YokkoB18 6 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Dzisiaj pierwszy raz będe wymieniał paste i tu kłania się moje pytanie lepiej ją rozsmarować na całym cpu czy nałozyć paste i od razu cooler Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14024 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Daj kropke wielkości ziarnka grochu na środku procesora, lub nanieś na wzór X. Na cooler nie musisz, chyba ze to cooler z heatpipe'ami na wierzchu, wtedy możesz nasmarować szczeliny heatpipe'ów. Cytuj Link to post Share on other sites
YokkoB18 6 Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Czyli nie rozsmarowywać? Cytuj Link to post Share on other sites
Toushiro 17 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Na pewno nie rób ziarnka grochu to najgorszy sposób. Najlepiej wypada wzór x lub dwa paski. Jak jesteś wprawiony to możesz posmarować normalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
vuodi 1382 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ja zawsze nakładam jeden pasek i później np. wizytówką twardą rozprowadzam po całej powierzchni. Nigdy jeszcze nie próbowałem innych metod. Ziarnko grochu - dasz za dużo to Ci wyjdzie na boki, za mało to cały IHS nie będzie posmarowany. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ja również zawsze rozsmarowuję pastę. Worek foliowy na paluch i zawsze piękna, cienka warstwa Jakby twoja pasta się słabo rozprowadzała, to wystarczy ją lekko podgrzać. Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Podobnie jak przedmówcy - czytałem testy i niby metoda X najlepsza ale ja zawsze rozsmarowuje kartą kredytową pastę na całej powierzchni proca . Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 wszystko zależy od pasty, a konkretnie jej konsystencji, taka STG-2 musi być rozprowadzona, bo jest twarda i nawet pod naciskiem nie rozlewa się jak powinna, podczas gdy bardziej plastyczne pasty, jak MX-4 można swobodnie dociskać i będzie ok inna sprawa to jak równą mamy powierzchnię, gdy stopka radiatora jest dobrze spasowana z prockiem (albo zrobiliśmy lapping) to dociskanie "kropki" da lepsze rezultaty, gdy nie jest równo lepiej wyjdziemy na rozprowadzaniu Cytuj Link to post Share on other sites
YokkoB18 6 Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Moja pasta jest firmy AAB jeśli to ma czymś pomóc http://allegro.pl/aab-cooling-tg1-pasta-termoprzewodzaca-srebro-i3170918956.html Cytuj Link to post Share on other sites
kornel823 211 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 słaba pasta ja zawsze rozsmarowuje paste Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Jeśli rozsarujesz, to masz pewność, że wyjdzie równo i nie zmarnujesz pasty. Robiąc "X" prawdopodobnie część wypłynie. Zresztą, im mniej pasty, tym lepiej (i taniej). Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 @ cocaine01 Za tak bzdurne wypowiedzi powinny być punkty. Oczywiście, że zawsze jest lepiej kiedy się pastę rozsmaruje! I żadna metoda ziarnka ryżu itp. a minimum normalne rozsmarowanie po IHS. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 A widzisz... support EK zawsze trzyma uparcie się metody 'kreski' albo 'iksa'. Z ciekawości nałożyłem tak pastę na jakiegoś Celka i przyłożyłem kawałek szybki, paradoksalnie w przypadku kreski powierzchnia IHS bardzo ładnie zakryła się pastą i nie widzę problemów by w taki sposób pastą nie smarować. Cytuj Link to post Share on other sites
YokkoB18 6 Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) słaba pasta ja zawsze rozsmarowuje paste Do takiego pcta aż szkoda dawać droższa paste ta jest chwilowo bo za troche zmiana kompa Ok nałożyłem paste i ją rozsmarowałem zobaczymy Wszystko działa jak powinno. Dzieki za pomoc Temat do zamknięcia. Edytowane 8 Maja 2013 przez YokkoB18 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 A widzisz... support EK zawsze trzyma uparcie się metody 'kreski' albo 'iksa'. Z ciekawości nałożyłem tak pastę na jakiegoś Celka i przyłożyłem kawałek szybki, paradoksalnie w przypadku kreski powierzchnia IHS bardzo ładnie zakryła się pastą i nie widzę problemów by w taki sposób pastą nie smarować. Ja nie mówię o "kresce" a o "ziarnku ryżu" jak to co niektórzy polecają Cytuj Link to post Share on other sites
Barcelonczyk 2 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tutaj można porównać wszytskie metody: 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 @ UP Film filmikiem a testy praktyczne to inna sprawa... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Po1nter 10 Napisano 10 Maja 2013 Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 To ja się podepnę przy okazji. Pasta mx-2 + macho black white. Jeśli kurier dotrze w poniedziałek będę zakładał to chłodzenie. I teraz pytanie, jak nałożyć pastę i jak mocno dokręcić cooler bo czytałem żeby lepiej uważać. Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 10 Maja 2013 Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Ja testowałem 3 metody na Spartanie HE923 przy Arcticu MX-2. 1. Na X 2. Na kropke 3. Idealne rozsmarowanie. Wydajność: 2>1>3 o.O Cytuj Link to post Share on other sites
YokkoB18 6 Napisano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 To ja się podepnę przy okazji. Pasta mx-2 + macho black white. Jeśli kurier dotrze w poniedziałek będę zakładał to chłodzenie. I teraz pytanie, jak nałożyć pastę i jak mocno dokręcić cooler bo czytałem żeby lepiej uważać. Z wyczuciem i najlepiej jedną śrubkę troche, drugą śrubke troche i znowu pierwszą i drugą itd. do lekkiego oporu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Po1nter 10 Napisano 10 Maja 2013 Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Podziękował. Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 10 Maja 2013 Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Z wyczuciem i najlepiej jedną śrubkę troche, drugą śrubke troche i znowu pierwszą i drugą itd. do lekkiego oporu Nie 1 potem 2 - tylko tak jak byś dokręcał koło w aucie na 4 śruby zaczynasz skosami po przekątnej czyli 1-3 potem 2-4 i stopniowo z tą samą siłą. Czyli przykręcasz na krzyż. Cytuj Link to post Share on other sites
TopperHarkley 3 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) A powiedźcie mi jedną rzecz.Jak nakładacie pastę na procka , to na umieszczonego w gnieździe, czy wyjmujecie i np w rekach/na stoliku/szybie ?Kilka razy zmieniałem na umieszczonym i pastą była obsmarowana też po części płyta główna od kredytówki Drugie pytanie.Jaki jest termin użyteczności otwartej pasty - oczywiście leży zakręcona, ale rozpieczętowana ze 2 lata temu?Opakowanie dawno wylądowało w koszu i nie mam jak tego sprawdzić a pasta trochę już ma. Edytowane 14 Maja 2013 przez TopperHarkley Cytuj Link to post Share on other sites
Kapucynek 167 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Po co ci kredytówka i rozsmarowywanie. Robisz kropke z pasty na środku procesora, dociskasz cooler i git. Albo robisz paste na X i też dociskasz. Nic nie rozsmarowujesz ;* Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Dokładnie, po co się babrać z pastą, skoro to tylko powoduje, że powstają pęcherzyki powietrza. Ktoś wcześniej wkleił test, który niby udowadnia, że kropka na środku jest najmniej wydajna... Szkoda, że w metodzie na kropkę nałożyli 3x mniej pasty niż przy pozostałych metodach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts