Skocz do zawartości

Zakupy na eBay'u - kilka pytań

Recommended Posts

Cześć

Postanowiłem założyć konto na eBay'u i kupić tam parę rzeczy - na allegro ich nie ma lub są znacznie droższe. Jestem jednak zielony i mam parę pytań do bardziej obeznanych użytkowników:

1. Gdzie następuje przewalutowanie, jeżeli sprzedający chce zapłaty w innej walucie np. w dolarach? Na PayPalu w zakładce "konwerter walut"? Jest tutaj potrącana jakaś prowizja?

2. Czy opcja "dodaj środki - doładuj konto (błyskawicznie)" standardowo jest niedostępna dla banku ING i muszę korzystać z tej "dodaj środki (w kilka dni)"?

3. Dlaczego niektóre towary - zwłaszcza te z Chin są takie tanie (np. 0.01 USD i bezpłatna wysyłka) - można się tutaj spodziewać jakiegoś "wałka".

4. Dlaczego na polskim eBay'u nie wyszukuje mi tylu przedmiotów co np. na amerykańskim?

5. Na co uważać podczas zakupów na eBay'u?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ;)

PS. mam nadzieję, że temat przyda się również innym użytkownikom

Z paypala najwygodniej korzysta się po skojarzeniu i walidacji swojej karty płatniczej. Trwa to kilka dni, ale przynajmniej nie trzeba bawić się w żadne dodawanie środków, tylko przy zakupie obciąża kartę na dokładną sumę pieniędzy, a transfer w takim wypadku jest narychmiastowy. Potwierdzenie zakupu trwa kilka sekund.
Przewalutowanie odbywa się automatycznie na paypalu, po dokonaniu zakupu w innej walucie. Kalkulator i kursy wymiany walut są na stronie.

Ad. pkt5

lepiej uwazaj, od kogo kupujesz i z jakiego kraju, na allegro sa kłopoty z egzekucja naleznosci a co dopiero jak jakiemuś kolesiowi z zagranicy wyślesz kasę a on ci przyśle pusty karton z jakimś niepotrzebnym dziadostwem :o

Edytowane przez stalkerpl
  • 3 miesiące temu...

Do tej pory wszystko było ok (kilka przedmiotów kupionych i kilka nie doszło + zwrot kasy), ale teraz mam problem (screen poniżej) z zapłatą za jedną rzecz - wygląda na to, że pojawia się on przy sprzedających z Wielkiej Brytanii, bo np. u "Chińczyków" go nie mam. Prawdę mówiąc nie wiem o co biega, bo odpowiednią sumę mam (część w PLN i część w USD). Dodam jeszcze, że jakiś czas temu kupowałem coś z Wielkiej Brytanii i wszystko było ok.

http://i.imgur.com/5u1Pea9.png

Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dzięki ;)