stano2 0 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Witam zmieniałem dzisiaj chłodzenie w komputerze na silentiumpc fortis niestety gdy chciałem włączyć komputer on startował na jakieś 5 sekund i nagle się wyłączał ( na ekranie nic nie było ) Pomóżcie Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Dobrze założyłeś cooler? Może jest totalnie źle założony i procek się tak nagrzewa, że włączają się zabezpieczenia. Z drugiej jednak strony po 5s to tak by się nie nagrzał ... Dobrze wszystko załączyłeś? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stano2 0 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 tak montowałem go dwa razy i to samo Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Sprawdź czy radiator nie jest luźno zamocowany na procesorze, dałeś pastę między procesor a radiator? Popraw pamięć ram w gniazdach, mogłeś przypadkiem ją poruszyć, jeśli wyjmowałeś kabelek z dodatkowym zasilaniem do płyty głównej sprawdź go czy jest podłączony ale i bez niego komputer powinien sie uruchomić Jeśli wyjmowałeś płytę główną mozesz w celu sprawdzenia odłączyć kabelek włącznika obudowy od płyty głównej i włączyć komp łącząc piny np śrubokrętem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stano2 0 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Wszystko to od razu sprawdziłem Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 To niekoniecznie wina coolera i temperatur. Autorze podaj nam: - dokładną konfigurację swojego peceta, - informację, czy przed montażem coolera pozbyłeś się ładunków elektrostatycznych. To na początek. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Używałeś uziemionej maty z opaską antystatyczną na ręce? Może jesteś jedną z tych osób na milion, które uwaliło kompa wyładowaniem elektrostatycznym xD Igorrodz - Ty rewolwerowcu, wyprzedziłeś mnie o sekundę Edytowane 22 Czerwca 2013 przez LeCzarny 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stano2 0 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 zakładałem na drewnianym biurku płyta była w obudowie przed grzebaniem zawsze przykładam ręce do kaloryfera albo do czegoś drewnianego . Specyfikacja :MSI Z77A-G43 XFX Core 550W 80+ Intel CORE i5-3470 3,2GHz Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Sprawdź płytę, czy nie uszkodziłeś. urwałeś jakiegoś kondensatora. Popatrz też, czy wszystkie przewody poprawnie podpięte. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Sprawdź czy jakiś kondensator się nie spalił tzn. wierzchnia część się nie wybrzuszyła. Btw. z tymi ładnunkami to trzeba mieć naprawde pecha 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Używałeś uziemionej maty z opaską antystatyczną na ręce? Może jesteś jedną z tych osób na milion, które uwaliło kompa wyładowaniem elektrostatycznym xD Igorrodz - Ty rewolwerowcu, wyprzedziłeś mnie o sekundę mata antystatyczna hahahaha to nie profesjonalny serwis tylko dom :D prędzej bym obstawiał na nieumyślne ukruszenie/wyłamanie czegoś na płycie niż ładunek elektrostatyczny ale jestem dobrej myśli, próbowałeś rozmontować wszystko i zmontować jeszcze raz, wydaje mi się że coś po prostu nie łączy po ingerencji Edytowane 22 Czerwca 2013 przez elvismt 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stano2 0 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 All settings were reset to default values. The previous overlock settings have failed, system has been restorted to its default settings. Press F1 to run setup. Press F2 to load default values and run setup. Coś takiego pokazało mi po poprawieniu RAM'ów i przy starym chłodzeniu. A i wcześniej musiałem zmienić sloty bo z radiatora za bardzo wystawał wiatrak Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Zresetuj bios zworką lub poprzez wyjęcie bateryjki z płyty... znaczy się zresetowało Ci automatycznie. Przetestuj pamięci programem Goldmemory - każdą kość oddzielnie w różnych bankach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stano2 0 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 ok już wszystko działa dziękuje wam za pomoc mam tylko jeszcze jedno pytanie bo kiedy podłączyłem ten nowy radiator to wiatrak od razy zaczął chodzić na 100% jak to zmienić na stałe bo strasznie brzęczy ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 W BIOSie trzeba namierzyć ustawienia odpowiedzialne za prędkość CPU Fan... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 wiatrak Wentylator - to nie to samo Zephyry 'siedzące' na Fortisie tak mają, że mogą być głośne... znaczy się byćmoże trafiłeś na wadliwą sztukę. Wymień go na coś z tej listy - http://forum.benchmark.pl/topic/88671-lista-polecanych-wentylator%C3%B3w-120mm-140mm/?do=findComment&comment=1014585 Oczywiście "do 20zł" z kategorii "Wentylatory 120mm" pomiń Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts