Skocz do zawartości

Nakładanie pasty. Lepiej rozsmarować czy nie?

Recommended Posts

Daj kropke wielkości ziarnka grochu na środku procesora, lub nanieś na wzór X. Na cooler nie musisz, chyba ze to cooler z heatpipe'ami na wierzchu, wtedy możesz nasmarować szczeliny heatpipe'ów.

Ja zawsze nakładam jeden pasek i później np. wizytówką twardą rozprowadzam po całej powierzchni. Nigdy jeszcze nie próbowałem innych metod.

Ziarnko grochu - dasz za dużo to Ci wyjdzie na boki, za mało to cały IHS nie będzie posmarowany.

wszystko zależy od pasty, a konkretnie jej konsystencji, taka STG-2 musi być rozprowadzona, bo jest twarda i nawet pod naciskiem nie rozlewa się jak powinna, podczas gdy bardziej plastyczne pasty, jak MX-4 można swobodnie dociskać i będzie ok

inna sprawa to jak równą mamy powierzchnię, gdy stopka radiatora jest dobrze spasowana z prockiem (albo zrobiliśmy lapping) to dociskanie "kropki" da lepsze rezultaty,

gdy nie jest równo lepiej wyjdziemy na rozprowadzaniu

A widzisz... support EK zawsze trzyma uparcie się metody 'kreski' albo 'iksa'. Z ciekawości nałożyłem tak pastę na jakiegoś Celka i przyłożyłem kawałek szybki, paradoksalnie w przypadku kreski powierzchnia IHS bardzo ładnie zakryła się pastą i nie widzę problemów by w taki sposób pastą nie smarować. 

Napisano (edytowane)

słaba pasta :P

ja zawsze rozsmarowuje paste :D

Do takiego pcta aż szkoda dawać droższa paste ta jest chwilowo bo za troche zmiana kompa

Ok nałożyłem paste i ją rozsmarowałem zobaczymy

Wszystko działa jak powinno.

Dzieki za pomoc  ;)

Temat do zamknięcia.

Edytowane przez YokkoB18
Gość t.luk

A widzisz... support EK zawsze trzyma uparcie się metody 'kreski' albo 'iksa'. Z ciekawości nałożyłem tak pastę na jakiegoś Celka i przyłożyłem kawałek szybki, paradoksalnie w przypadku kreski powierzchnia IHS bardzo ładnie zakryła się pastą i nie widzę problemów by w taki sposób pastą nie smarować. 

Ja nie mówię o "kresce" a o "ziarnku ryżu" jak to co niektórzy polecają :P

To ja się podepnę przy okazji. Pasta mx-2 + macho black white. Jeśli kurier dotrze w poniedziałek będę zakładał to chłodzenie. I teraz pytanie, jak nałożyć pastę i jak mocno dokręcić cooler bo czytałem żeby lepiej uważać.

To ja się podepnę przy okazji. Pasta mx-2 + macho black white. Jeśli kurier dotrze w poniedziałek będę zakładał to chłodzenie. I teraz pytanie, jak nałożyć pastę i jak mocno dokręcić cooler bo czytałem żeby lepiej uważać.

Z wyczuciem i najlepiej jedną śrubkę troche, drugą śrubke troche i znowu pierwszą i drugą itd. do lekkiego oporu 

• Popieram 1

Z wyczuciem i najlepiej jedną śrubkę troche, drugą śrubke troche i znowu pierwszą i drugą itd. do lekkiego oporu 

Nie 1 potem 2 - tylko tak jak byś dokręcał koło w aucie na 4 śruby zaczynasz skosami po przekątnej czyli 1-3 potem 2-4 i stopniowo z tą samą siłą. Czyli przykręcasz na krzyż.

A powiedźcie mi jedną rzecz.
Jak nakładacie pastę na procka , to na umieszczonego w gnieździe, czy wyjmujecie i np w rekach/na stoliku/szybie ?
Kilka razy zmieniałem na umieszczonym i pastą była obsmarowana też po części płyta główna od kredytówki :D

Drugie pytanie.
Jaki jest termin użyteczności otwartej pasty - oczywiście leży zakręcona, ale rozpieczętowana ze 2 lata temu?
Opakowanie dawno wylądowało w koszu i nie mam jak tego sprawdzić a pasta trochę już ma.

Edytowane przez TopperHarkley

Dokładnie, po co się babrać z pastą, skoro to tylko powoduje, że powstają pęcherzyki powietrza.

Ktoś wcześniej wkleił test, który niby udowadnia, że kropka na środku jest najmniej wydajna... Szkoda, że w metodzie na kropkę nałożyli 3x mniej pasty niż przy pozostałych metodach.