Mlorism 0 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Planuję zakup nowego laptopa Lenovo y580, ale podobno tam jest dysk powolny i długo się uruchamia system, a w środku jest dodatkowe wejście mSATA i miejsce na dysk SSD. Jaki polecacie wielkościowo dysk SSD, aby trzymać na nim system win 7 lub 8 i by nie sprawiało to problemów po kolejnych aktualizacjach? Zależy mi tez by nie było to rozwiązanie zbyt drogie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Było wiele razy. Generalnie te 60gb czy 90 wystarczy. Lecz szybko się okaże że 120GB to jest rozsądna pojemność Wyższa już nie potrzebna, a przy zakupie niższej można sobie potem pluć w twarz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mlorism 0 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Dzięki. A teraz inne mi się pytanie nasunęło. Po czym poznam, czy dany dysk ma się szansę zmieścić w laptopie? Są jakieś oznaczenia na to? Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Głównym oznaczeniem będzie format szerokości dysku, w tym przypadku będzie to 1.8 cala Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Abizer 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mlorism 0 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A co do wielkości dysku, to jaką byś zasugerował? Chciałbym móc poznać zdanie więcej niż 1 osoby. Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Według mnie na system i spokojną głowę 120-128gb będzie rozsądnym wyjściem. Masz jakiś budżet już ustalony na dysk? Można jescze zrobić takie coś: Pozbyć się napędu optycznego i dać zwykły dysk SSD Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Abizer Cytuj Link to post Share on other sites
Mlorism 0 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Chciałem początkowo na komputer wydać do 3600-3700 zł, wszystko było pięknie, ale potem się okazało, że w tym, który chcę kupić jest powolny dysk i potrafi się długo uruchamiać mimo innych parametrów przyzwoitych. Wyczytałem, że dobrym rozwiązaniem przy tym komputerze będzie dysk SSD, bo jest w środku na to miejsce i dodatkowe złącze (wtedy tam wyląduje system). Okazuje, że może kupię nie taki mocny jak planowałem i wtedy coś zaoszczędzę pieniędzy na dysk. Mimo wszystko będę starał się kupić w miarę tani SSD.Wątek w którym pytam o konfigurację y580 : http://forum.benchmark.pl/topic/89009-lenovo-y580-gtx-660m-kt%C3%B3ry-procesorram-konfiguracja-laptop-do-gier/ Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Mlorism Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Abizer 241 Napisano 20 Czerwca 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Ta proponowana przez użytkownika Synergia wersja lapka wydaje się być bardziej optymalnym rozwiązaniem. Trzeba pamiętać, że mobilne karty graficzne (z resztą nie tylko karty) znacząco ustępują wydajnością akceleratorom z komputerów stacjonarnych, więc w nowych tytułach gier rozdzielczość FHD dla tej karty mogłaby się okazać zbyt duża do płynnego wyświetlania obrazu a tym samym do komfortowej rozgrywki. Myślę, że taki SSD byłby w sam raz http://www.morele.net/dysk-ssd-a-data-xpg-sx300-128gb-msata-6gb-sec-r-w-550-505-mb-s-asx300s3-128gm-c-499363/ Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Abizer 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mlorism 0 Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi. Jestem zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts