Grelax 0 Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Tak się składa, że w najbliższym czasie chce złożyć nowe pudełeczko w zakresie cenowym 2-2,8k (czas odstawić P4 które dzielnie ogrzewa mi pokój od premiery - dziękluje za brawa ) Komp ma służyć do obróbki foto/video (photoshop, lightroom,premiere itd) oraz gier. Generalnie najważniejsze dla mnie jest to pierwsze i mogę jakiś czas działać na integrze bądź zdobyczy za ogólnokrajową walutę przetargową w ilości paru sztuk czyt. browara aczkolwiek chciałbym się z całością zamknąć w budżecie bo reszta sprzętu też trochę kuleje.Jak widać trafiłem na głupi okres, bo premiera Haswella już za rogiem. W obecnej chwili za 1,6k można złożyć zestaw na 3350p bez karty graficznej. I5 kosztuje 650zł a rozsądna płyta max 300zł. Kartę planuję z zakresu 700-900zł. Jak myślicie warto czekać do premiery? Z jednej strony można liczyć na przeceny ivy, z drugiej ceny nowej platformy mogą być podobne do obecnej, a otrzymamy lepszy i bardziej przyszłościowy sprzęt albo jeszcze wszystko pójdzie w górę i będziemy na przegranej pozycji. Ktoś pamięta jak było w przypadku 1156 -> 1155 lub SB -> IB? Przy obecnym "monopolowym" rynku sytuacja pewnie będzie podobna. Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Do renderowania najlepsze są i7, a zaraz za nimi FX-8350. Według mnie będzie to strata czasu, bo wyjdzie kosmiczna cena za te magiczne cyferki. Może jakąś używke i7 mocną. Ewentualnie tego FX'a, bo za 750zł masz dobry proc do obróbki. Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Lepiej poczekać na haswell'a. Premiera już za 2 tyg, a zawsze lepiej mieć nową platformę, na którą będą wychodziły procesory przez kolejne 2 lata. Ceny już są od dawna znane i są nawet minimalnie niższe od premierowych cen ostatnich procesorów. Niezaprzeczalną zaletą jest udostępnienie możnikow BCLK, co umozliwi podkręcanie tanszych modeli z zablokowanym mnożnikiem. Podobnie jak obecnie jest w przypadku i7 3820 na S2011. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 3350p bez karty graficznej. To niemożliwe, 3350P nie ma iGPU. Cytuj Link to post Share on other sites
HudyBoy 15 Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Kup śmiało sb/ivy totalnie nie opłaca się czekać na szajswella . Mobo pod 1150 teraz będą drogie a jak już wyjdzie brodwell i pokaże dużą wydajność to płyty będą na pewno tańsze . Cytuj Link to post Share on other sites
andreneus 11 Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Lepiej czekać. 1150 trochę pożyję, a socket 1155 niestety umiera. Cytuj Link to post Share on other sites
Grelax 0 Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Oczywiście do 3350p grafika na pcie za walute przetargową zwana piwem A co do rozbudowy to zapewne znowu będzie tak, że skatuje kompa, aż całkiem wymięknie i zmienie praktycznie wszystko na nowe, oczywiscie rozbudowy nie wykluczam ale znając życie i tak pewnie glownym obiektem upgrade'u była by karta garficzna a nie proc. Pytanie pozostaje jeszcze jedno. Czy za 2 tygodnie będzie już coś pojawiało się w sklepach bo wydaje mi sie że raczej na jakąś sensowna game produktów bedzie trzeba zaczekać dłużej a mi delikatnie mówiąc się spieszy i nie mówie tu o grach tylko pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 2 tygodnie raczej warto poczekać na wiarygodne testy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts