seebeek17 9 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 C++ bez problemu Ci łyknie wyrażenie (4/3) taa?! a bedzie to traktowala "4 podzielic przez 3" czy "cztery-trzecie"?? Link to post Share on other sites
bar1004 102 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Zważając na ilość liczb p przecinku jakie może użyć komputer, to jest ci to raczej obojętne i tak przy PI zapewne będziesz zaokrąglał. Ale będzie to przyjmował jako 4 / 3, nie cztery-trzecie. Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 @@seebeek17, @@bar1004, ludzie, przecież "4 podzieć przez 3" to jest dokładnie to samo co "cztery-trzecie"! W szkole ułamków nie mieliście? 1 Link to post Share on other sites
bar1004 102 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Niby tak, ale "cztery-trzecie", to dokładna wartość, a 4/3 to możesz mieć tylko przybliżenie bo się ciągnie w nieskończoność Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 I tu pies pogrzebany, to tak samo jak 0,33 i 1/3 to co innego Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 I tu pies pogrzebany, to tak samo jak 0,33 i 1/3 to co innego Racja, ale 0,(3) i 1/3 to już to samo Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Matematycznie ułamki są tożsame z dzieleniem. Inna sprawa, że komputer nie potrafi ich precyzyjnie zaprezentować. Do przechowywania ułamków bez utraty precyzji są odpowiednie biblioteki, ale to w tym wypadku odpada przez obecność liczby pi. Link to post Share on other sites
seebeek17 9 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 @szatkus a jak bys ty to zrobil?? mam na mysli ten wzor chyba na pole grana gdzie jest we wzorze 4/3...?? Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Objętość kuli? (4 * PI * r * r * r) / 3 1 Link to post Share on other sites
seebeek17 9 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Objętość kuli? (4 * PI * r * r * r) / 3 i to bedzie niby dzialac? Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Zamiast pytać, sprawdź 1 Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Nie, nie będzie, wkręcam cię, jestem złośliwym trollem i chcę, żebyś zniechęcił się do programowania i nie robił mi w przyszłości konkurencji W sumie to nie sprawdzałem, powinno działać 1 Link to post Share on other sites
seebeek17 9 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 i nie robił mi w przyszłości konkurencji dobra wiec mam juz pomysl na zycie! xD nie no jeszcze tylko 4 posty i bedzie nowa rangusia...!! dobra zobacze, pewnie bede mial jeszcze jedno pytanie o petle chyba ze sam naprawie // Aktywacja #include <iostream> #include <conio.h> #include <fstream> #include <string> using namespace std; void Menu(); int ZapisAkt(); int OdczytAkt(); void WstepDemo(); void WstepFull(); void Aktywacja(); void Wyjscie(); void Menu() { int Opcja; cout << endl; cout << "Wybierz operacje: " << endl; cout << "1.Wyjscie" << endl; cout << "2.Aktywacja" << endl; cout << endl; cout << "Twoj wybor: "; cin >> Opcja; switch (Opcja) { case 1: Wyjscie(); break; case 2: Aktywacja(); break; default: cout << "Nieznana opcja" << endl; } } int ZapisAkt() { int zapis; ofstream myfile ("TuZapis.txt"); if (myfile.is_open()) { myfile << "Aktywacja pomyslna" << endl; myfile.close(); } else cout << "Nie znaleziono licencji"; return 0; } int OdczytAkt() { int odczyt; string line; ifstream myfile ("TuZapis.txt"); if (myfile.is_open()) { while ( myfile.good() ) { getline (myfile,line); cout << line << endl; } myfile.close(); WstepFull(); } else cout << "Nie znaleziono licencji"; cout << endl; WstepDemo(); return 0; } void WstepDemo() { cout << "-----------------------------------------" << endl; cout << ":::::::::::::: WERSJA DEMO ::::::::::::::" << endl; cout << "-----------------------------------------" << endl; Menu(); } void WstepFull() { cout << "-----------------------------------------" << endl; cout << ":::::::::::::: PELNA WERSJA :::::::::::::" << endl; cout << "-----------------------------------------" << endl; Menu(); } void Aktywacja() { cout << endl; string strHaslo; std::cout << "Wpisz kod aktywacyjny: "; std::cin >> strHaslo; if (strHaslo != "admin") { cout << "zle haslo" << endl; int aOpcja; cout << endl; cout << "Wybierz operacje: " << endl; cout << "1.jeszcze raz" << endl; cout << "2.nie aktywuj" << endl; cout << endl; cout << "Twoj wybor: "; cin >> aOpcja; switch (aOpcja) { case 1: Aktywacja(); break; case 2: WstepDemo(); break; default: cout << "Nieznana opcja" << endl; } } else { ZapisAkt(); cout << endl; cout << "Program aktywowany pomyslnie." << endl; cout << "Kliknij cos by zrestartowac..."; getch(); } } void main() { OdczytAkt(); } void Wyjscie() { cout << "Kliknij cos..."; getch(); } jeszcze co do aktywacji to wyszlo mi cos takiego na razie na razie jak sie zaaktywuje to da sie rozaktywowac ale to sie zrobi tyle ze robi plik "TuZapis.txt" a w nim tylko napisy... nawet jak sie tamto usunie to program bedzie Full, byle by ten plik byl... ;/ jak zrobic by wyszukiwalo w tym pliku kodu aktywacyjnego a nie tylko pliku a zawartosc mialo w d*** ?? Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Nie jestem jakiś pro, ale po co na początku: using namespace std; void Menu(); int ZapisAkt(); int OdczytAkt(); void WstepDemo(); void WstepFull(); void Aktywacja(); void Wyjscie(); Przecież nie potrzeba deklarować pustych funkcji, by za chwilę pisać je normalnym kodem. Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Salem Link to post Share on other sites
seebeek17 9 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Przecież nie potrzeba deklarować pustych funkcji, by za chwilę pisać je normalnym kodem. po to ze jak nie zadeklaruje to mi wywala error: not identerifirent czy jakos tak : / Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Nie chce mi się czytać, widzę tylko, że w niektórych elsach uciekły Ci klamre. Tak w ogóle to nazwy funkcji powinny być czasownikami (i to po angielsku, ale to szczegół). Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 W ogóle w czym piszesz? Polecam code::blocks. A póki nie podasz jaki to konkretnie error to ciężko coś ogarnąć. Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) @@seebeek17, pomieszales troche z tym kodem, zrob tak, zeby podczas odczytu z pliku sprawdzalo co jest w nim zapisane [np. zapisac 0 lub 1 i potem odczytac i w zaleznosci co w nim jest odpalic odpowiednia wersje] @@Salem, jesli używasz funkcji przed jej definicja trzeba zawrzec deklaracje, ale masz również racje - nie ma sensu deklarowania wszystkich funkcji Edytowane 12 Czerwca 2013 przez darasz89 Link to post Share on other sites
seebeek17 9 Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 MS Visual chyba 2010 ale npmt... @darasz89 probowalem to z odczytem ale nie umiem, ...paczylem rozne przydatniki ale i tak nie umiem... ;/ a cos z tym kluczem w rejestrze paczylem ale nie dzialalo tez : / jeszcze takie dodatkowe pytanie oprocz tych na gorze czemu to nie dziala? const unsigned ILOSC_LICZB = 6;const int MAKSYMALNA_LICZBA = 49;void main(){ // deklaracja i wyzerowanie tablicy liczb unsigned aLiczby[iLOSC_LICZB]; for(int i = 0; i < ILOSC_LICZB; ++i) aLiczby = 0; // losowanie liczb srand (static_cast<int>(time(NULL))); for(int i = 0; i < ILOSC_LICZB; ) { // wylosowanie liczby aLiczby = rand() % MAKSYMALNA_LICZBA + 1; // sprawdzenie, czy sięona nie powtarza bool bPowtarzaSie = false; for(int j = 0; j < i; ++j) { if(aLiczby[j] == aLiczby) { bPowtarzaSie = true; break; } } // jeżeli sięnie powtarza, przechodzimy do następnej liczby if(!bPowtarzaSie) ++i; } // wyświetlamy wylosowane liczby std::cout << "Wyniki losowania:"<< std::endl; for(int i = 0; i < ILOSC_LICZB; ++i) std::cout << aLiczby << " "; // czekamy na dowolny klawisz getch();} Link to post Share on other sites
Chumanista 7 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 unsigned aLiczby[iLOSC_LICZB]; for(int i = 0; i < ILOSC_LICZB; ++i) Coś mi nie pasuje, pisze głównie w C#, ale jeśli dobrze rozumiem tworzysz tablicę zmiennych typu unsigned (jest taki?) a potem porównujesz ją z intem (a z tego co pamiętam w rzezywistości porównujesz jej adres z intem, ale głowy nie dam)... A przy okazji: "nie dziala" nic nie znaczy. Jak nie działa? Wysypuje siię? Podaje błędny wynik? A co do plików: http://bit.ly/13HzFqm Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Debugger się popsuł, że się nas pytasz o błędy we własnym kodzie? Link to post Share on other sites
seebeek17 9 Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Debugger się popsuł, że się nas pytasz o błędy we własnym kodzie? kod do konca nie jest moj ale jak go wpisuje to nie dziala i podkresla cos tam kolo srand, chyba NULL A co do plików: http://bit.ly/13HzFqm to wlasnie robilem z tej stronki ale wyszlo mi to co na gorze, poczytaj se wczesniej, a chce zeby wyszukiwalo danego kodu w pliku a nie tylko sam plik paczalo czy jest... ;/ Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Środowisko zawsze podaje jaki jest błąd w danej linijce kodu srand (static_cast<int>(time(NULL))); Zawsze mówiłem, że dla początkujących lepszy jest C... Edytowane 14 Czerwca 2013 przez szatkus Link to post Share on other sites
seebeek17 9 Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 srand (static_cast<int>(time(NULL))); to akurat byl kod z "Od zera do gier kodera" .... -,- i powinien dzialac -,^ jak to poprawic? I jak wyszukiwac w pliku danego slowa/ciagu znakow? Ma taka funkcje string? Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Działać powinien, ale różne kompilatory, różnie działają Wyszukiwanie w stringu jest: http://www.cplusplus.com/reference/string/string/ Link to post Share on other sites
Recommended Posts