Sony75i 1 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Ostatnio komputer sam mi się wyłącza. Robi to głównie w kilka minut po pokazaniu się pulpitu, również podczas grania. Osobiście jednak zasilacza bym nie winił (Chieftec 450W dla Phenoma 840 i Radeona 5770). Diagnozę komplikuje nieregularnośc, która polega na tym, że nierzadko komputer działa nawet bez przerwy podczas grania w Battlelfilelda, który mocno obciąża wszystkie podzespoły. Temperatura grafiki to maks 71 stopnie . Procesor - nie wiem jak sprawdzic. Jakaś kontrolka na obudowie pokazuje max 50 stopni, ale to chyba temperatura gdzieś w pobliżu procesora, a nie samego CPU. Więc Przegrzewania się również bym nie winił, bo ta nieregularnośc. Przeinstalowałem Windows i nic nie pomogło. Więc kwestia software'owa także odpada. Jak jeszczce można zdiagnozowac komputer, by wykryc problem i jak ten problem naprawic (jeśli go znacie). Przepraszam za brak litery "ci" (tej z kreską nad c) bo coś nie działa. Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Sony75i Cytuj Link to post Share on other sites
Tejwer 3 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 masz może za małe napięcie w procesorze ja sam tak miałem a jak zwiększyłem napięcie to od razu pomogło Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Procesor sprawdz occt Cytuj Link to post Share on other sites
Sony75i 1 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Procesor sprawdz occt Sprawdzam teraz Everestem i niedawno się wyłączył jak stresowałem wszystkie podzespoły., ale teraz właśnie stresuje sam procesor i działa. Temp max - 60 stopni Teraz stresuje system memory. Nie wiem czy to chodzi o kości pamięci RAM. Dziwne, że program pokazuje, że to procesor jest znowu na 100% wykorzystywany. O zużyciu pamięci nic nie ma. Aktualizacja. Sama pamięć wygląda okej. Teraz znowu napie****am cały system, łączne z dyskiem. Zobaczymy co tym razem. Edit: po 10 minutach katowania Everestem całego sytemu wszytko działa Edit: Po 20 min nadal działa Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Sony75i Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Stawiam na złe ułożenie kabli i luźną końcówkę kabla przy zasilaczu... Jeżeli jednak nie jesteś taki tępy i jest wszystko ok z kablami, to opcja - ram, ale to wróżenie z fusów. http://forum.dobreprogramy.pl/memtest-pendrive-krok-kroku-t498212.html zastosuj tą metodę. Pamiętaj, nie rób testów z poziomu systemu, tylko z biosu jak napisane jest w powyższym linku. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony75i 1 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Stawiam na złe ułożenie kabli i luźną końcówkę kabla przy zasilaczu... Jeżeli jednak nie jesteś taki tępy i jest wszystko ok z kablami, to opcja - ram, ale to wróżenie z fusów. http://forum.dobreprogramy.pl/memtest-pendrive-krok-kroku-t498212.html zastosuj tą metodę. Pamiętaj, nie rób testów z poziomu systemu, tylko z biosu jak napisane jest w powyższym linku. Właśnie potargałem kablem zasilającym podczas pracy kompa, i nic, nie zresetował się, Sztywno tkwi. Jeszcze kilka faktów dotyczący zachowywania się komputera. Komputer nie wyłącza się całkowicie tylko resetuje. Czasem się resetuje tak, że nie może się nawet włączyć. Ekran jest czarny, wentylatory szumią, a DVD regularnie trzeszczy. W takich sytuacjach odcinałem zasilanie bo nie działały przyciski "wyłącz" i "reset" na obudowie. Ale nawet po ponownym uruchomieniu kompa , nie chciał się on całkiem włączyć i nadal to DVD w trzeszczy w regularnym tempie. Pewnego razu było to tak natarczywe, że odpiąłem Molexa od DVD i nagle komp się uruchomił. Potem działał okej, ale DVD wpiąłem spowrotem, bo nie wierzę że on jest problemem Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 podaj specyfikację komputera. nie chcę wróżyć z fusów ale mam wrażenie że mobo zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony75i 1 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 podaj specyfikację komputera. nie chcę wróżyć z fusów ale mam wrażenie że mobo zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Ascrock M3N72D Chieftec GPA-450-80P Phenom II 840 3,2 GHz 2x4 GB RAM GoodRam 1333 Mhz DDR3 MSI Radeon 5770 Samsun F3 500 GB + Samsung 80GB Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Zrób aktualizację biosu płyty głównej. http://www.asus.com/Motherboards/M3N72D/#support_Download_10 Może to coś pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 raz tak jak pisze gepard aktualizacja biosu. dwa. obejrzyj płytę główną pod kątem spuchniętych kondensatorów. Miałem problem z resetowaniem się komputera lata temu z płytą SOLTEK na socket A (Athlon XP 1700+). Winne były właśnie kondensatory. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony75i 1 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Ja mam Asrcoka M3n78D a nie Asusa. Tak czy siak nie ma nowszego Biosu niż ten co mam. Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 oglądałeś płytę pod kątem spuchniętych kondensatorów? Cytuj Link to post Share on other sites
spajda 0 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Wypnij całkowicie DVD - zasilanie i taśmę. Mi kiedyś właśnie napęd dawał w kość. Musiałem wymienić Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Fakt Asrock. Mój błąd. Jeśli masz gadu gadu 10. Nie uruchamiaj go przez jakiś czas, korzystaj z Web gadu. Czasami ten program powoduje bluescreeny w systemach Windows 7 64bit. Wiele osób ma z tym programem problem. Sprawdź może to jest przyczyna twoich problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts