Skocz do zawartości

GTX580 by Palit - Temperatura, Wymiana chłodzenia?

Recommended Posts

Od pewnego czasu moja karta graficzna GeForce Gtx 580 by palit (dokładnie ta), świruje pod względem temperatury tzw. osiąga temp. aż do 70c podczas grania czy w spoczynku, co bardzo mnie irytuje...  Myślę iż winą tego jest za słabe chłodzenie więc proszę was o pomoc w dobraniu kompatybilnego i odpowiedniego, boję się, że może mi się spalić więc czym prędzej chce zaopatrzyć się w mocniejsze chłodzenie.

Oto co znalazłem: http://www.zalmanshop.pl/p152,chlodzenie-vga-zalman-vf3000f-gtx580-gtx570-gtx480.html

Edytowane przez thanepl

To nie możliwe żeby były takie same temp w spoczynku i pod obciążeniem.

Bo nie są chodzi mi o głośność stosunkiem temperatury... Źle się określiłem, sorki. Przy automatycznej konfiguracji wiatraczków spoczynek: 45c Pod obciążeniem: około 70c, NIBY dobre temp. ale strasznie głośne Chłodzenie, a ja mam b. duże zapotrzebowanie na cichutki sprzęcik. :/ Z tego co czytam i widze gtx580 by palit mają b. głośne chłodzenie stosunkiem temperatury, ten post ma na celu pomoc w znalezieniu lepszego chłodzenia.

Thermalrigh albo zalman nie znam nazw modeli ale thermalright ma przykrecone wentyle z wygladu jak boxy a zalman jest w fabrycznych wersjach zotac amp.

Thermalrighta praktycznie nie słychać jak wentyle są ustawione na 40%.

Edytowane przez Skitles

Nie wiem czy opłaca się dokupować chłodzenie za 300zł, może lepiej sprzedać GTX580 dołożyć te 300zł i kupić GTX660TI.

http://www.alternate.pl/Arctic/Arctic+Accelero_Twin_Turbo_II/html/product/1032429/?

Może takie coś.

zmienić karte na mniej wydajną:) to myśl dnia :D

http://www.anandtech.com/bench/Product/517?vs=647

Bo nie są chodzi mi o głośność stosunkiem temperatury... Źle się określiłem, sorki. Przy automatycznej konfiguracji wiatraczków spoczynek: 45c Pod obciążeniem: około 70c, NIBY dobre temp. ale strasznie głośne Chłodzenie, a ja mam b. duże zapotrzebowanie na cichutki sprzęcik. :/ Z tego co czytam i widze gtx580 by palit mają b. głośne chłodzenie stosunkiem temperatury, ten post ma na celu pomoc w znalezieniu lepszego chłodzenia.

tempy masz super, zbij sobie obroty w msi afterburner pod obciążeniem, będziesz miał cieplej ale i ciszej - ja miałem co prawda referenta gxt580 i robiłem odwrotnie - z 90st zbijałem tempy w dół na 83-85st poprzez zwększanie obrotów - bezpieczna temperatura dla tych kart to 90-92 st, dopiero przy 97 st resetuje się sterownik i układ zostaje wyłączany przez automat

• Popieram 1

Ostatnio były dość gorące dni, przez co temperatura mogła się podnieść w obudowie o te kilka stopni, a co za tym idzie wentylatory musiały się kręcić szybciej aby ją zbić. Na początek spróbuj najtańszego rozwiązania - zdejmij układ chłodzenia, dokładnie przeczyść, rdzeń przesmaruj nową pastą termoprzewodzącą i skręć wszystko.

• Popieram 1

Karte nie cały 2 tygodnie temu czyściłem także spoko, jednak zdecyduje się na zakup Arctic Accelero Twin Turbo II, wydaje się najlepszym w cenie do 200 zł. Decyduje sie na zmiane, ponieważ chce być spokojny o karte pod względem temperatury, a bardzo zależy mi na Cichości :)

Całkiem dobry wybór i 150zł a nie 300.

Miałeś racje z tymi 300zł to przesadziłem aż takie chłodzenie nie jest mi chyba potrzebne :D Póki co :D

Myśle, ze temat do zamknięcia no chyba, ze ktos jest w stanie zaproponować i uzasadnić jakieś lepsze chłodzenie :D

Edytowane przez thanepl

GTX 580 vs 660ti (pierwszy lepszy test)

http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-660-ti-benchmark-review,3279-4.html

Więc proszę nie pipczyć, że w "większości" gier jest słabszy.

Oczywiście jest to sidegrade, ale jeśli ma być cicho, wydajnie i z niskim TDP to jest to jedyny wybór.

Albo GTX 760 którego zarwiemy już za 1040 zł.

Natomiast nie wiem czy ktokolwiek da za tą kartę 700 zł (580) bo to jednak nieszczęsne fermi :P

Edytowane przez Mephic

ja swojego referenta (gts580) wymieniłem na hd7850 2gb i jeszcze mi gościu 100 zł dopłacił, więc cenowo trzymają się całkiem nieźle  - nie zapominaj, że fermi w niektórych zastosowaniach (cuda) zjada keplery na śniadanko jeżeli chodzi o wydajność - nie każdy kupuję kartę do gier ;)

najtańszy w opcji kup teraz akurat stoi za 699 :) na allegro 

http://allegro.pl/listing/listing.php?id=4312&order=p&string=gtx+580

Edytowane przez k0chan