Skocz do zawartości

Jakie są możliwości AMD Phenom II BE 550?

Recommended Posts

No mam z ACC, Gigabyte MA770-UD3. Rdzenie już odblokowywałem i działają ale wyłączyłem tą opcję bo chcę poczekać do zakupu nowego coolera (Mugen 2 mam na oku). Pozatym z dodatkowymi 2 rdzeniami trzeba zwiększać napięcie i zmniejszać taktowanie dla stabilności..

EDIT:

Podobno niektórzy na AC kręcili tego poroca spokojnie ponad 4,0 GHz, więc ma chyba całkiem spory potencjał ale jak tego dokonano tego nie wiem :)

EDIT2: sorki za podwójny post, niech moderator tamten usunie :)

Mugen będzie idealny. Wcale nie musisz zmniejszać taktowania, ani podbijać napięcia. Po odblokowaniu rdzeni wszystko w stocku powinno śmigać na oryginalnym napięciu, a po podbiciu możesz nawet uzyskać stabilne 4x3,8 oczywiście sprawdzasz stopniowo i wielogodzinnie

Tyle że czujniki nie działają gdy odblokujesz 2 dodatkowe rdzenie.

To akurat prawda, ale niema się za bardzo co przejmować temp poszczególnych rdzeni może być +/- 3 stopnie inna od temp całego proca, która jest podawana poprawnie.

Coś za coś, tutaj gra jest warta świeczki, w końcu to pełnowartościowy x4 950

Co do czujników to w tych modelach w których one nie działały od początku. Do bre 2 rdzenie powinny mieć ok czujniki więc program (mam na myśli np. AMD Overdrive) jak wyciągnie średnią z temperatur to powinno być to zbliżone :) tak myślę przynajmniej.

@reenstix a z 1,35V do około ilu można podnieść? Pytam się odrazu z ciekawości. w Overdrive w zakładce Auto-Tune była opcja Boost Voltage która podnosiła napięcie z 1,35 do 1,45 i chyba o 0,1 to całkiem sporo jak na proca :) temperatura od razu poszła w górę więc zostawiłem tą opcję dla bezpieczeństwa

Jakie możliwości no więc mi jak na razie udało się :

- odblokować 2 rdzenie na MA770-UD3P BIOS F3

- podkręcić do 3875 Mhz ( 15,5 x 250 ) napięcie 1,520V

- tym samym pamięci KINGSTON HYPERX ddr3 2GB są na 1666MHz 9-9-9-24 Unganged 1,74V

- chłodzenie MUGEN II który w spoczynku kręci się 500-550 stres ( Battlefield BC2 / MW2 ) 800/900 i tak ledwo słyszalny :)

- temp tylko w biosie sprawdzisz z poziomu Win nie da rady żadnym programem po odblokowaniu

* 2 rdzenie 3,1 - 26'

* 2 rdzenie 3,9 - 30'

* 4 rdzenie 3,1 - 31'

* 4 rdzenie 3,8 - 33'

( obudowa cooler master gladiator 600 wentyle 2 x 120 przód, góra 140, bok i tył 120 )

wszystko chodzi cacy :) po OC skok w 3dMarku prawie o 3000 pkt :P

A no to spoko. No i jeśli odblokowanie 2 rdzeni i ich oc będzie wydajniejsze niż samo X2 to spróbuję z X4. Ale domyślam się że wyniki OC mogą być gorsze niż X2, chyba że się mylę

Powalcz najpierw o te dwa dodatkowe rdzenie bo z tego będziesz miał większe korzyści, a potem dopiero OC

puściłem 4,1 4 rdzenie ale prime ledwo wystartował i wył :)

dlaczego nie mnożnikiem bo wtedy zwiększy się HT LINK a 770T - UD3P nie za bardzo lubi jak się to rusza nawet o 100mhz w górę i bios wywala :P norweskie kombinacje były no i nie pójdzie tak musi zostać bo chce OC na procka i pamięci :)

No i teraz mam znów Phenom II X4 B50 na 3120 MHz i 1,375V ;) - podniosłem tylko o 0,025 na wszelki wypadek jakby nie chciał współpracować :D no i teraz robię test stabilności czy da radę czy nie da. Zrobiłem też porządek w budzie żeby lepszy wiaterek był :P no i niestety czujniki temp szlag trafił :) mam -256* ale słyszę że wiatraczek kręci się z różną prędkością więc wierzę że BIOS czuwa nad temperaturą. Jak za godzinę wszystko będzie ładnie cacy to zacznę go lekko kręcić. Może coś z tego wyjdzie :D

No tak jak mówi Grzesiek temperatury nic nie pokaże chyba że w BIOSie. Ale ja zdaję się na swój słuch do tego boxowego wentylatora więc narazie to mi musi wystarczyć :D może w jakąś sondę termiczną zainwestuję i włożę w żeberka radiatora to będę miał tego jakiś niezależny obraz przynajmniej