Skocz do zawartości

Zasilacz do 200 zł!

Gość KamileN

Recommended Posts

Gość KamileN

Cześć, padł mi zasilacz. Co poradzicie do tej kwoty? Obecny to Tracer Highlander 400W i właśnie wykitował!

Sprzęt to:

- AMD Athlon II 460

- Radeon HD 6670

- 3 GB RAM

Tak to jeszcze jeden dysk i napęd optyczny.

Myślałem nad XFX Core 450W lub SilentiumPC Deus G1 500W!

Co myślicie o tych zasilaczach! Może doradzicie coś lepszego?

Liczę na szybką odpowiedź!

Edytowane przez KamileN
Gość KamileN

Z testów na necie widziałem że XFX ma najprostsze napięcia, i pulsy, bo to w/końcu seasonic a ten deus to chińczyk, więc sam nie wiem!

//Pisz poprawnie po polsku! //Igorrodz

Edytowane przez Igorrodz

Z testów na necie widziałem że XFX ma najprostrze napięcia, i pulsy, bo to wkońcu seasonic a ten deus to chińczyk, więc sam nie wiem!

Deus ma niezależną regulację napięć, więc pod względem "stabilności" napięć jest lepiej niż w XFX. Pod względem tętniej Deus tez nie ma nic do zażucenia (tak samo jak Seasonic). 

Do tego sprzętu Deus się nada, w przypadku Deusa trzeba unikać obciążenia pod górną granicę, bo tam ten zasilacz "głupieje". 

Co rozumiesz przez głupieje? Mógł byś to rozwinąć, oczywiście z odpowednimi przykładami/dowodami? Pamiętaj mówmy o modelu 500W. Bo pewnie chodziło Ci o spadek sprawnośći przy maksymanym obciążeniu? To tak 600W jednostka troszkę spada ze sprawnością, ale nadal trzyma parametry 80 plus Bronze. Model 500W nie ma tego problemu (tam jest duży zapas mocy, więc i sprawność bardzo dobrze się zachowuje nawet przy 100% obciążenia). 

bo mi też hińszczyzną leci od niego . Co do XFX sprawdzona konstrukcja bo jest na seasonicu S12ii 

Po pierwsze "chińszczyzną" , po drugie XFX to też chińczyk ;) 

Technicznie słabszy od XFX_a i Deusa , ale w tej cenie i przy odpinanych kablach to bardzo dobra propozycja. Ta sprawność nie jest niczym oficjlanym potwierdzona i realnie dotyczy tylko 230V (ten zasilacz nie robi 80 Plus Bronze). 

Myślałem nad XFX Core 450W lub SilentiumPC Deus G1 500W!

Co myślicie o tych zasilaczach! Może doradzicie coś lepszego?

Liczę na szybką odpowiedź!

Tak jak pisałem z tych dwóch Deus jest ciekawszy. 

Jak już dokładać to według mnie:

Super Flower 450W Golden Green PRO SF450P14XE

Fractal Design Tesla R2 500W 

Oba ok. 300 zł. Oba dużoooo lepsze od wszystkiego tutaj polecanego ;) 

Gość KamileN

Właśnie preferował bym coś z odpinanymi kablami. Ogólnie od zasilacza cudów nie licze. Ma mieć wszystkie dobrze działające zabezpieczenia.

Nie to co Tracer Highlander 400W, niespodziewana burza, pierwszy grzmot i akurat w pobliską linie elektryczną (ogólnie to wszyscy z wioski ucierpieli, popalone sprzęty) A co na to mój zasilacz?, strzał w gniazdu, jakby petarda wybuchła, a komputer nadal działa. Zasilacz się pali i nawet nie odcina napięcia (Później skojarzyłem fakty ;D). Włączam po buży kompa by sprawdzić czy wstaje. Wstał do biosu, ale zasilacz zdążusmażyć dysk twardy. Poza tym poczułem swąd palonej elektroniki z zasialcza, zaś go rozebrałem wszystko było potopoione, przy transfotmatorku poprzypalane kabelki. Ale zasilacz nie odciął prądum, to w tym całym jest najlepsze!

Dlatego poszukuje zasilacza co ma dobre zabezpieczenia i ma certyfikat 80+, nigdy więcej takiego badziewia!

Edytowane przez Igorrodz

Miałem go u siebie tego - 530W od Thermaltake - był cichszy dla mnie od Deusa, mogłem w mniejszej budzie wspaniale poukładać odpinane kable. Do tego kable nie są sztywne.

W Deusie była plątanina kabli do ułożenia (wielka wiącha) niestety nie odpinanych. Deusa raczej nie polecam z tych 2.

Do 200zł ciężko o lepszy zasilacz o takiej mocy, modularny i z 3 letnią gwarancją.

Co do tej burzy - pogadaj z elektrykami co to jest impuls elektromagnetyczny. Może Ci tak sieknąć wyładowanie, że spali Ci wszystkie sprzęty w domu. Na burzę często nie ma mocnych. Sądzę , że jaki by tam zasilacz nie siedział to zjarałoby go tak samo. Mi piorun poprzez łącze neostrady spalił modem TPSY i płytę główną a najciekawsze, że komp z zasilania był odłączony. Poszło po linie telefonicznej. Pogadaj z doświadczonymi elektrykami co potrafi piorun zrobić i co to jest impuls elektromagnetyczny.

Poczytaj zanim napiszesz takie teorie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Impuls_elektromagnetyczny

W przypadku uderzenia pioruna impuls elektromagnetyczny powstaje w następujący sposób: piorun to prąd elektryczny o bardzo dużym natężeniu (rzędu dziesiątek tysięcy amperów). Jak każdy przewodnik z prądem elektrycznym błyskawica również wytwarza pole magnetyczne, jego źródłem są przyspieszane w polu elektrycznym elektrony tworzące prąd wyładowania. Pole to utrzymuje się mniej więcej tyle samo czasu, ile trwa wyładowanie, a więc ma charakter impulsowy. Jeżeli w obrębie tego pola znajdzie się jakikolwiek obwód elektryczny, np. linia przesyłowa, telefoniczna, domowa instalacja elektryczna, antena telewizyjna itp. to w obwodzie tym zostanie wyindukowane napięcie o wartości przekraczającej wartość dopuszczalną, wskutek czego te instalacje i urządzenia podłączone do nich mogą ulec uszkodzeniu. Dlatego podczas burzy obserwowane są przypadki uszkodzenia np. telewizorów, komputerów czy innych urządzeń elektrycznych, mimo iż piorun nie uderzył w linię. Najlepszym zabezpieczeniem przed impulsem elektromagnetycznym, a także przed bezpośrednim uderzeniem pioruna jest wyłączenie tych urządzeń z sieci elektrycznej, telefonicznej, anten zewnętrznych, sieci internetowych itp. jeżeli zbliża się burza.

Edytowane przez omar2033

Deus chińszczyzna? Przecież SilentiumPC to Polska marka :o (Chyba, że chodzi o "wnętrzności" choć kondensatory słyszałem, że są dobrej jakości).

Może Fortron Hexa 500W?

Jak już dokładać to według mnie:

Super Flower 450W Golden Green PRO SF450P14XE

Fractal Design Tesla R2 500W 

Oba ok. 300 zł. Oba dużoooo lepsze od wszystkiego tutaj polecanego ;)

Czy jest sens kupować taki zasilacz do owego configu? Tutaj markowe 400W się nie spoci. Jak już to myśleć przyszłościowo i szukać 550-600W.

Edytowane przez polish95

Deus chińszczyzna? Przecież SilentiumPC to Polska marka :o (Chyba, że chodzi o "wnętrzności" choć kondensatory słyszałem, że są dobrej jakości).

No i widać kolego uwierzyłeś w marketing... Masz przykład "polskości" http://www.sama.cn/en/showproducts.asp?id=18 Marka marką, ale produkty są chińskie (jak 90% tego typu "zabawek", sęk w tym że większość z firm nie prowadzi u nas w kraju tak nachalnego marketingu sugerującego "odmienność").

Deus to zasilacz produkcji chińskiej firmy SAMA, oparty o nieco zmodyfikowaną platformę przystosowaną do zasilaczy 400W oraz mierne kondensatory marki Chengx, które zbierają niezbyt pochlebne opinie na zachodnich forach. 

Nawet SilentiumPC doskonale zdaje sobie sprawę z "żywotności" tego zasilacza, dając na niego jedynie 2 lata gwarancji (nawet Corsair na mierne VS'y daje 3, a to mówi samo za siebie, nie mówiąc o fakcie że XFX Core po rejestracji ma aż 5). 

Z Deusem jest taki problem że nikt go w Polsce poprawnie nie przetestował, recenzenci obciążają te zasilacze w 50-60% ("sweet-point") i wzdychają do ich wspaniałości, zapominając że w takich warunkach to nawet konstrukcje uważane za ewidentnie kiepskie spisują się w porządku. 

Jest to zasilacz absolutnie nieporównywalny jakościowo z S12 (XFX Core), który dodatkowo lawinowo odmawia posłuszeństwa. Jedyny plus jest taki że support SPC problemów nie robi i tą padlinę wymienia na inne sztuki (za to "+").

Gość KamileN

@up omar2033, w zasadzie to chodziło mi o to że jak impuls poszedł po gnizadkach, strzeliło coś przy komputerze (komputer brata ;D), to komputer nawet się nie wyłączył, chodził normalnie. Po ponownym włączeniu, po burzy okazało się że już wtedy się smażył. Komputer działał w trakcie. Jak dla mnie trochę dziwne. Taki zasilacz zombii, działał po śmierci, hehe ;E

Ale moja laptopowa delta, przyjęła na siebie impuls i nic się jej nie stało, laptopowi również. Wyładowanie uderzyło w linie gdzieś kilometr ode/mnie!

Edytowane przez Igorrodz

Ja już widziałem skutki burzy parę razy. To jest kosmos i żaden seasonic i kosmosonic nie ma tu nic do gadania. Wszystko zależy od szczęścia. Oczywiście, że te markowe zasilacze mają lepsze zabezpieczenia ale nie licz na to, że jak pójdzie impuls w czasie burzy to one jakoś szczególnie pomogą. Odłącza się całą listwę (z kompem) od gniazdka i to jest jedyne zabezpieczeni. Bo nawet wyłączenie przyciskiem listwy czasem nie wiele daje.

Edytowane przez omar2033

Było już o tym nie raz i nie dwa - SilentiumPC TO JEST POLSKA MARKA. A to, że ma produkty robione w Chinach to nic nowego bo prawie wszyscy tam robią (w tym też tzw. ekskluzywne dla niektórych marki jak Antec, BitFenix, Corsair, Zalman itp.). Deus G1-500W to świetna opcja i można ten zasilacz znaleźć nawet poniżej 190 zł. A z kolei OCZ CoreXStream bym sobie odpuścił z racji tragicznie krótkiego okablowania...

Deus to zasilacz produkcji chińskiej firmy SAMA, oparty o nieco zmodyfikowaną platformę przystosowaną do zasilaczy 400W oraz mierne kondensatory marki Chengx, które zbierają niezbyt pochlebne opinie na zachodnich forach.

Proszę Cię nie wprowadzaj w błąd. TO nie jest na bazie 400W platformy - prosił CIę kiedyś abyś to udowdnić i tego nie zrobiłeś - to że opierają się na tym samym PCB nie oznacza, że to ta sama platforma. Do tego kondensatory to są teraz 100% Teapo 105 stopni i masz to napisane fizycznie na pudełku. 

No i widać kolego uwierzyłeś w marketing... Masz przykład "polskości" http://www.sama.cn/e...ducts.asp?id=18 Marka marką, ale produkty są chińskie (jak 90% tego typu "zabawek", sęk w tym że większość z firm nie prowadzi u nas w kraju tak nachalnego marketingu sugerującego "odmienność").

Tak tak samo jak BeQuiet to Niemiecka jakość i tak samo się tym wszędzie chwalą, a plecach ich produkty i to bardzo.

Z Deusem jest taki problem że nikt go w Polsce poprawnie nie przetestował, recenzenci obciążają te zasilacze w 50-60% ("sweet-point") i wzdychają do ich wspaniałości, zapominając że w takich warunkach to nawet konstrukcje uważane za ewidentnie kiepskie spisują się w porządku.

Nie jest to prawda. Poczytaj jeszcze raz recenzje nim zaczniesz takie tezy wypowiadać. Na PCC masz 100% obciążenia, to samo na InfoBit, i ok. 80-90% obciążenia na PcFosterze. Proszę cię nie wprowadzaj znowu w błąd ludzi.

