T850x 0 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Witam. Mam problem z ww. płytą. Mianowicie wcześniej działała bez problemu z Phenom II x4 955 BE, a po zmianie procesora na FX 8320 PC włącza się, lecz nic się nie dzieje. Obrazu nie ma, wentylator kręci się tylko od chłodzenia procesora (bardzo wolno). Dysk też działa. Nie mam już poprzedniego procesora, więc nie mogę sprawdzić na innym. Płyta jest w rewizji 1.0 , numeru BIOS niestety nie pamiętam. Teraz mam pytanie, czy PC nie odpowiada ponieważ jest stary BIOS i nie wykrywa procesora (chociaż niby jest obsługa AM3+) , a może płyta jest po prostu na wykończeniu? sygnałów dźwiękowych nie ma żadnych pomimo podłączonego speakera. Dla pewności podłączałem wszystko dwa razy. Reszta podzespołów PC jest sprawna (sprawdzone na innym komputerze). Zasilacz Thermaltake smart se 730W , Patriot 8 GB 1333 MHz, Gigabyte Radeon 6850. Za wszelkie wskazówki z góry dzięki. PS. Czy jest sens np kupienia testera do płyt głównych i spisania kodu ew. błędów, czy to i tak by nic nie dało? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Prawdopodobnie stary bios , wgraj najnowszy reset biosu robiłeś po zamianie cpu? Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Czasem jak obudowa jest z niższej półki występuje problem z dopasowaniem kart rozszeżeń, wyciągnij wszystkie poza grafiką i przyjżyj się dokładnie czy siedzi w gnieździe. Czasem musiałem delikatnie odginać sledzia grafiki aby pasowało tak miałem po wsadzeniu mojej poprzedniej grafiki hd6850 do komputera syna gdzie u mnie pasowała idealnie u niego już niestety nie a obiawy były identyczne. Cytuj Link to post Share on other sites
T850x 0 Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Tak, robiłem reset biosu i nic. Obudowa jest w porządku. Gladius M40, jest wystarczająco miejsca. Dla pewności podłączyłem i tak wszystko na ''pająka'' i dalej tylko wentylator od chłodzenia się lekko kręci. Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Tak jak kolega wyżej pisał zrób update biosa, minimum wersja F7. Ten procesor obsługiwany jest dopiero od tej wersji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts