Skocz do zawartości

Monitor do montażu video 24cale [2000zł]

Recommended Posts

Poszukuję 24-calowego monitora, który będzie mi służył do codziennego użytku (internet, filmy), ale głównie do obróbki materiałów video - praca na Adobe Premiere, czasem After Effects. Często pracuję przy słabym oświetleniu, więc przyda się coś łagodnego dla oczu.. Jak robiłem rozeznanie jakiś czas temu, to w tym przedziale cenowym był polecany Dell U2410, a teraz to już za bardzo się nie orientuję. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

niee, U2410 nie, pomijając fakt, że wyszedł lepszy następca - U2413 to wszystkie delle są bardzo jasne, do pracy w dzień, jak siądziesz przed takim przy słabym oświetleniu to po godzinie oczy ci wypłyną

do 2k to będzie średnio profesjonalny sprzęt, co wchodzi w grę to NEC EA244WMi lub Eizo EV2436W oba to już dobre monitory ale.. no nie ta (co trzeba) klasa, niestety za coś lepszego, jak P241W czy S2433W trzeba dać ~3k

• Popieram 2

Dzięki. Niestety 2000 nie chciałbym przekraczać, ale myślę, że na moje potrzeby w pełni mi wystarczy.

A gdyby wybierać pomiędzy EA244WMi oraz EV2436W, który lepiej wypada? Bo EIZO jest jednak 300-400 zł droższy, czy warto do niego dokładać?

• 2 miesiące temu...

nie wiem o co się "rozchodzi" ale ja montuje video na tym co mam tzn samsung syncmaster 23,5'',(teraz kosztuje pewnie z 800pln) jasność w razie potrzeby można zawsze zmniejszyć nawet zwykłym presetem "reading" do jakichś 20-30% zwykłej luminacji. Wydaje mi się, że pro monitor który NA PRAWDĘ odwzorowuje kolory jest wiele droższy a jest on przede wszystkim przeznaczony dla fotografów, kolorystów (di), w ogólności ludzi zajmujących się na 1 miejscu samym "obrazem" a nie ich kompilacją.

• Popieram 1