JacobX14 78 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 No więc Cześć wszystkim benchmarkowcom. Chciałbym utworzyć temat, w którym kazdy może podzielić się swoimi najlepszymi przeżyciami z jakąś grą. Nie ma znaczenia z jakiej platformy, z jakiego roku, czy jakiego gatunku jest dana gra, ważne aby każdy dodał coś od siebie. A więc zacznę całą "zabawę" Najlepiej wspominam całą serie Gothic, fabuła była mocno wciągająca, do tej pory pamiętam imiona wielu bohaterów, i niektóre ich cytaty, jak "to coś z przodu twojej głowy, to twarz, czy du*a?", co powiedział nasz "bezi" do Sentenzy na farmie Onara w Gothic 2. Czuć klimat prawdziwego RPG-a, są smoki, jest możliwość interakcji z otoczeniem, mnogość misji pobocznych, ciekawa grafika oraz jak dla mnie niezapomniana przygoda. Jako że w grę zaczynałem pogrywać już w wieku 10 lat, to jest to dla mnie spora część dzieciństwa, chociaż nie siedziałem zbytnio przy kompie, to praktycznie jedyne co robiłem, to ciupałem w Gothic-ki Z ciekawych doświadczeń to mogę wymienić próby odpalenia Obliviona na Athlonie 2000+ w połączeniu z GT4200 Ti, obraz był czarno biały, tylko w taki sposób że wszystko było śnieżno białe, a w niektórych miejscach były czarne pasy kontur jakichś przedmiotów. @Notka: Jeśli był już kiedyś taki temat, to proszę moderatora o usuniecie tego, choć szukałem i takowego nie znalazłem, a jeśli może zostać, to usunąć notkę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Mnie wręcz zauroczył błąd w Skyrim na PC. Przechodząc po planszy kilkukrotnie "włączyło mi się" zjawisko "deszczu mamutów" - co chwila z "nieba" spadał mamut, a po dotknięciu "ziemi" znikał i tak w kółko. Strasznie mnie to śmieszyło. Cytuj Link to post Share on other sites
arak107 16 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Zdecydowanie pierwszy Gothic Chyba jeden z pierwszych "sandboxow" Niesamowity klimat i fabuła Świetne teksty, niesamowici bohaterowie.. Niezliczona ilość miejsc, postaci i przedmiotów do odkrycia Do dzisiaj grając w Gothica odkrywam coś nowego Ciekawe doświadczenia...? Myślę, że czasy Obliviona i Crysisa kiedy mało kto miał sprzęt aby odpalić te gry na max detalach I wyraz twarzy mojej i mojego kumpla kiedy po kupnie nowego kompa odpaliliśmy te gry Piękne czasy.. Łezka się w oku kręci Świetny temat Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Mirror's Edge- Gra miała świetny klimat grafikę oprawę dźwiękową i ogółem niewiele mi brakowało w niej. The Walking Dead- Gra ciekawa fabuła na początku mało ciekawa. Z minusów to mały wpływ wyborów w brew pozorom. Mało opcji powstałych z tych wyborów (Albo kogoś nie lubiłeś albo go uwielbiałeś LOL) Mały wpływ na postać, mało tekstów i zachowań do wyboru, dość dwuznaczne teksty wyborów często mówiły co innego niż postać powiedziała. I jeszcze dodam dość mały świat wręcz liniowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Patrix134 19 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Moim fenomenem był The Elder Scrolls III Morrowind grę kupiła mi mama (z 10 lat temu!) przez przypadek. Jako, że nigdzie w moim mieście nie było Heroesów III z dodatkami (kolejna fenomenalna gra!) sprzedawca polecił jej Morrowinda I tak o to w ten sposób gra zauroczyła mnie tak, że chętnie wracam do niej nawet dziś Heroesi - wspomnie... nie ma to jak nocki zarwane wspólnie z kolegami grając razem przez internet piękne czasy!Oraz oczywiście seria Gothic... Jak również cała The elder scrolls Ps. kupiła mi, bo miałem wtedy moze z 11-12 lat i miał być to prezent na święta Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 strategia: Heroes 3/ fallout2/ diablo2 lod multi co do obliviona pamietam jak probowalem go odpalac na moim starym kompi i przy wchodzeniu do lasu zaczynal sie slide show Cytuj Link to post Share on other sites
