Skocz do zawartości

komputer do gier + monitor 4,5 tys zl

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem tutaj "nowy". Prosilbym o zlozenie zestawu glownie do gier + monitor w cenie okolo 4,5 tys zl +- niewielka kwota, jesli rzeczywiscie warto dolozyc.

Komputer bedzie uzytkowany przez 13 latka wiec nie wiem czy sie bedzie bawil w OC - dlatego prosze o jakies komentarze w tej kwestii czy warto czy nie warto ?

Z gory dziekuje za pomoc.

P.S Czy warto czekac do czerwca na te nowy procesory Haswell ?

Edytowane przez tomek198609

Cześć,

Stoję właśnie przed tym samym dylematem. Pomijając Haswell'a, który na bank będzie drogi (napewno droższy od IB), a wydajność wg zapowiedzi większa o 8-10% od IB, koncentruje się na zakupie zestawu:

1. Procesor    Intel Core i5-3570K  828zł Morele (można bez "K" ale po czasie można go wykręcić nawet na 4,8GHz)
2. Płyta główna    ASRock Z77 Pro4      385zł Morele
3. Pamięć     Crucial  Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V 220zł ESC
4. SSD     SSD Kingston  SSDNow V300 120GB 7mm     359zł Morele
5. Zasilacz SEASONIC G550W GOLD 390zł  Morele
6. Obudowa    Enermax Ostrog / Fractal Design Define R4 210zł vs 400zł ESC
7. Chłodzenie procesora    SCYTHE Grand Kama Cross CPU Cooler 169zł ESC (wumożliwia włożenie wyższych pamięci, dmucha też na pamięci i sekcję zasilania)
8. DVD    Samsung SH-224BB / LG Silent Play    65zł Proline
9. Grafika    Gigabyte GTX660 OC WindForce    719zł    Proline
10. Monitor    DELL U2312HM  749zł Agito (najmniejszy ze znanych mi Input Lag, IPS i dobra jakośc obrazu)
11. Klawiatura NATEC 45zł    CRANN (mi akurat potrzebna biała)

Z grubsza wychodzi ok 4150zł. Zależy od upodobań dot. obudowy, przeznaczenia komputera (gry/obróbka wideo/itd.).Trzeba uwzględnić też storage, kartę audio i głośniki ale ja akurat to posiadam.

Mimo, że w temacie komputerów jestem od 25lat to ostatniego PC'ta skłądałem 8 lat! temu :) (życie...) Dlatego prosiłbym aby ktoś z pojęciem, co jest na bieżąco skomentował powyższą listę. Nie upieram się przy żadnej pozycji ale z tego co się ostudiowałem w necie to mają więcej zalet niż wad. Z chęcią podyskutuję :)

Pozdrawiam,

Moja odp. WARTO. Jeżeli dopiero teraz chcesz kupować to myślę że miesiąc czekania cię nie zbawi. Sam czekam z podobną kwotą co ty. 

Uzasadnienie jest takie że co najważniejsze wychodza nowe podstawki 1150. Skok wydajności to zaledwie pare procent, ale myślę że warto chociaż by dlatego że ma się nową podstawkę i można przejść później na nowszą generacje  :)

Ten xeon to Ci tak potrzebny jak psu piąta łapa. 
Czekać można, ale na spadek cen nie ma co liczyć gdzieś do późnych wakacji (tak wnioskuję, patrząc na sytuację sprzed roku) - nowe Intele będą droższe, a aktualne tyle co są. 

Natomiast musisz powiedzieć więcej o samym zestawie, bo ja nie jestem wróżką - jakiej wielkości ma być ten monitor, ile ma być miejsca na dysku, czy są jakieś wymagania odnośnie obudowy (wymiary), czy potrzeba jakichś innych peryferiów? 

• Popieram 1

:) Wszystko zależy jak bardzo Ci się spieszy do nowego sprzętu lub ile masz cierpliwości...

Premiera BF4 / ARMAIII dopiero na jesieni, więc mi osobiście nie spieszno z nowym sprzętem. Ceny też mogą spaść z powodów opisanych powyżej. W każdym razie na obecną chwilę kupiłbym powyższe graty.

Odnośnie Xeona to pozwól, że zacytuję experta: 3570k "jest lepszy głównie dlatego, że można go bardzo ładnie podkręcać i posiada zintegrowaną kartę graficzną. Tych dwóch rzeczy brakuje Xeonowi. Trzeba pamiętać, że Xeon jest domyślnie procesorem przeznaczonym na serwery, więc musi być megastabilny. Siłą rzeczy podkręcanie tutaj całkowicie odpada, bo na serwerze nie można sobie pozwolić na jakiekolwiek ryzyko utraty stabilności, a podkręcanie najczęściej takie ryzyko powoduje. Toteż Xeona nie podkręcisz, najwyżej tyle co o TurboBoost, więc do 3,7 GHz, ale to się robi z automatu. Tak więc jeśli będziesz brał Xeona, to nie ma sensu do niego brać takiej drogiej płyty głównej, bo i tak nie wykorzystasz jej potencjału. Do Xeona bardziej pasuje coś na B75, np. MSI B75A-G43 albo ASRock B75 Pro3-M."

:)

dlaczego nie uzywac tego XEON - a ? Monitor myslalem cos nad >= 24 cale. Miejsca na dysku, mysle ze wystarczy 1 TB, dysk SSD bedzie mi potrzebny ? Przyniesie jakies wymierne korzysci ? Jesli jakie to prosze o informacje :) Wymiary obudowy - nie mam zadnych - liczy sie to co w srodku a nie design. Inne peryferia mysle, ze nic innego niz standardowe.