Jest to zasilacz absolutnie nieporównywalny jakościowo z S12 (XFX Core), który dodatkowo lawinowo odmawia posłuszeństwa. Jedyny plus jest taki że support SPC problemów nie robi i tą padlinę wymienia na inne sztuki (za to "+").

Proszę jakieś dowody na tą lawinowość (ja wiem na pewno, że awaryjność jest na niskim poziomie), i absolutnie lepszą jakość. Tak samo jak nie dałeś wcześniej na nic żadnych podstaw. Seasonic S12II też padają, i wcale nie jest to jakaś ultra niska wartość.

@Mareczq

Porównywanie SPC i BQ jest lekko nie na miejscu. Przy kupowaniu / przeglądaniu produktów BQ nikt nachalnie nie wciska tej "niemieckiej jakości", te produkty bronią się same i tutaj nie ma co dyskutować.

Dowodów na lawinowe awarie mam pełno, zaczynając od ilości RMA, która wpada na łódzki Komputronik. Mówiąc że na 5 sprzedanych Deusów, 2 wracają nie skłamię. Dodatkowo są EWIDENTNE różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami. Wiadomo przy chińskiej masówce się zdarza, ale z tego co wiem w tych zasilaczach montowane są nawet 2 różne typy wentylatorów.

Btw, "jakość" lutów :P

http://infobit.pl/upload/460/deus500wluty.jpg

Z tą platformą to wiadomo jak jest, PCB jest to samo. Nikt nie umie wmówić że nie, a SAMA w tej cenie innej platformy nie robi.

Recenzje też sobie odłożę na bok, bo w recenzjach różne rzeczy już czytałem... także takie "kwiatki" typu Gladius M40 - wad nie stwierdzono. Więc chyba wezmę do domu 2 szt, porozkładam je i w 'czasie rzeczywistym' przed kamerą zobaczę co i jak.  

Porównywanie SPC i BQ jest lekko nie na miejscu. Przy kupowaniu / przeglądaniu produktów BQ nikt nachalnie nie wciska tej "niemieckiej jakości", te produkty bronią się same i tutaj nie ma co dyskutować.

No jak nie? Wszędzie masz pisane, że to niemiecka myśl techniczna. Znacznie więcej tym się chwalą niż SPC , że to Polskie produkty. Naciągasz znowu. Zresztą nie ma to żadnego znaczenia. Co do jakości BeQuiet to przykro mi, ale to nie jest wcale lepsza klasa. Fabryka HEC nie jest jakaś mega niesamowita, to typowy standard tak samo jak SAMA.  BeQuiet w zasilaczach poza wentylatorami nic nie zmienia - podstawy są takie same jak oryginalny produkt fabryki.

Dowodów na lawinowe awarie mam pełno, zaczynając od ilości RMA, która wpada na łódzki Komputronik. Mówiąc że na 5 sprzedanych Deusów, 2 wracają nie skłamię. Dodatkowo są EWIDENTNE różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami. Wiadomo przy chińskiej masówce się zdarza, ale z tego co wiem w tych zasilaczach montowane są nawet 2 różne typy wentylatorów.

Tak, to dlaczego fizycznie nie mamy zgłoszeń od komputronika w takiej ilości jak piszesz? Fizycznie sprzedają się tam w setkach szt., i z tego wynika, że powinno ich wracać w dziesiątkach. Z tego co mi wiadomo to nie wiem czy nawet 20 szt. wróciło od KTR_a na serwis od początku sprzedaży (ok, pół roku) - to nie jest nawet 1% awaryjności.  Jakoś dalej są stosowane w zestawach, i Pan Michał (kierownik) nie ma żadnych problemów z tymi zasilaczami (a to osoba odpowiedzialna właśnie za zestawy w komputroniku). Więc proszę Cię nie wprowadzaj ludzi w błąd. Swoją drogą z ciekawości zaraz poproszę oficjalnie komputronika o informację, ile zasilaczy padło właśnie w tym salonie co mówisz, zobaczymy ile jest prawdy w twoich słowach.

Fizycznie dwie te same sztuki z tej samej daty produkcji są TAKIE same, to że były zastosowane zmiany w między czasie to standard. I to nie u SPC tak tylko jest, ale u wielu producentów (w tym XFX), tylko wielu robi zmiany na gorsze (np. XFX), a tutaj masz na lepsze. Co ty tak naciągasz prawdę aby tylko pokazać wadę SPC? Wygląda to naprawdę śmiesznie. Do tego w SPC masz zmianę pudełka, która o wszystkim informuje, a u innych masz często nawet ściemnione info na pudełkach (XFX, czy Thermaltake mieli takie wpadki).

Btw, "jakość" lutów :P

Szkoda, że już opini Pana Rafała nie zacytowałeś, bo twoja opinia jakości lutów jest mało rzetelna.

Jakość połączeń lutowanych należy ocenić przyzwoicie – nie jest to niewątpliwie poziom jednostek klasy premium, ale takiego trudno się spodziewać w przedziale cenowym Deusa.

Z tą platformą to wiadomo jak jest, PCB jest to samo. Nikt nie umie wmówić że nie, a SAMA w tej cenie innej platformy nie robi.

Recenzje też sobie odłożę na bok, bo w recenzjach różne rzeczy już czytałem... także takie "kwiatki" typu Gladius M40 - wad nie stwierdzono. Więc chyba wezmę do domu 2 szt, porozkładam je i w 'czasie rzeczywistym' przed kamerą zobaczę co i jak. 

PCB to tylko podstawa (i tutaj nawet nie jest to samo, bo w deusach masz wzmocnioną wersję PCB), a już wszystkie części są inne. Więc proszę cię nie pisz, że to jest na bazie 400W jednostki, bo jest to kłamstwem.

Człowieku sam piszesz o recenzjach, a teraz każesz je odkładać na bok jak jednak są przychylne czemuś po czym starasz się bardzo na siłę pojechać. Rób sobie co chcesz, ale jesteś osobą nastawioną na atakowanie marki, jechanie po niej więc twoja opinia już nie jest dużo warta. Tak samo jak moja bo ja jestem w drugą stroną. Jednak recenzji wcale nie są ustawieni i nie ma takiego wielkiego spisu jak twierdzisz. Do tego w przypadku zasilaczy masz fizycznie zrobione pomiary, i to na dobrej platformie. Widać jak wypada zasilacz, i wypada bardzo dobrze w swoim przedziale cenowym.

Swoją drogą gdzie ty pracujesz, że masz takie ciekawe informacje? Ja się z tym nie kryję, to może ty też się pochwalisz?

Jak widzę dla ciebie rzetelni są tylko ci, co przytakują. A jeśli wszystkie recenzje /sponsorowane/ robią panowie, o kompetencji tego człowieka, to faktycznie nie dziwię się że odbiegam od tej normy :(

http://www.youtube.com/watch?v=WxEvDuAWpgI

PCB to faktycznie podstawa, a w kwestii Deusa chętnie zobaczyłbym pełną kartę specyfikacji (w końcu takie informacje utajniane być nie muszą). Ciągle używasz terminologii lepsze, inne, poprawione ale wszystko ogranicza się do tych przymiotników.

Zgłoszeń zaś nie macie, bo sprytnie rozwiązaliście sprawę przez gwarancję typu DTD, co utrudnia prowadzenie oficjalnych statystyk. Dajecie jej też (gwarancji) dużo mniej, niż inni producenci. Co doskonale świadczy o żywotności tego produktu.

T.Luk w dyskusji dotyczącej obudów, potrafił przedstawić swoje "za" i "przeciw" i skonfrontowałem to ze swoimi argumentami. Bo wbrew temu co ci się wydaje ja nie jestem "przeciw" marce, ja tylko nie zgadzam się z pewnymi formami marketingu, oraz sposobem przedstawiania produktów. Dodatkowo Deus jest zasilaczem, w przypadku którego warto dorzucić do S12 (za swoją cenę, mimo pozorów, jest nieopłacalny). U ciebie wszystko ogranicza się do przymiotników (banalnych). 

PS: Apropos lutów, Pan Rafał napisał że "ocenia je dobrze, ale gdzieś tam pozostał nadmiar cyny". Jeżeli wg. niego to jest "nadmiar", no cóż... jak dla mnie nadmiar to ma np. SF450P14XE, tutaj jest to wręcz cyną zalane. Ale jak kto woli. 

• Popieram 1

A co ma ten rzut okiem do recenzji? Naprawdę takie argumenty musisz podawać??

PCB to faktycznie podstawa, a w kwestii Deusa chętnie zobaczyłbym pełną kartę specyfikacji (w końcu takie informacje utajniane być nie muszą). Ciągle używasz terminologii lepsze, inne, poprawione ale wszystko ogranicza się do tych przymiotników.

Jaką kartę chcesz specyfikacji? Pokaż mi, który producent się tym oficjalnie chwali (dokładną pełną specyfikacją każdego z użytych komponentów - bo tego ty wymagasz)... Jak chcesz dokładne dane zobacz sobie na recenzję na PCC albo InfoBit - tam masz ładnie opisane co i jak. Swoją drogą sam ciągle piszesz wiele haseł, a nic jeszcze nie podparłeś żadnym konkretów. Do tego jak Ci wypomniałem fizycznie, że wprowadzasz w błąd to temat już olewasz...

Zgłoszeń zaś nie macie, bo sprytnie rozwiązaliście sprawę przez gwarancję typu DTD, co utrudnia prowadzenie oficjalnych statystyk. Dajecie jej też (gwarancji) dużo mniej, niż inni producenci. Co doskonale świadczy o żywotności tego produktu.

Przed chwilą pisałeś, że są zgłoszenia do salonów komputornika - podałeś daną 2/5 wraca pisząc, że nie skłamiesz podając taką informację. Pytanie do KTR poszło, zobaczymy czy masz rację.

Tak bo masz jakiekolwiek dane o awaryjności, znowu jakieś dziwne teorie bez podstaw... Naprawdę jak ja bym tak pisał o innym produkcie, który polecasz to dał byś mi bana...

T.Luk w dyskusji dotyczącej obudów, potrafił przedstawić swoje "za" i "przeciw" i skonfrontowałem to ze swoimi argumentami. Bo wbrew temu co ci się wydaje ja nie jestem "przeciw" marce, ja tylko nie zgadzam się z pewnymi formami marketingu, oraz sposobem przedstawiania produktów. Dodatkowo Deus jest zasilaczem, w przypadku którego warto dorzucić do S12 (za swoją cenę, mimo pozorów, jest nieopłacalny). U ciebie wszystko ogranicza się do przymiotników (banalnych).

No właśnie to ty nigdzie nie podajesz żadnych informacji, które są czymkolwiek podparte. Ja jakoś pisałem, o kondensatorach, o niezależnej regulacji napięć, o kontrolerze PWM 6800XT, okablowaniu, mocy na 12V i realnego sprawdzenia ile potrafi wytrzymać itp. itd. Powoływałem się na własne testy i testy w sieci. Tylko jak zaczynam taką rozmowę, to ty zmieniasz temat. Więc serio zastanów się o co mnie oskarżasz.

Jak pisałeś, że waruje pod pełnym obciążeniem - poprosiłem o dowody - brak. Piszesz o awaryjności, to też nie masz żadnych podstaw, na nic się realnie nie powołujesz poza awaryjnością w  KTR. Kiedy informuję, że zdobędę realne dane z tych oddziałów nagle zmieniasz temat, że awaryjność jest ukryta. Pisałem o niezależnej regulacji napięć - też to omijasz. Pisałem o tym, że są lepsze kondensatory - ty nadal wspominasz o tym, że są chińskie. Musisz powoływać się na jakieś nie prawdziwe teorie, że to na bazie 400W (prosiłem Cię o konkrety nie podałeś ich, to ja już Ci podałem info o PCB - które nie ma znaczenia, o którym zapewne nawet nie wiedziałeś) , czy to że są różne części montowane bo to Chińska robota...

PS: Apropos lutów, Pan Rafał napisał że "ocenia je dobrze, ale gdzieś tam pozostał nadmiar cyny". Jeżeli wg. niego to jest "nadmiar", no cóż... jak dla mnie nadmiar to ma np. SF450P14XE, tutaj jest to wręcz cyną zalane. Ale jak kto woli.

To jednak trochę inna półka cenowa, o czym też napisał. S12II wcale wiele lepiej nie jest zrobiony, tak samo np. zasilacze z CWT. Nie jest to piękne lutowanie, ale też nie jest to złe lutowanie, które zagrozi poprawnej pracy zasilacza (nie było z tego powodu ani jednej reklamacji).

Ja już kończę temat, bo nie ma sensu dyskutować. Chcesz pisz dalej ja już nie będę tego komentował bo znajdziesz kolejne dziwne argumentu.