Paweł Maziarz 132 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Cześć Postanowiłem założyć konto na eBay'u i kupić tam parę rzeczy - na allegro ich nie ma lub są znacznie droższe. Jestem jednak zielony i mam parę pytań do bardziej obeznanych użytkowników: 1. Gdzie następuje przewalutowanie, jeżeli sprzedający chce zapłaty w innej walucie np. w dolarach? Na PayPalu w zakładce "konwerter walut"? Jest tutaj potrącana jakaś prowizja? 2. Czy opcja "dodaj środki - doładuj konto (błyskawicznie)" standardowo jest niedostępna dla banku ING i muszę korzystać z tej "dodaj środki (w kilka dni)"? 3. Dlaczego niektóre towary - zwłaszcza te z Chin są takie tanie (np. 0.01 USD i bezpłatna wysyłka) - można się tutaj spodziewać jakiegoś "wałka". 4. Dlaczego na polskim eBay'u nie wyszukuje mi tylu przedmiotów co np. na amerykańskim? 5. Na co uważać podczas zakupów na eBay'u? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc PS. mam nadzieję, że temat przyda się również innym użytkownikom Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Z paypala najwygodniej korzysta się po skojarzeniu i walidacji swojej karty płatniczej. Trwa to kilka dni, ale przynajmniej nie trzeba bawić się w żadne dodawanie środków, tylko przy zakupie obciąża kartę na dokładną sumę pieniędzy, a transfer w takim wypadku jest narychmiastowy. Potwierdzenie zakupu trwa kilka sekund.Przewalutowanie odbywa się automatycznie na paypalu, po dokonaniu zakupu w innej walucie. Kalkulator i kursy wymiany walut są na stronie. Cytuj Link to post Share on other sites
stalkerpl 129 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Ad. pkt5 lepiej uwazaj, od kogo kupujesz i z jakiego kraju, na allegro sa kłopoty z egzekucja naleznosci a co dopiero jak jakiemuś kolesiowi z zagranicy wyślesz kasę a on ci przyśle pusty karton z jakimś niepotrzebnym dziadostwem Edytowane 31 Maja 2013 przez stalkerpl Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Wtedy na PayPalu się zakłada spór i jest o wiele łatwiej odzyskać kasę Edytowane 31 Maja 2013 przez mICh@eL Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Ok, jednak trzecie pytanie (o zaskakująco niskie koszty przedmiotów) jest nieważne - zauważyłem, że to licytacja Wypowie się ktoś jeszcze? Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Do tej pory wszystko było ok (kilka przedmiotów kupionych i kilka nie doszło + zwrot kasy), ale teraz mam problem (screen poniżej) z zapłatą za jedną rzecz - wygląda na to, że pojawia się on przy sprzedających z Wielkiej Brytanii, bo np. u "Chińczyków" go nie mam. Prawdę mówiąc nie wiem o co biega, bo odpowiednią sumę mam (część w PLN i część w USD). Dodam jeszcze, że jakiś czas temu kupowałem coś z Wielkiej Brytanii i wszystko było ok. http://i.imgur.com/5u1Pea9.png Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts