:

Przecież autor nie ma 5000 zł a ma do wydania 10000.Ale ja i tak się zmieściłem się w 7500 zł.Po co narzekasz? :>

On napisał niemal to samo. Porównanie trafne.

Mógłbym autorowi wpierniczyć w zestaw titana, 3930k, 32GB ramu, SSD 512GB ale po co? Tylko po to, aby zapchać budżet? Bo wy do tego zmierzacie.

Autor w 1. poście napisał, ze się nie zna, czyli on się pyta, my odpowiadamy, tak więc proszę również, abyście nie zadawali jemu pytań, czy chce i5 czy i7, tylko składajcie tak, aby nie marnować kasy i uzyskać jak największą wydajność. Jak na koniec się uprze i weźmie i7, którego nie wykorzysta, to jego sprawa, ale wy doradzajcie rzetelnie, a nie jak sprzedający w sklepie.

• Popieram 2