ozrek 0 Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam mam pytanie chodzi mi o procesory na s478 z allegro np oto linki http://allegro.pl/item924958183_celeron ... 6_ghz.html http://allegro.pl/item937158524_p4_3ghz ... c_bcm.html http://allegro.pl/item937949579_wyprzed ... ancja.html Pisze ze 3,0 ghz ma procek czy tyle naprawdę jest czy jaka jest moc procesora ? Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jeśli podane jest 3.0 GHz to znaczy ,że z takim taktowaniem pracuje. Niema takiego pojęcia jak "moc procesora". Jest taktowanie procesora czyli jego szybkość 1 MHz = 1 milion operacji/sek, 1 GHz miliard operacji itd. Wydajnością różni się 3.0 GHz Celeron i tak samo taktowany Pentium 4. Oczywiście Pentium 4 będzie wydajniejszy, bo ma więcej pamięci Cache, szybszą szynę FSB. Pentium 4 lepiej się podkręca, gdyż pracuje z niższą temperaturą. Celerony to procesory z budżetowe czyli niższa półka. Z tych trzech polecam http://allegro.pl/item937158524_p4_3ghz ... c_bcm.html Nie jest to rdzeń "Prescott" tylko zapewne "Northwood", czyli mniej się grzeje. Sam podkręciłem Northwooda 1.6 GHz na 2.53 GHz na boxowym chłodzeniu Cytuj Link to post Share on other sites
ozrek 0 Napisano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 no mocy niema ale jakoś tak mi się ujeło, czyli rozumiem ze jeśli pisze na aukcji 3,2ghz to tak pracuje ? bo ceny mnie tak zadziwiły bo są tanie a potzrebuję używany jakiś akurat A tak odstając od tematu na szybcika na allegro do 150 zł jaką kupie używana karte graficzna najlepsza do gier, a także do 80 zł jaką ? Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Powiedz jakie masz złącze karty graficznej AGP czy PCI-E i znajdziemy odpowiednią. Możesz to sprawdzić programem gpu-z http://www.techpowerup.com/gpuz/ Cytuj Link to post Share on other sites
Okta15 9 Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jeżeli chodzi o Pentium 4 to jednak szukaj go na jądrze Presscott, posiadają więcej cache, zatem są wydajniejsze od Nortwoodów. Co do grafiki to warto rozejrzeć się za czymś pokroju 7600GS. Cytuj Link to post Share on other sites
ozrek 0 Napisano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Nie no ogarniam świat pc tylko proszę o radę w grupie lepiej można dobrać Mam złacze AGP 8x. Moja pł?yta główna to gigabate 8I848P-G A pytanie gram w gierke internetową gdzie gra masa ludzi i mam tam lagi zwiechy Co najbardziej poprawi mi wydajność tej gry ? Cytuj Link to post Share on other sites
frutii1992 0 Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 POsiadam od kilku lat p4 3ghz prescott. Powiem wam ze mnie zadziwia. co prawda fajnie sie grzeje bo na boxie potrafil do 60+ ale po wymianie pasty na silver 5 i wyczyszczeniu radiatora nie dochodzil do 58. moze wam sie wydawac ze 3ghz, 1 rdzen to malo ale mi ciagnie call of juarez wiezy krwi na full, fifa 10 full, dirt 2 prawie full, grid prawie full. (piszac prawie full mam na mysli ze np antyalising mam na 8 a nie na 16, wiekszosc detali na wysokie tylko np kibice w dircie na srednie itp.) ostatnio go podkrecilem do 3500 na chlodzeniu ocz gladiator 92mm i temperatura w stresie nie przekracza 58 a wentyl na 60%. jak juz wspominalem mam go kilka lat i jestem z niego bardzo zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 POsiadam od kilku lat p4 3ghz prescott. Powiem wam ze mnie zadziwia. co prawda fajnie sie grzeje bo na boxie potrafil do 60+ ale po wymianie pasty na silver 5 i wyczyszczeniu radiatora nie dochodzil do 58. moze wam sie wydawac ze 3ghz, 1 rdzen to malo ale mi ciagnie call of juarez wiezy krwi na full, fifa 10 full, dirt 2 prawie full, grid prawie full. (piszac prawie full mam na mysli ze np antyalising mam na 8 a nie na 16, wiekszosc detali na wysokie tylko np kibice w dircie na srednie itp.) ostatnio go podkrecilem do 3500 na chlodzeniu ocz gladiator 92mm i temperatura w stresie nie przekracza 58 a wentyl na 60%. jak juz wspominalem mam go kilka lat i jestem z niego bardzo zadowolony.Prescott na 775 to inna bajka niż na 478, to niemal o połowę szybszy procesor. Niestety, ale czasy dla S478 już minęły i szukanie mocnego proca na tą podstawkę to trochę bezsensowne. Dla tego jeśli zależy Ci na poprawieniu płynności to oprócz procesora musiałbyś zwiększyć pamięć i wrzucić mocniejszą kartę graficzną (no jak masz np: 100 postaci widocznych w mieście to karta musi mieć zapas mocy, by każdą z nich wyrenderować). A że sprzęt ma jeszcze AGP, to dodatkowo rosną koszty, bo mocna karta na AGP kosztuje dwa razy tyle co ten sam model na PCI-E. Cytuj Link to post Share on other sites
Mr.Kriss 0 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Nie wiem jak wyglądają te lagi i zwiechy, ale nie muszą być następstwem słabej wydajności komputera, ale samego łącza z hostem. Spróbuj go zpingować pakietami 512 czy nawet 1024. Coś może się rozjaśni. Pozdro... Cytuj Link to post Share on other sites
Okta15 9 Napisano 2 Marca 2010 Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Nie wiem jak wyglądają te lagi i zwiechy, ale nie muszą być następstwem słabej wydajności komputera, ale samego łącza z hostem. Spróbuj go zpingować pakietami 512 czy nawet 1024. Coś może się rozjaśni. Pozdro... Chyba wiem o co chodzi koledze z tymi zwiechami. To nie zależy od internetu, otóż grając na starym komputerze w MuOnline właśnie na P4 3.0Ghz Presscott też gdy stałem w mieście i było dużo postaci to też cięło tak, że nie szło płynnie ruszać myszą... Teraz ten kłopot znikł, chodź nie przeszedłem na i5;] Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts