Skocz do zawartości

Środek do czyszczenia elektroniki.

Recommended Posts

Witam.

Przeszukałem forum pod kątem informacji na temat środka do skutecznego i bezpiecznego czyszczenia elektroniki (usuwania starej pasty termoprzewodzącej z procesora, czyszczenia styków pamięci RAM, itp.).

Natknąłem się na opinie, że idealnie w tej roli spisze się alkohol izopropylowy (inaczej: izopropanol lub IPA).

Chciałbym się upewnić, czy środek oferowany na tej aukcji (http://allegro.pl/show_item.php?item=3227274199) to dokładnie ten alkohol izopropylowy, o którym mowa na forum?

Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

Do czyszczenia złączy elektronicznych świetnie nadaje się też gumka od ołówka, dobrze zbiera niewielkie zabrudzenia.

Używałem tej metody, ale nie jest ona zbyt uniwersalna i np. nie odtłuści już czyszczonej powierzchni.

taki sobie kup ja w okolicy za nie całe 7zł miałem 

http://allegro.pl/cleanser-ipa-izopropanol-spray-100-ml-i3188944907.html

Na podanej w pierwszym poście aukcji mam za dwukrotnie większą kwotę dziesięciokrotnie większą ilość tego środka. Bardziej chodziło mi o to, czy podany przeze mnie alkohol to to samo, co podany przez Ciebie środek?

Może ogólniej. Czy alkohol izopropylowy występuje w różnych "odmianach", czy może izopropanol to izopropanol - brać i tyle?

Edytowane przez sober

Izopropanol jest jeden, czasem może być tylko w różnych stężeniach :)

Zerknij do pobliskich sklepów chemicznych, bo możesz znaleźć w podobnej cenie bez wysyłki.

Przy tej ilości pamiętaj, żeby był dobrze zakręcony, bo szybko odparuje.