Skocz do zawartości

Nowa karta GTX 660.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam mały problem, ponieważ chciałbym trochę zainwestować w swój kilkuletni komputer. Głownie chciałbym wymienić kartę, bo o gry tutaj chodzi. Jednak nie wiem czy tytułowy GTX 660 to nie jest zbyt wiele jak na ten komputer.

Płyta: Gigabyte H55M-S2H (Socket 1156)

Procesor: Intel i3-530 2,93 GHz

RAM: 3GB 1333MHz

Karta: Asus GT 220

Zasilacz: Fortron 300W

Zasilacz na pewno do wymiany, bo jakiejkolwiek karty nie chciałbym wstawić to ten jej nie uciągnie. Ramu dojdzie jakieś dodatkowe 4GB. Teraz podstawowe pytanie czy warto kupić tego GTX 660. Myślałem właśnie nad ta kartą i prawie na pewno zasilacz XFX 450W, i 4GB RAMu. Teraz podstawowe pytanie czy warto w to inwestować? Czy lepiej wziąć jakiegoś HD 7770 czy GTX 650 i odpuścić sobie 660, bo procesor nie podoła? Jeżeli jednak taki zestaw jak przewidziałem to czy wszystko będzie do siebie pasować?

EDIT. Dodam jeszcze, że monitor jaki posiadam ma rozdzielczość maksymalną 1280x1024. Taki póki co zostanie, więc z taka rozdzielczością gry będą uruchamiane. Chciałbym jeszcze, żeby tak pochodził jakieś 2-3 lata, a później już raczej zostanie wszystko wymienione.

Edytowane przez argoo

Tak jak mówisz zasilacz do wymiany, natomiast 660 to rzeczywiście za dużo na ten procesor. I to o wiele za dużo.

Tym bardziej do takiej rozdzielczości wystarczy spokojnie 7770, nawet on będzie się dusił przy tym procesorze.

Co prawda zależy to od gry, przykładowo w BF3 nie pograsz.

Ta i5 chyba wejdzie na twoją płytę do tego ten 7770 i pociągnie to gry w 1280x1024

http://allegro.pl/intel-core-i5-750-2-66ghz-8m-cache-lga-1156-i3275497132.html

Edytowane przez adamtb

Czyli HD 7770 będzie najlepszy wyborem? Do tego zasilacz i RAM powinny wystarczyć, żeby pograć w gry przez jakieś już powiedzmy jeżeli o tą konfiguracje chodzi 1-2 lat na tej rozdzielczości?

Właśnie nie chciałbym dokładać i kupować starych procesorów, bo to się już zupełnie nie będzie opłacać. Dlaczego uważasz, że w BF3 mógłbym nie pograć na 7770?

Głownie właśnie na BF3 mi zależało dlatego się pytam.

Edytowane przez argoo

Nie wiem jak i3 530 ma się do i3 2120 ale ten z 660tką większych problemów nie miał ;) Masz zamiar niedługo zmieniać platformę?

W sumie to zależy co wybiorę. Jeżeli 660 da rade przez pewien czas to wtedy albo po 1-2 latach karta zostanie i reszta wymieniona albo po 2-3 latach wymieniony cały komputer. Nie zależy mi jakoś na fullhd w pełnych detalach póki co. Tylko szukam najbardziej opłacalnego rozwiązania w moim przypadku. Mogę przeznaczyć maksymalnie jakieś 1,2k zł na modernizacje. Wiem, że i3 530 to jakiś demon prędkości nie jest ale żeby poczuć zauważalną różnicę musiałbym wymienić cały PC z procesorem pewnie za cenę przynajmniej tych 800zł.

Edytowane przez argoo

Metro akurat sobie poradzi jeszcze na 2 rdzeniowym procesorze, natomiast większość gier będzie słabo chodziła.

Masz tutaj link do konkurencyjnego portalu http://pclab.pl/art50000.html gdzie jest trochę gier i Twój procesor, zobacz sobie jak wypada w poszczególnych grach. Co prawda testy w FullHd, ale mniej więcej odniesienie masz.

Edytowane przez adamtb

Myślałeś o OC procesora? Nawet byś mógł go pogonić bez zmiany chłodzenia (najlepiej dać tylko jakąś lepszą pastę).
W większości gier po OC 660GTX nie powinien być ograniczany, jednak na pewno takie będą i będziesz odczuwał większe spadki FPS w niektórych grach(np BF3).

(...) Teraz podstawowe pytanie czy warto w to inwestować? Czy lepiej wziąć jakiegoś HD 7770 czy GTX 650 i odpuścić sobie 660, bo procesor nie podoła? Jeżeli jednak taki zestaw jak przewidziałem to czy wszystko będzie do siebie pasować?

EDIT. Dodam jeszcze, że monitor jaki posiadam ma rozdzielczość maksymalną 1280x1024. Taki póki co zostanie, więc z taka rozdzielczością gry będą uruchamiane. Chciałbym jeszcze, żeby tak pochodził jakieś 2-3 lata, a później już raczej zostanie wszystko wymienione.

Do niedawna miałem całkiem podobny dylemat. Różnica jest taka, że upgrade zacząłem od zmiany monitora (obecnie Full HD) i brak odpowiedniej karty zaczynał powoli doskwierać (stary już HD 4850). Obecnie GTX660 (314.22) siedzi na  PII 550 @3,5GHz, 8GB RAM i mocnym zasilaczu. Phenom ma jeszcze zapas (nie było czasu na kręcenie) i odblokowuje się 3ci rdzeń (na 4tym bsoduje strasznie). Przy powyższej konfiguracji, póki co, przetestować zdążyłem tylko kilka gier:

- Borderlands 2 bez problemów na max. detalach z fizyką na średnie. Gra się płynnie (40-50 FPS średnio) i bez przycięć. Po włączeniu fizyki na wysokie i dużej ilości "efektów" na ekranie zaczynają się dropy.

- Far Cry 3 - do połowy gry grałem przy średnich ustawieniach, MSAA x2 i HBAO (FPS 50-60). Potem ktoś mnie uświadomił, żeby spróbować wykopać wygładzanie. Po wyłączeniu MSAA i zmianie detali na ultra (DX 11) gra trzyma w większości sytuacji 40 FPS. Kiedy przesadziłem z ogniem (latałem zafascynowany efektami i bawiłem się w pyro) klatki spadały do ~30, ale osobiście i tak byłem zadowolony.

- Metro LL- dopiero muśnięte, ale wygląda na to, że z wyłączonym wygładzaniem da się grać na najwyższych ustawieniach bez strasznych spadków. Inna sprawa, że jestem bardzo na początku i nie miałem czasu na testy.

- Mniej wymagające gry, jak Skyrim, Dishonored, czy Black Ops 2 nie sprawiają problemów. Mam jeszcze (gdzieś...) Crysisa 2, ale tutaj również potrzeba nieco czasu.

Kultura pracy? Temperatura karty nie przekracza 60st. Najważniejsze: w większości tytułów procesor chodzi na ~95(+)%, gdzie karta pracuje na 60-70%. Nie zmienia to faktu, że przy obecnej konfiguracji większość tytułów chodzi płynnie. Oczywiście czasami trzeba iść na ustępstwa i obniżyć wygładzanie, czy jakiś inny ficzer, ale mi osobiście to nie przeszkadza.

Dlaczego GTX 660, a nie niższy model? Rozważałem wszystkie modele od HD 7770 wzwyż (7790, 650 Ti Boost, 7850) biorąc pod uwagę trzy czynniki: stosunek ceny do wydajności, kulturę pracy i "zapas" mocy. Wszystkie te karty to zapewne bardzo dobry wybór do mojego procesora; taki dopasowany na chwilę obecną. Jednakże, biorąc pod uwagę całkiem małe różnice w cenie (GTX 660 już za ~720 zł) i moje prywatnie preferencje, wybrałem nVidię.

Czy wybór jest dobry? Tak, karta jest zdecydowanie warta ceny i gdybym miał wybierać ponownie, zdecydowałbym się na ten sam model. Mam przy tym świadomość, że CPU jest w mojej konfiguracji "wąskim gardłem". Co jak widać nie przeszkadza w świetnej zabawie.

W BF3 nie grałem (nie posiadam), ale domyślam się, że zwłaszcza multi obciąża procesor. Z jednej strony już niższe modele (GPU) wystarczyłyby do komfortowego grania w niższej rozdzielczości/niższych detalach. Z drugiej natomiast, karta nie kosztuje sporo więcej, a pozostawia zapas mocy na przyszłe upgrade.

Metro akurat sobie poradzi jeszcze na 2 rdzeniowym procesorze, natomiast większość gier będzie słabo chodziła.

Masz tutaj link do konkurencyjnego portalu http://pclab.pl/art50000.html gdzie jest trochę gier i Twój procesor, zobacz sobie jak wypada w poszczególnych grach. Co prawda testy w FullHd, ale mniej więcej odniesienie masz.

Ten ranking widziałem setki razy i w dalszym ciągu nie przestaje mnie zadziwiać. Jakoś mało ufam temu rankingowi. Jakieś śmieszne procki Intela za 200 zł wydajnością zbliżone do średniej półki raczej mało to mnie przekonuje.

Myślałeś o OC procesora? Nawet byś mógł go pogonić bez zmiany chłodzenia (najlepiej dać tylko jakąś lepszą pastę).

W większości gier po OC 660GTX nie powinien być ograniczany, jednak na pewno takie będą i będziesz odczuwał większe spadki FPS w niektórych grach(np BF3).

Raczej nie myślałem. Nie sprawdzałem, ale wątpię, żeby ten procesor się tak kręcił, żeby warto było to robić.

Najlepiej jak bys sobie teraz kupił GTX660, sprzedał tego I3 dozbierał i kupił I7 860 wtedy będzie spoko komputerek.

http://allegro.pl/procesor-core-i7-870-z-chlodzeniem-zalman-i3283745133.html

Taki procesor ci spokojnie starczy, ma dobre chłodzenie 4 rdzenie i 8 wątków.

No właśnie zastanawiam się nad tym, ale nie taki i7 tylko bardziej i5 750. Myślę, że za 200 zł udało by się go zdobyć. Różnica w wydajności prawie żadna, a można go kupić dwa razy taniej. Tylko czy wtedy ten zasilacz XFX 450W wyrobiłby z tym i5 750 i GTX 660?

Dlaczego GTX 660, a nie niższy model? Rozważałem wszystkie modele od HD 7770 wzwyż (7790, 650 Ti Boost, 7850) biorąc pod uwagę trzy czynniki: stosunek ceny do wydajności, kulturę pracy i "zapas" mocy. Wszystkie te karty to zapewne bardzo dobry wybór do mojego procesora; taki dopasowany na chwilę obecną. Jednakże, biorąc pod uwagę całkiem małe różnice w cenie (GTX 660 już za ~720 zł) i moje prywatnie preferencje, wybrałem nVidię.

Właśnie o to chodzi to jest tylko 300 zł różnicy porównując 7770, a skok wydajnościowy jest znaczny. Zasilacz muszę kupić i tak, więc przewiduję jakieś ~650 zł w przypadku 7770, a ~950 zł w przypadku 660. Jednak nie chce przepłacać, jeżeli nie będzie, żadnej różnicy z powodu reszty podzespołów.

Chyba jednak zdecyduje się na tego GTX 660. Z procesorem i5 i i7, które, aż tak mocno nie odstają od nowych procesorów Intela, taki zestaw do grania na mniejszych czy większych ustawieniach pewnie jeszcze by przez kilka lat wystarczył. Tylko czy później z tym i5 albo i7 ten zasilacz 450W będzie wystarczający?

(...)

Tylko czy później z tym i5 albo i7 ten zasilacz 450W będzie wystarczający?

Tak, markowy zasilacz 450W w zupełności wystarczy do i5 + GTX660. Chyba, że zamierzasz do systemu podłączyć pralkę, albo kilkanaście dysków  :menda:

A całkiem serio, tutaj test i5 750 + GTX 260. Ten GTX w każdej wersji ma większe TDP niż GTX 660, więc i pobór energii jest większy (TDP i pobór energii to inne pojęcia, ale logika powinna być zachowana). Przy bardzo mocnym OC i w stresie taki system nie pobierał więcej niż 300W.