Piasek998 461 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) max payne i max payne 2 gry po prostu mega pamięta ktoś taką gre jak ONI,również świetna gra pykałem w nią na celeronie 433@488mhz 192mb ramu i riva tnt 32mb. Potem przesiadłem się z tnt na Geforce 2 tit i szok GTA III Śmigało płynnie piękne czasy A.D 2005. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Piasek998 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Nigdy nie zapomnę HITMANA 2. Pierwsza gra którą odpaliłem około 10lat temu na "nowym" sprzęcie (celeron 2GHz, 256 ram i FX 5200). Klimat mnie rozbrajał, przechodziłem ją około 5 razy na różne sposoby. Nigdy nie zapomnę tej gry i tego soundtracku http://www.youtube.com/watch?v=HElPXNFOc8M&list=PLDAE22D98CD82D413 Kolejną grą od której nie mogłem się oderwać było GTA Vice City. Ta muzyka i cała akcja gry była genialna. Po kupnie poważniejszego sprzętu już za własne pieniądze ( E8400, 4GB RAM i 9800GT) od razu zainstalowałem Crysisa 1. Gierka mnie pochłonęła swoją grafiką i klimatem. Również przechodziłem ją kilkukrotnie. Jeszcze kilka tytułów by się znalazło ale są już mniej ważne dla mnie Edytowane 23 Czerwca 2013 przez CoreDuo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bienio 0 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Half Life 2 oczywiście, jedyna gra, którą przeszedłem chyba dwudziestokrotnie. Mam nadzieję, że się w końcu doczekam EP3. Thief Deadly Shadows - klimat średniowiecza i skradania, miażdży Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Bienio Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jeśli chodzi o klasykę. 1. TES III Morrowind. Chyba pierwszy cRPG w jaki grałem. Spodobał mi się do tego stopnia, że przechodziłem go kilka razy różnymi konfiguracjami jeśli chodzi o rasa/klasa/znak zodiaku. 2. Hitman: Codename 47. Chyba jedna z pierwszych gier w których chodziło o ciche zabijanie a nie robienie sieki na mapie. Wymagała nie raz niezłego główkowania 3. Max Payne i Max Payne 2. To było coś. Spowolnienie czasu a'la Matrix Świetna gierka do której chętnie wracam co jakiś czas Z obecnych. 1. Deus Ex: Human Revolution. Mimo, że nie jestem fanem FPS/FPP (wolę TPS/TPP) to gra tak mi się spodobała, że przechodziłem ją 2 razy pod rząd Nie odpalając innych tytułów Świetny system rozwoju postaci, za******e uciszanie i pozbywanie się przeciwników po cichu Możliwość hakowania systemów obronnych i wykorzystywania ich na nasze potrzeby Coś pięknego 2. TES V Skyrim. Świetna gra chociaż nie tak dobra jak Morrowind. Średnio mi się podoba system rozwoju postaci. Na plus ogromny świat (chociaż i tak mam wrażenie że w podstawce TES III był dużo większy). Oczywiście jeszcze mnóstwo innych tytułów mógłbym wymienić ale te co podałem to moje osobiste numery raz Cytuj Link to post Share on other sites
Dunny 42 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Eh.........K6-II 350 , 128 Mb Ram, 3DFX VOODOO3 2000, CRT15 i ujrzałem go ....Unreal 1 To jak wyglądał po szaro-burych choć świetnych ,,kłejkach'' po prostu onieśmielało ( nawet Crysis 1 nie wywarł takiego wrażenie ) ...i ten klimat. Później GENIALNE Half-Life'y , lata spędzone przy Quake 3 .....Heroes III, Disciples 2 , Doom 3 , Max Payne, Warcraft 3, Colin Mc Rae , Wiedźmin i moim zdaniem najlepsza polska gra - Gorky17 Odium (klimat, muzyka ). Ostatnią grą jaka zassała na amen była seria S.T.A.L.K.E.R. i tyle, bo to co wypuszczają od kilku lat woła o pomstę do nieba. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Dunny Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Z gier w miarę nowych świetnie wspominam Wiedźmina I. Tak, że do dziś chętnie do niego wracam i jak mam wolną chwilę gram dla przypomnienia - co ciekawe, zawsze można coś nowego odkryć mimo, że przeszło się tę grę tyle razy, na tyle sposobów. Z gier trochę starszych Diablo 1 i 2 (części 3 nie lubię i nie wspominam) - za co? Za generowanie lokacji losowo, za generowanie potworów losowo, za generowanie unikalnych przedmiotów (i przedmiotów w ogóle) losowo, za świetną zabawę i rozgrywkę w sieci. Serię Half-Life za nadal śliczną grafikę (2 + CM), za ciekawą (liniową co prawda) przygodę, za ... taki lokalny (jeśli wiecie o co chodzi) klimat Grę przygodową Amnesia za mroczny klimat i ... nie wiadomo co dalej Grę przygodową Syberia 1 i 2 za ... bardzo sielankową i miłą przygodę z bardzo dobrą muzyką. Do tego platforma 8-bit -- ale to wspominam w innym dziale forum Cytuj Link to post Share on other sites
tomajpocketr1 17 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 gta 3 -pamietam jak z ojcem siedzialem i nie mogł sie oderwac. colin mcrae rally 2.0 ! Cytuj Link to post Share on other sites
JacobX14 78 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Oh Heroes 3 , pamiętam jak z kuzynami po raz pierwszy grałem w Heroesa, z tego miejsca pozdrawiam użytkownika crysis1000, za pokazanie mi Heroes-ów Morrowinda nigdy nie ukończyłem, a mam oryginalny BOX. Choćbym chciał to na razie nie zainstaluję, gdyż nie mam podłączonego czytnika DVD. Skyrim jak i Obivion też świetne gierki, ale Wiedźmin podobał mi się o wiele bardziej, w sumie może dlatego że nie było aż tak wiele magii, której nigdy nie preferowałem A i klimat był lepszy, mity słowiańskie :3 Jako że lubie skakać po płotach, schodach i innych takich miejscach, to Mirrors Edge mi się także bardzo podobał, choć troszkę zbyt liniowy był, mogli by z tym powalczyć i uczynić z niego sandboxa jak GTA:SA, z tą różnicą że "popieprzalibyśmy" po dachach Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Oj tak, z serii Heroes, to właśnie części 1-3 najbardziej utkwiły mi w pamięci Cytuj Link to post Share on other sites
JacobX14 78 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 W 4 część też chętnie grałem, ale to jużnie był ten sam klimat :3, jako że byłem dosc młody nawet jak na Heroes 3, to w pierwszą czesc prawie w ogóle nie grałem, a w 2 tylko troszkę. W sumie uwielbiam też Dark Messiah: Might And Magic, i czekam na jakiegoś kolejnego RPG w świecie Might & Magic Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Pierwsza gra typu RPG która mnie zauroczyła to była Eye of Beholder 2 - coś wspaniałego jak na tamte czasy. Kolega był w UK i przywiózł ją w wersji angielskojęzycznej - on przeszedł a potem ja. Pamiętam, że bez papierowej instrukcji nie dało się za bardzo grać bo w samej grze nie ma automapy i nie wiadomo często dokąd się idzie a gdzie powinno. http://youtu.be/5aYufe8tKzM Dopiero jako kolejna gra przeszedłem 1 i 3. Kolejną grą, którą pamiętam z rozrzewnieniem jest Lands of Lore. Gra wspaniała a jednocześnie zapomniana - może dlatego, że stara? Grało mi się w nią bardzo dobrze, pamiętam to do dziś. Eeeech, teraz to już się nie robi takich produkcji http://youtu.be/5aYufe8tKzM Dalej była klasyka, którą jedni kochają a drudzy nienawidzą - Wrota Baldura. przy tej grze spędziłem długie godziny, często z kolegą, również pasjonatem RPG. Pierwsza gra ze wspaniałym dubbingiem. http://youtu.be/2RPCSPMX3Jc Na koniec ta - Wiedźmin. Gra wspaniała, epicka ale z dawką humoru. Oby jak najwięcej było takich gier! To gra, gdzie podczass grania o mało nie spadłem z krzesła ze śmiechu... Kiedy? Uhmm... http://youtu.be/IV49VNc7EUA 2 Cytuj Link to post Share on other sites
JacobX14 78 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 heh, w Wiedźminie było sporo fajnych tekstów Widzę że temat się dość szybko rozwija Z ciekawych gier to na pewno jeszcze każdy grał w Sims-y, kiedyś z kolegą robiliśmy taki domek, budżetowy, wysyłalismy gości do pracy, wypłata, po czym kupić basem i utopić :3 So much fun. Może ktoś miał jeszcze ciekawe pomysły na uśmiercanie w Sims-ach?? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Może ktoś miał jeszcze ciekawe pomysły na uśmiercanie w Sims-ach?? Naprawianie zepsutej zmywarki bez skilla w technice Cytuj Link to post Share on other sites
Wolwgang 57 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Gra której na pewno nigdy nie zapomnę i do której mam ogromny sentyment to Gothic 1, jak dla mnie jest to gra idealna, wszystko tam grało, a postacie drugoplanowe zapadały w pamięć jak cholera, do dzisiaj pamiętam jak Diego uratował mi du**ę tuż po rozpoczęciu gry Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Tomb Raider 1(PSX) - gra wyrwała mnie z rzeczywistości i przeniosła w inny świat. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Skeletor 1688 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Tłukłem w tyle gier, że musiałbym ze trzy strony tu zapisać. Jeżeli miałbym przeliczać godziny to wiadomo Starcraft i Herosi 3 (na gorącym siedzeniu też). Największe wrażenie zrobił na mnie Unreal. Jak na tamte czasy niesamowita grafika, interaktywna i cudowna muzyka. Do tego gra była straszna i cholernie trudna. Mało się wtedy w gacie nie posrałem i spać w nocy nie mogłem. P.S. Igorrodz. Widzę, że nie tylko ja ściemniałem z przewodnikiem w beholdery hehe. Dodałbym jeszcze Ishara. Grałeś w to dziadostwo ? Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Skeletor 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Thomasow 0 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Mi szczególnie zapadł w pamięć Fable: Zapomniane Opowieści - doskonały system walki, świetna grafika względem wymagań, wspaniały świat Albionu i wpływ uczynków bohatera na jego wygląd (w zależności czy wybiera zło czy dobro) - to wszystko sprawiło, że wręcz ciekawość następnych wydarzeń nie pozwalała oderwać się od przyjemności jaką sprawiała rozgrywka.Gothic 2 był pierwszą grą która wciągnęła mnie na długie godziny. mnogość możliwości przejścia różnymi frakcjami sprawiła, ze kilka razy pod rząd wracałem do tego tytułu... aż skończyły się wszystkie możliwe opcje Na swoje czasy był to tytuł o niesamowitej grywalności. Wymagania były przy tym nie szczególnie wysokie, więc na przeciętnej konfiguracji gra była bardzo komfortowa Cytuj Link to post Share on other sites
Lucky87 35 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Total Anichilation - za soundtrack, dla mnie najlepszy RTS obok Starcraft, pierwsza gra którą ukończyłem w całości. Baldurs Gate 2 - dłuuuuuuugiiiiiee godziny spędzone przed komputerem i świetna fabuła. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jakbym mógł zapomnieć o grach, przy których przesiedziałem setki godzin w latach 90-tych http://www.youtube.com/watch?v=3w2xzCxldzo oraz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts