Skocz do zawartości

Zamiana Celerona G530 na Pentium 2020 lub 2120.

Recommended Posts

Cześć,

mam obecnie w swoim kompie Celerona G530 i zastanawiam się nad zamienieniem go na Pentium 2020 lub 2120. Czy to mi się w ogóle opłaci? Próbuję znaleźć w sieci jakieś porównania z tym g530 ale nic nie znajduję. Nie potrzebuje mieć superanckiego komputera, dlatego mierzę w te tańsze procki. Może ewentualnie ktoś by zaproponował coś innego tak maks do 300 zł? W razie czego biorę pod uwagę też procki AMD i zmianę płyty ale jest już tak dużo tych wersji Athlonów, że się w nich pogubiłem i nie wiem, który de facto brać do porównania z 2020 i 2120.

Oto reszta specyfikacji mojego PC:

Radeon 7750 1GB

4GB DDR3 1333

Windows 7 64bit

z góry dziękuje za każdą pomoc.

Różnica między tym Celeronem, a Pentiumami jest bardzo mała.

Jedyny efektywny wzrost wydajności, to jak już było wcześniej napisane, jakikolwiek i3.

Na Allegro sporo się ostatnio pojawiło i3 2xx0 i w zakładanej kwocie taki procesor możesz znaleźć.

http://pclab.pl/art50000.html

Edytowane przez Pawel7

płyta jest MSI micro-ATX, modelu nie pamiętam ale też jedna z najtańszych. Głównie do gier go używam, najczęściej typu LoL czy Civ V. Ale jak już próbuję odpalić coś mocniejszego w stylu Metro 2033 czy Skyrim to potrafi już zamulić trochę kompa po włączeniu chociażby najsłabszego AA czy po włączeniu opcji DX11 (a wtedy nawet Civ V potrafi mi sie zakrztusić).

Chyba, że lepiej będzie poczekać jeszcze z parę miesięcy aż spadną ceny procków AMD serii FX ( z tego co czytam są bardzo dobre a niedrogie) i wymienić sobie całą platformę?

na FX nie ma co się pakować, lepiej kupić sobie i5 3550p, który gdzieś z 600 zł kosztuje i już w grach bedzie lepiej niż na FX-ach, a i jeszcze sprawa taka, że metro 2033 nie wymaga za wiele od procka, i ten celeron powinien dać radę, ale jak odpalasz AA albo dx 11 to niestety Twój 7750 się dławi, nie nadaje się ta karta do wyższych detali

skyrim to samo, grafa sie dławi i tyle

na FX nie ma co się pakować, lepiej kupić sobie i5 3550p, który gdzieś z 600 zł kosztuje i już w grach bedzie lepiej niż na FX-ach, a i jeszcze sprawa taka, że metro 2033 nie wymaga za wiele od procka, i ten celeron powinien dać radę, ale jak odpalasz AA albo dx 11 to niestety Twój 7750 się dławi, nie nadaje się ta karta do wyższych detali

skyrim to samo, grafa sie dławi i tyle

Możliwe, że tak :) ale często czytając przeróżne testy czy benchmarki, natrafiam na stwierdzenia takie, że jak do jakiejś grafiki będzie za słaby procek to się będzie grafika mulić i vice versa. A jeśli faktycznie ten G530 jest w porządku, to może grafikę w takim razie zmienić a nie procka?

Nie ukrywam, że chętnie bym coś zmienił ale chcę to zrobić z głową, żeby później nie żałować, stąd mój post na forum o pomoc :)

PS. 4GB DDR3 chyba spokojnie jeszcze wystarczą? Czy przydałoby się więcej?

4GB wystarczą , akurat masz tak dobrane , że i procesor i karta do siebie idealnie pasuja. 
Mówisz , że płytę masz najtańszą więc 
płyta 120zł
procek 100zł 
+ 300zł które masz =520zł dołożysz troche i masz

płyta:http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/gigabyte-ga-78lmt-usb3-amd-760g-socket-am3-pcxvgadzwglansataraidddr3,34419.html

procek:http://techplanet.pl/produkty/procesory/amd-phenom-ii-quad-core-x4-black-edition-965-am3-box,8.html

do niego można nawet dodać coś pokroju GTX 560ti

do 2 rdzeniówki ?

Edytowane przez PxSv96

ram jak nie masz kasy to takie minimum do komfortowej gry, na 100% Twój procek teraz nie ogranicza grafy, do niego można nawet dodać coś pokroju GTX 560ti, aczkolwiek do nowych gier typu crysis3 albo far cry 3 to wypadałoby wymienić wszystko

Nie no akurat takie tytuły mnie nie interesują, nie jestem takim maniakiem grania. Poza tym często wracam do starszych tytułów więc luz :) tylko właśnie jakoś tak za bardzo momentami przycinają mi nawet te starsze tytuły pokroju Skyrima czy Civ V, przez co byłem troche mocno zdziwiony. Aczkolwiek Civ V to chyba bardziej bazuje na procku/pamieci bo troche trwa przetwarzanie ruchów przeciwnika, zwlaszcza jak wybiore najwieksza mape i 10 przeciwnikow :P

tak wlasnie popatrzylem na karty graficzne i w oko mi wpadlo GTX 650 Ti - warte to to uwagi? Czy lepiej dac sobie spokoj, poczekac troche az ceny spadna LUB uruchamiane gry BARDZO zaczna mi klatkowac i po prostu wymienić całą platformę?

Edytowane przez Kazgen

4GB wystarczą , akurat masz tak dobrane , że i procesor i karta do siebie idealnie pasuja. 

Mówisz , że płytę masz najtańszą więc 

płyta 120zł

procek 100zł 

+ 300zł które masz =520zł dołożysz troche i masz

płyta:http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/gigabyte-ga-78lmt-usb3-amd-760g-socket-am3-pcxvgadzwglansataraidddr3,34419.html

procek:http://techplanet.pl/produkty/procesory/amd-phenom-ii-quad-core-x4-black-edition-965-am3-box,8.html

do 2 rdzeniówki ?

I to jest chyba najlepsze z możliwych rozwiązań!

Na dniach planowałem kupno procesora, poszedłem do kumpla, który miał własnie taki zestaw.

Procka bez zmiany napięć przycisnął do 3,5Ghz i nie ma bata.

Ja by nie okazja z allegro (1100T za 350zł) wybór padł by na 965BE

CENA/JAKOŚĆ 10/10

phenom bardzo fajny procek, to fakt, ale jeszcze należy pamietać, że na 7750 może się niewiele zmienić w grach, dopiero lepsza grafa rozwinie możliwośći phenoma

właśnie tak na szybko przejrzałem ostatnie benchmarki i ten 7750 widzę, że słabiutki jest :/ ale nie ukrywam, że kupując całego kompa musiałem się liczyć z każdą złotówką i stąd wybór padł na tego Radka. Hmmm hmmm to daliście mi Panowie wieeele do myślenia i w takim razie chyba zmienię grafikę jakoś w wakacje (ceny chyba wtedy najbardziej spadają). A z prockiem się wstrzymam do świąt ale być może skuszę się na tego Phenoma, faktycznie bardzo sympatyczna propozycja lub i5.

Ale mimo wszystko oglądaj się za kartami od AMD będzie wydajniej na 2 rdzeniach z kartą od czerwonych.

Możliwe, że tak tylko jest jeden problem. Bo AMD nie ma nic do zaoferowania między 7750 a 7790. Jest tylko praktycznie ten GTX 650 Ti. Albo się mylę i musze uważniej popatrzeć co jest na rynku.