Skocz do zawartości

Karta do starego i słabego komputera (max. 400zł)

Recommended Posts

http://www.hwcompare.com/11772/radeon-hd-6850-vs-radeon-hd-7750/ i wciskajcie że HD7750 jest lepsze :D

Prosze :) tak radźcie Feela ja sie ciesze że mi komputer W OGÓLE dziala nie mówiąc że nie trzyma napięc po OC :D

Gdzieś ktoś napisał że 7750 jest lepsze, zresztą do tego procesora jest ? Zresztą to jest żadne porównanie, liczy się wydajność w grach, a nie specyfikacja.

posiadam w drugim kompie E2160 kręconego do 3,0 Ghz i powiem tak, że współpracuje on z GTS 250 i czasem nawet tego gtsa ogranicza, więc nie widzę potrzeby kupowania niczego mocniejszego, chyba że karta ma być na przyszłość po wymianie procka 

Jak ci 2 rdzenie 3Gh ograniczają GTS250 to 4 rdzenie 4Gh ograniczają ci 7870.

Niech już sobie kupi tego 7750 i się pocieszy że gry w ogóle chodzą, jak mu wciśniecie jakiegoś grata to w nic nie pogra.

Edytowane przez Skitles

Wiem o tym, To ma być tymczasowy zestaw na +/- 5 miesięcy. Wtedy złoże se  całkowicie nowy komputer oparty już na 4-rdzeniowym procesorze.

tą karte kupujesz  "se ;) " na 5 miesięcy ,czy do nowego kompa zostaje???

Niestety z limitem 400zł starczy tylko na 7750 które mi w zupełności wystarcza. Chciałbym mieć tylko stu procentową pewność czy ta karta zadziała mi na płycie głównej z złączem PCI-E 1.0

To pewne jak Amen w Pacierzu! ;) zadziała na PCI-e 1.0 x16 na luzaku. Na tysiąc, dwieście procent!

• Popieram 1

ale tutaj niektórzy głupoty wypisują  :rotfl: w grach siedzących na CPU nawet gf8400gs "będzie Cię autorze ograniczał", ale jest mnóstwo gier , gdzie 2 rdzenie (w dodatku po OC) spokojnie dają radę kartom nawet takim jak hd7870, bierz hd7770 i będziesz mega zadowolony, a panom "ograniczającym" podziękuj

Edytowane przez k0chan
  • Popieram 1

tą karte kupujesz  "se  " na 5 miesięcy ,czy do nowego kompa zostaje???

Karta tylko do czasu złożenia nowego komputera. Ta ma mi wystarczyć na w miarę przyzwoite granie w większość gier do tego czasu.

To pewne jak Amen w Pacierzu! zadziała na PCI-e 1.0 x16 na luzaku. Na tysiąc, dwieście procent!

Właśnie o taką prostą i konkretną odpowiedź mi chodziło! :)

Edytowane przez Smoli

Jak kupisz to się okaże nikt ci nie napisze że na 100% stare pciexpress dostarczy karcie tyle prądu ile bedzie potrzebowała a były przypadki że nie dawały stare złącza nowym radeonom a stare działały, tak że jak karta ma być na jakis czas kup urzywanego 5830 jak wytrzyma zasilacz i tez bedziesz zadowolony, na kilka miechów przecież nie musisz mieć nowej karty.

ja na twoim miejscu albo bym się wstrzymał albo kupił taką która zostanie do nowej konfiguracji, 400zł piechotą nie chodzi  :)

taki hd7770 np, da mu kopa zarówno w tej konfiguracji, jak i w przyszłej, więc trochę głupie twoje doradztwo ;)

jak kupisz to się okaże nikt ci nie napisze że na 100% stare pciexpress dostarczy karcie tyle prądu ile bedzie potrzebowała a były przypadki że nie dawały stare złącza nowym radeonom a stare działały, tak że jak karta ma być na jakis czas kup urzywanego 5830 jak wytrzyma zasilacz i tez bedziesz zadowolony, na kilka miechów przecież nie musisz mieć nowej karty.
PCI-E 1.0 może dostarczyć do 75W. HD7750 ma TDP 55W. Więc prądu raczej nie powinno brakować :)

ja na twoim miejscu albo bym się wstrzymał albo kupił taką która zostanie do nowej konfiguracji, 400zł piechotą nie chodzi 

taki hd7770 np, da mu kopa zarówno w tej konfiguracji, jak i w przyszłej, więc trochę głupie twoje doradztwo

Do przyszłej konfiguracji planuję HD7970. Ale dopiero za te kilka miesięcy będę miał wystarczającą sumę. Do tego czasu jednak na czymś grać muszę bo mój obecny 8600gt 256mb rady już niestety nie daje.

Fakt o 7770 można się pokusić bo można dostać w dobrej cenie, ale wydajność karty będzie znacznie ograniczana i to mocno odczuwałem spadki fps w wielu grach na e4500@3ghz a 6770 jest na tym samym poziomie co 7750(w DX10 jest minimalnie szybszy 6770, a w 7750 odwrotnie) a różnica to max 3% wydajności kart. W windows XP wszystkie grałem na wysokich, ale jak przeszedłem na win 7 to gry to musiałem obniżyć wiele gier do średnich lub niskich, po zmianie procka na i5 każda gra na średnich lub wyższych
Ważne jest żeby wykręcić tego procka, polecę pastę arctic MX-2 którą używam od ponad roku, na box'ie powinienieś podkręcić do tych 2,8-3Ghz, ale musisz monitorować temp (poniżej 72-75) mi na 3GHz na box'ie nie przekraczały 71C przy godzinnym Linx. Przy wyższych taktowaniach naglę trzeba dać sporo wyższe napięcie, mi na 3,1Ghz(nie pamiętam jakim napięciu) i 76C już nie działał stabilnie, a sporo podbiłem napięcie, dopiero na sporo wyższym gdzie temp sięgały już 80C działał stabilnie, ale po co obciążać procesor.
http://www.saturion.pl/product/183314/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Radeon_7770_XFX_1GB_HDMI_DVI_miniDP_PCI_E_Aluminium_Cooler_Core_Ed_.html
karta na przyszłość

gdzie 2 rdzenie (w dodatku po OC) spokojnie dają radę karto
m nawet takim jak hd7870, bierz hd7770 i będziesz mega zadowolony, a panom "ograniczającym" podziękuj

Proszę Cię to nie dzisiejsze rdzenie ani nawet core 2 duo e8xxx która są bardzo mocnę wiem bo sam posiadałem tego procka z wyższym taktowaniem, mimo tego że nie jest słaby to takiego 7750 już ma problem uciągnąć.

taki hd7770 np, da mu kopa zarówno w tej konfiguracji, jak i w przyszłej, więc trochę głupie twoje doradztwo ;)

jak widać karta będzie chwilowo . Ogólnie tak jak koledzy piszą, 7750 spokojnie wystarczy do 2 rdzeni, może szukaj używanej , strata na wartości będzie mniejsza , jeśli planujesz sprzedaż za kilka miesięcy 

• Popieram 1