mequs 1 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Zastosowanie komputera : Praca w AutoCAD Maksymalna kwota : 3000zł Których części potrzebuję : Całą skrzynkę Czy będę podkręcać sprzęt? : nie Specjalne wymagania : szybkość, cisza Części z poprzedniego komputera : brak Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/ZSmZ4n/ Komputer nie będzie służył do gier tylko do pracy. Windows musi być oraz czytnik kart pamięci. Czekam na inne propozycje/ocenę zestawu Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Wszystko fajnie ale nie bierz Deusa, to chiński crap jakich mało, teoretycznie są OK ale po jakimś czasie zobaczysz co się będzie z nimi działo. Lepiej wziąć sprawdzonego XFX Core 550W lub OCZ ZT 550W. Link to post Share on other sites
Banjo 123 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 I teraz loteria, czy trafi na OCZ, który hałasuje, czy nie. Miałem XFX'a - polecam. Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Czemu OCZ ma hałasować? Miałem z 7 zasilaczy OCZka w życiu i żaden nie hałasował. Dodatkowo ja od zawsze biore OCZ'ki hehe i ani razu sie nie zawiodlem Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Kapucynek Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 @ mequs to juz lepiej tak: http://www.morele.net/inventory/info/Y8R3qQ/ Masz przede wszystkim normalną płytę ATX, z 4 slotami na RAM (możliwość rozbudowy). procesor dobrałeś dobrze Co do karty brałbym jednak GTX-a. W testach w CADzie są lepsze od Quadro: http://www.pugetsystems.com/labs/articles/AutoDesk-AutoCAD-2013-GPU-Acceleration-164/ powołuję się też na ten post Steleka: http://forum.benchmark.pl/topic/84453-zestaw-dla-przyszłej-pani-architekt/?p=967618 CAD - wydajnością karty do gier biją na łeb karty dedykowane. Do tego bardzo dobrze się sprawują w środowiskach Autodeska (szczególnie od 2013 : update pod Keplery). Po za tym są tanie (na tle cen Quadro, to nawet bardzo tanie) Co do zasilacza to Deusy nie są złe i w wielu tu polecanych zestawach się znalazły. Do tej propozycji jak już coś, można wziąć XFX Core 450W i też będzie OK. Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 I w wielu zestawach po krótkim czasie uległy licznym usterkom - zapomniałeś dodać. Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 moje uwagi grafikę jeśli już koniecznie Quadro to zmień na K600 (2xwięcej CUDA cores) http://www.morele.net/karta-graficzna-hewlett-packard-c2j92aa-574674/ choc "zwykły" GTX 660 lub 650Ti był by tu lepszy plytę glówną na pełen ATX z chłodzona sekcją zasilania MSI b75a-g43 http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-b75-dualddr3-1600-sata3-5xsata2-hdmi-dvi-gblan-atx-459601/ pamięci - 8GB 1600 z radiatorkami http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/ Procek - XEON zasiłak - XFX obudowa - OK Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Zapewniam cię że nie jest to zwykły GTX 660... Zapewniam Tak samo jak mój Quadro FX 880M różni się jednak od GT330M Ale to prawda K600 był by lepszym wyborem jeżeli chodzi o "wygodną" akceleracje Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Kapucynek Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Jeżeli ten AutoCAD to coś wyżej niż wersja 2010, to zakup quadro nie ma sensu. Obecnie Autodesk od około 2011roku odpuścił sobie wspieranie dedykowanych kart z serii quadro - po aktualizacji softu (dotyczy 2013) te same efekty osiągniesz na kartach z serii gtx Kepler, czyli gtx seria 6xx / 7xx. W cenie K600 kupisz znacznie wydajniejszy układ gamingowy np.gtx650Ti / gtx660. W przypadku gdy pracujesz na wersji softu z 2010, wtedy jak najbardziej K600 bym polecał, a najlepiej szukać używanego q2000 / q4000. I pamiętaj że na K600 nie pograsz, a widzę że coś tam wspominasz o giercowaniu Reszta jak dla mnie OK - procek 8 wątkowy, odpowiednie mobo i reszta podzespołów. Jak dla mnie zestawik całkiem ładny - rozważył bym opcję zakupu coolera na CPU w miejsce BOXowego np. SP Fera PRO - znacznie lepsza kultura pracy i większa wydajność coolera, co przekłada się na niższe temperatury CPU. Link to post Share on other sites
Segamone 7 Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Po jakiego grzyba i7 do AutoCada który jest jednowątkowy? Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 @up - Jednowątkowy ??? Nie korzysta z HT, ale rdzenie jak najbardziej obciąża jak należy. Tutaj post experta od CPU z TomsHardware - myślę że jego wypowiedź w pełni rozwiązuje tą kwestię : "AutoCad likes big, powerful processors, but not hyperthreading (actually hurts performance). It's also one of the use cases where Bulldozer/Piledriver fall flat on their face due to the shared FP scheduler, so stay away from those. So we're looking at Intel chips with lots of cores and high clock speeds, but not their top of the line chips with hyperthreading.Really, it's about how much you're willing to pay and if overclocking is an option.For around $220, you can get a 2500k. If you overclock, they'll hit 4.5 GHz easily with a cheap cooler. $210 for the 2500 if you aren't going to overclock.Go up to $230 ($215 w/o overclocking) and you can get the 3570k. About 8% faster than the 2500k/2500.Higher than that and you're looking at either a Xeon or Sandy Bridge-E chip. The value prospect here is murky at best.Switching to a server chip, which requires a special motherboard, the Xeon E5-2620 is a six core chip for $420. It does have a very low clock speed, and would probably be outperformed by an overclocked 3570k for about half the cost.At $570, the 3930K gets you six cores that can be overclocked even better than the 3570k. Add in the cost of a cooler, however, and this is a $600+ chip. It costs more than twice as much as a 3570k, but will not give you twice the performance. Up to you to decide if another $300 is worth a 50% or so boost in CPU performance." Link to post Share on other sites
Segamone 7 Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Gdzie pisze, że więcej rdzeni używa AutoCad? Jedynie wspomina, że 3930K lepiej się podkręci. To, że poleca i5 które da się podkręcić jest zrozumiałe. Poza tym a odpowiedniej płycie da się podkręcić nawet i5 bez K. http://pclab.pl/tip/Overclocking.Guide.jak.podkr%C4%99ci%C4%87.procesor.LGA1155.Poradnik.krok.po.kroku,51991/7 Już zwykła i5 z płytą na Z67/68, które obecnie są tanie, będzie lepsza od tego Xeona, właśnie przez możliwość lekkiego OC. EDIT. http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/item?siteID=123112&id=15224826&linkID=9240617 A w nim: Support for multi-core processors with AutoCAD IssueYou are using a computer with a multi-core processor, and you have noticed that the acad.exe process does not use 100% of your available CPU resources. You want to know if AutoCAD supports multi-core processors. SolutionAutoCAD only supports multi-core technology in a couple of very specific areas of the product, including: 2D regeneration MentalRay rendering In order to fully benefit from multi-core processors, you need to use multi-threaded software and AutoCAD is predominatley a single-threaded application. A CPU-intensive operation that uses 100% of the resources of a single-core processor will only use a maximum of 50% of the CPU for that same operation on a dual-core computer, and only 6% of each CPU on a 16-core computer. This is shown in the following image: http://images.autodesk.com/adsk/images/ts1095807_01.jpg Due to the lack of multi-threading, AutoCAD is not capable of using more than 50% of the CPU on a dual-core computer, so there is no significant performance gain over a single CPU computer except for the areas noted above. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Segamone Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Zgadzam się z Tobą - szczerze to wygląda to tak że do samego modelowania w autoCAD tak naprawdę wystarczy 1 mocny rdzeń, czyli byle lapi, albo biurowy komputerek będzie sobie dawał radę. Gorzej jak przychodzi do renderowania, a prędzej czy później musi do tego dojść i co wtedy? Jak MentalRay sobie poradzi na takiej i5, a jak na i7 z HT? Z tego względu polecany jest komputer na bazie i7 - do samego autoCAD można złożyć zestawik w okolicach 2tysięcy na i5 2500K (OC) + zintegrowany układ graficzny. Taki zestawik będzie sobie doskonale radził z procesem modelowania / budowania i do tych czynności naprawdę nie jest wymagane nie wiadomo co - znajomy pracuje w 3ds max na laptopie z APU od AMD (1pkt wydajności w Cinebench 11.5) i nie narzeka. Z AutoCAD jest podobnie. Tylko teraz mi wytłumacz po jaki grzyb co drugi architekt pracujący w CAD inwestuje w stacje robocze na konkretnych prockach, w laptopy pokroju DELL precision itd. Osobiście autorowi polecał bym iść w stronę i7 2600K / 3770K + OC i ewentualnie zwiększyć budżet. Na tą chwilę zestawik na 1155 z i7 na pokładzie jest najbardziej opłacalnym zakupem jeżeli chodzi o maszynki do pracy. Xeon E3 / i5 to budżetowe rozwiązania - w niektórych zastosowaniach radzą sobie nie najgorzej, ale posiadają wady, których ja osobiście bym nie zaakceptował - w przypadku Xeona jest to brak OC,a w przypadku i5 jest to brak HT. Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) HT>OC przy takich zastosowaniach lepiej mieć stabilnie, pewnie oraz bezpiecznie. Nie chciał bym mieć problemów w pracy związanych z niestabilnością CPU etc. po OC - nie wiem jak autor. Myślę że do tego wystarczył by z pewnością Xeon z HT. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Kapucynek Link to post Share on other sites
compl 2 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Hmm, aż tak na tych programach się nie znam, ale najnowszy i5 4670k w testach w AutoCadzie wypada bardzo dobrze. http://pclab.pl/art53333-10.html Jeśli dojdzie do tego jeszcze podkręcanie w przyszłości, to wyniki będą jeszcze wyższe. Link to post Share on other sites
Segamone 7 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Zgadzam się z Tobą - szczerze to wygląda to tak że do samego modelowania w autoCAD tak naprawdę wystarczy 1 mocny rdzeń, czyli byle lapi, albo biurowy komputerek będzie sobie dawał radę. Gorzej jak przychodzi do renderowania, a prędzej czy później musi do tego dojść i co wtedy? Jak MentalRay sobie poradzi na takiej i5, a jak na i7 z HT? Czemu zakładasz, że jakieś renderowanie jest w ogóle potrzebne. CAD służy do projektowania a nie powiększania biustów. i5 jest w zupełności wystarczający dzięki możliwości OC i trybu turbo. i7 bierze się tylko do laptopów, zgadnij dlaczego. Myślę że do tego wystarczył by z pewnością Xeon z HT. Nie znam się a wypowiem. Tak można podsumować twoje brednie. Hmm, aż tak na tych programach się nie znam, ale najnowszy i5 4670k w testach w AutoCadzie wypada bardzo dobrze i7 miał odrobinkę wyższy zegar więc jest odrobinkę lepszy w tym teście. Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Wszelkie testu o kant tyłka można sobie rozbić - nie ma to jak realna praca i realne porównanie Każdy inaczej pracuje, inne projekty wykonuje - jeden przekłada projekt na formę cyfrową, aby wykonać wizualną prezentację, inny od początku je projektuje przy pomocy komputera, jeszcze ktoś inny obrabia concepty i przekłada na "język techniczny" w formie plików CADowskich, wydruków - co człowiek to inne wymagania odnośnie sprzętu. AutoCAD - wymagania odnośnie sprzętu ma bardzo niskie. nie potrzebuje ani dużych ilości ramu, ani nie korzysta ze wsparcia GPGPU, do tego wielowątkowość wręcz go "zamula" - ta aplikacja ma po prostu niskie wymagania - jedyne co to mocny wątek się liczy w jego przypadku. A prawda jest taka że pracując na i3 vs i7 różnica będzie ledwo zauważalna. Dopiero przy wstępnych renderach (o ile ktoś je wykonuje) moc się przydaje, a tak jeżeli to sprzęt tylko i wyłącznie pod modelowanie w autoCAD to byle co będzie wstanie sprostać takim niskim wymaganiom. Co do i7 vs i5 - kiedyś przez to przechodziłem (premiera SB), potrzebowałem kompa do gierek i do pracy w PSie. Intel i5 2500K wydawał się znakomitym wyborem, ale minęło raptem kilka miesięcy rozwinąłem skrzydła i zaczęły się zabawy w PR, AE (materiały video), pierwsze kroki w 3ds max i wtedy pożałowałem że nie zakupiłem od razu i7. Obecnie jak słyszę o kompie do pracy to zakładam że poza aplikacjami w których klient aktualnie pracuje z czasem dojdą kolejne programy - w tym wypadku mamy do czynienia z AutoCAD, więc można założyć że autor z czasem może zacząć wykonywać rendery, aby efektownie zaprezentować wyniki swojej pracy. Do tego kto wie czy Autodesk się nie obudzi i nie zmieni silnika w kolejnej wersji AutoCADa, tak aby poprawnie korzystał z wielowątkowości. Inaczej mówiąc zakup i7 według mnie jest bardziej przyszłościowy, niż zakup i5 wyłącznie pod kątem jednego programu. Ja tak kiedyś zrobiłem i żałowałem, więc teraz proponuje taki, a nie inny CPU, żeby ktoś uniknął i nie powtórzył moich błędów Link to post Share on other sites
mequs 1 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Komputer nie jest dla mnie, dostałem prośbę by złożyć zestaw do max 3000 tyś wyłącznie do pracy. Zero gier, zero podkręcania. Więc taki a nie inny. Link to post Share on other sites
Pascalekk 0 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Update > Czy konfiguracja do autoCAD zaproponowana mi przez sprzedawce jest racjonalnym rozwiązaniem? 3000 to jest krytyczna granica, wyliczenie jest na 2550, lecz jeśli uważacie że da się z tego urwać proszę o pomoc Intel Core i5-4670 3,4ghz 6mb cache s1150 MSI B85-G43 Intel LGA1150 Kingstone HyperX 2x4gb DDR3-1600 MSI GF GTX650 1024mb DDR5 SSD Kingstone hyperx 3k 120gb Silentium Deus G1 600W Seagate ST1000DM003 1TB sATA całość 2547 help Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 4 Marca 2014 Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Napisz własny temat, nie odkopuj tak starych wątków. Link to post Share on other sites
Recommended Posts