Skocz do zawartości

pentium 4 prescott 3.0Ghz

Recommended Posts

Witam. ostatnio zainteresowalem sie podkrecaniem mojego proca. nie moglem nigdzie znalezc mnoznika wiec zajalem sie podnoszeniem bus speed i tu zdziwko. po podniesieniu z 200 do 220 system nie wstaje. podniesienie napiecia nic nie daje. metoda prob i bledow ustalilem ze max to 217 i wyzej nie moge wejsc bo system nie wstaje nawet po podniesieniu napiecia. czy to mozliwe zeby plyta byla w jakis sposob zablokowana??

Płyta: Asus p5gd1

proc: P4 prescott 3Ghz @ 3.26

Grafa: GF 9600gt 512 twintech

ram: 4x512 kingston 400mhz dual

zasilacz: modecom 400w

Tu załaczam screen z cpu-z

http://img709.imageshack.us/img709/9558/screencpuz.jpg

hehe miałem podobnie :) tylko ze na mojej płycie jak podkręcałem to Pci-e blokowało

bo było ustawione tak ze automatycznie się podnosiło razem z Prockiem :)

tak wiec sprawdź w biosie czy niema tam jakiej opcji która by to chachmęciła ;D

@edit jakbys mogł to daj screna jak to u ciebie wyglada ;p

hehe wiem zaraz z niego skorzystam. podkrecilem do 3.6 ale nie moglem odpalic blue screen itd. ustawilem na 3.53 zrobilem 3dmarka06 wykrecil 5653 a na 3.0 bylo niecale 4900. max temperatura 58 i jeszcze nie bylo max obrotow. chlodzenie OCZ Gladiator 92mm. Dzieki wszystkim za pomoc

w ciagu tygodnia zdarzylo mi sie ze wylaczyl sie 2 razy. raz siorka siedziala na necie wiec obciazenie zadne a 2 raz podczas uruchamiania windowsa. podnioslem wtedy troszke napiecie. temperatury nie wzrosly a od tego momentu sie nie wylaczyl ani nie wieszal. pozostaje tylko sprawa bledow w super pi. zaowazylem ze gdy zwolnilem ram z pc3200 do pc2700 bledy nie wyskakuja wiec to pewnie cos z ramem. mam napiecie 2,8v i boje sie podnosic wyzej bo czytalem ze 2,9 bywa niszczace.