Skocz do zawartości

Pojemność SSD pod win 7 i 8

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Abizer,

Recommended Posts

Planuję zakup nowego laptopa Lenovo y580, ale podobno tam jest dysk powolny i długo się uruchamia system, a w środku jest dodatkowe wejście mSATA i miejsce na dysk SSD. 

Jaki polecacie wielkościowo dysk SSD, aby trzymać na nim system win 7 lub 8 i by nie sprawiało to problemów po kolejnych aktualizacjach? Zależy mi tez by nie było to rozwiązanie zbyt drogie.

Według mnie na system i spokojną głowę 120-128gb będzie rozsądnym wyjściem. Masz jakiś budżet już ustalony na dysk?

Można jescze zrobić takie coś: Pozbyć się napędu optycznego i dać zwykły dysk SSD

Edytowane przez Abizer

Chciałem początkowo na komputer wydać do 3600-3700 zł, wszystko było pięknie, ale potem się okazało, że w tym, który chcę kupić jest powolny dysk i potrafi się długo uruchamiać mimo innych parametrów przyzwoitych. Wyczytałem, że dobrym rozwiązaniem przy tym komputerze będzie dysk SSD, bo jest w środku na to miejsce i dodatkowe złącze (wtedy tam wyląduje system). Okazuje, że może kupię nie taki mocny jak planowałem i wtedy coś zaoszczędzę pieniędzy na dysk. Mimo wszystko będę starał się kupić w miarę tani SSD.

Wątek w którym pytam o konfigurację y580 : http://forum.benchmark.pl/topic/89009-lenovo-y580-gtx-660m-kt%C3%B3ry-procesorram-konfiguracja-laptop-do-gier/

Edytowane przez Mlorism
  • Rozwiązanie

Ta proponowana przez użytkownika Synergia wersja lapka wydaje się być bardziej optymalnym rozwiązaniem.  Trzeba pamiętać, że mobilne karty graficzne (z resztą nie tylko karty) znacząco ustępują wydajnością akceleratorom z komputerów stacjonarnych, więc w nowych tytułach gier rozdzielczość FHD dla tej karty mogłaby się okazać zbyt duża do płynnego wyświetlania obrazu a tym samym do komfortowej rozgrywki.

Myślę, że taki SSD byłby w sam raz ;)

http://www.morele.net/dysk-ssd-a-data-xpg-sx300-128gb-msata-6gb-sec-r-w-550-505-mb-s-asx300s3-128gm-c-499363/

Edytowane przez Abizer
  • Popieram 1