Skocz do zawartości

Recommended Posts

Siema tak jak w temacie potrzebuje zasilacz do 500zł . Zastanawiam się nad tymi zasilaczami

1. http://proline.pl/?p=SEA+X-SERIES+X650KM3

2. http://www.saturion.pl/product/176012/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Fractal_Design_Newton_R3_600W_Smart_Modular_80_Plus_Platinum.html

3. http://www.saturion.pl/product/182553/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/XFX_Black_Edition_750W_Modular_120mm_80_Gold.html

4. http://proline.pl/?p=BQT+P10+550W

Zasilacze ponumerowałem tak jak ja bym je brał . Jak myślicie który z nich jest najlepszy ? Zależy mi na modularności i doda że często u mnie szarpie prądem , bo mój tata często spawa , który z nich jest najlepszy i dla czego ? 

Wszystkie są dobre, ale pytanie czego oczekujesz.

Jeżeli ma być cichy to ja bym postawił na BQ.

Spawarka wprowadza sporo zakłóceń do sieci i zamiast drogiego zasilacza zastanów się nad UPSem.

Edytowane przez Pawel7

No niestety, w planach miało nie być migomatu , no ale cóż często się go nie używa . Co masz na myśli mówiąc UPS ? Ja od zasilacza wymagam przede wszystkim modularnosci , najlepiej pełnej i żeby był cichy .

@t.luk właśnie nie wiem którego wybrać bo za fractalem przemawia wysoki certyfikat, a za seasonicem pełna modularnosc ... Nie mogę się zdecydować , wiem że wszyscy chwalą seasonicem za świetną konstrukcje....

Seasonic jest jednym z najbardziej polecanych zasilaczy na różnych forach.Dodatkowo posiada bardzo długą gwarancję.Po kilku latach możesz go odsprzedać z gwarancją.Posiada wysoką sprawność.

To samo dotyczy się Fractal Design oraz be quiet!.

Natomiast warto kupić porządny UPS,skoro są takie fluktuacje zasilania podczas spawania.

Co to UPS ?

No nie wiesz to taka firma kurierska :P

Tak na poważnie ,jest to zasilacz który w razie zaniku prądu dostarczy energii przez kilkanaście minut.W tym czasie możesz zakończyć spokojnie pracę na komputerze,pozamykać programy itp.

Fractal jest na tych samych częściach co seasonic. Według mnie jest nawet od niego lepszy, ponieważ lepiej trzyma napięcia i ma wyższy certyfikat. Po co pchasz się w tak drogie zasilacze. Spokojnie starczyłby Ci Super Flower 600W Golden Green Modular SF600P14XE. To jest prawie to samo, tyle, że innej firmy ;)

Więc tak SF 600W jest super. Serio. Pasywka działa genialnie, bez OC u mnie totalnie się nie włącza wentylator (2600K + 7870XT), z OC lekko się załącza, ale nadal go nie słyszę ;) Jakość wykonania wyższa niż u Seasonica czy Enermaxa według mnie (a miałem najwyższe modele tych firm ). Zasilacz na żywo prezentuje się super.  Kable są takie jak u wszystkich. Taki rodzaj kabli (Płaskie) nie są zbyt giętkie, ale tak jest u wszystkich . Są jednak płaskie, więć spojnie bardzo łatwo można je poukładać. 

SF to tak samo bardzo udany zasilacz, dokładnie ta sama klasa. W testach wyapda nawet min. lepiej (ale serio to są już różnice kosmetyczne, totalnie tego nie odczujesz. SF ma niższe szumy na liniach mniejszych, a Fractal ma min. lepsza regulację napięć - obie sprawy przy tej klasie i tak są super). Jednak SF według mnie jest min. brzydży, ma jednak mniej pewny serwis i jest droższy. Jednak to też jest super zasilacz.