Dlaczego nie xeon - bo nic Ci nie da jego pamięć cache czy dodatkowe wątki, jeżeli mówimy o grach. Do gier najlepszy jest procesor z odblokowanym mnożnikiem, który można podkręcić i zyskać na tym wydajność.

Zgodnie z odpowiedziami: http://www.morele.net/inventory/info/iYNeCj/

Platforma na 1155, z 3570k, na porządnej płycie głównej bez zbędnych bajerów. Chłodzenie będzie w sam raz do lekkiego i mało skomplikowanego OC z którym poradzi sobie i 13 latek. (więcej nie dawałem, bo to przerost formy nad treścią w tym przypadku, młody nie będzie kompa piłować a kilka stopni różnicy w temperaturach nie będzie nawet zauważone)

Do tego bardzo fajny monitor (choć można też znaleźć coś za 6/7 stówek, jeśli chcesz), terabajtowy dysk, RAM w sam raz, napęd optyczny też jest - a nad to wszystko, bardzo mocna karta graficzna Sapphire 7950 Vapor-x.

Zostało trochę siana na myszkę, klawiaturę, słuchawki czy czego tam brakuje.
A SSD możesz pominąć - to głównie pod system i programy, aby te działały szybko i płynnie. Do gier marny w tym interes (przyspieszy ładowania map i tyle)

• Popieram 1

Zacznijmy od tego, że nie cytuje się postów powyżej, a zwłaszcza tak długich.
Jak jesteś w internetach nieobeznany, oto pomocna lektura: http://forum.benchmark.pl/topic/84403-odrobina-netykiety/

Oczywiście, można brać mocniejsze GPU - tylko po co?
Jeśli już, to 660SLI wymagać będzie lepszej obudowy, wentylacji, modularnego zasilacza (żeby przepływ powietrza i temperatury były adekwatne) co będzie już dużo droższe w rezultacie.
Wybór pomiędzy 670 a 7970 skłania ku temu drugiemu, ze względów ekonomicznych.

Natomiast porównaj sobie ostatnie testy 7970 i 7950 i zobacz czy warto dopłacać te 300zł ;)

Odnośnie SSD, Samsung 840 PRO / Samsung 830 / Crucial M4 / Plextor M5 / Vertex 4... do wyboru do koloru. (Polecam cruciala, ze względu na świetną relację ceny do wydajności)

Monitor 24" na przykład BenQ GW2450HM, tego miałem na myśli wspominając o nieco tańszych modelach.]

Zasilacz jest taki jaki ma być - tu nie kombinować ;) (chyba, że chcesz odpinane kable, to można dopłacić za ten komfort ~70zł)

Edytowane przez sid vicious
  • Popieram 2

Spora. 
Trzeba by dołożyć minimum stówkę do obudowy, aby był solidny przepływ powietrza, być może instalować tam dodatkowe wentylatory.
Zasilacz w sumie podoła, ale można się wtedy pokusić o modularne okablowanie, aby te zbędne nie walały się po obudowie psując cyrkulację powietrza (chociaż w dużej obudowie można to ładnie upchać)

Do tego same karty, to jakieś 750-800zł x2. Wyjdzie więc drożej niż z jedną 7970, będzie też wydajniej, ale należy pamiętać, że SLI ma też swoje wady - tj. częste aktualizacje sterowników, być może oczekiwanie na profil SLI do danej gry, czekanie na łatki które pozwolą na grę na dwóch kartach, bo gra ma z tym problemy tuż po premierze - generalnie nic pewnego, nic strasznego, ale komplikacje mogą wystąpić.

• Popieram 1

Patrząc na ten test - http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_kart_graficznych_amd_i_nvidia_hd_7950_vs_gtx_660_ti?page=0,16 - wybór sam się nasuwa.

Nawet jeśli jest to jakoś podkoloryzowane, tak 7950 to bardzo wydajna karta, nieco poniżej 670GTX, ale za to jest też sporo tańsza.
Zwyczajnie porównaj różnicę pomiędzy tym, ile FPS zyskasz a ile za nie dopłacisz - bo moim zdaniem ta karta (7950) to taki złoty środek -zapewni wydajność a nie wyniesie fortuny. 

• Popieram 1
Napisano (edytowane)

Podsumowujac:

Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera Pro HE1224 [sPC080]
Monitor LED Dell U2312HM
Dysk Seagate Barracuda, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) OEM
Płyta główna MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE)
Asus Drive DVD -/+RW, E-Green 24x (Black Panel), SATA, BULK (DRW-24B5ST/BLK/B/AS)
Procesor Intel Core i5-3570K, 3.4GHz, 6MB, LGA1155, 22nm, 77W, BOX (BX80637I53570K)
Karta graficzna Sapphire Radeon HD7950 3072MB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP PCI-E (950/5000) (wer. OC - OverClock) (chłodzenie VAPOR-X) (11196-09-40G) albo Sapphire VAPOR-X Radeon HD 7970 GHZ Edition 3GB

Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077)
Pamięć Crucial 2x4GB Ballistix sport 1333MHz DDR3 CL9 NON-ECC DIMM 1.5V Heat Spreader (BLS2CP4G3D1339DS1S00CEU)

+ ewentualnie dysk SSD

+ monitor BenQ GW2450HM

Tak bedzie dobrze :)? Czy czegos brakuje ?

Jest solidnie. Niewielkimi kosztami można dorzucić trochę bajerów i detali - tj. nieco wydajniejsze chłodzenie (SPC Fortis), czy też bogatsza płyta główna (Z77A-G45), czy też RAM o wyższej przepustowości (wersja 1600Mhz) - ale można się obejść bez tego, to zwyczajnie odrobina wygody/detali więcej, a 13 latek nie zwróci na to uwagi (mało kto w ogóle zwraca, ale wspomnieć warto).

Poza tym, jest cacy - wszystko pasuje :)
(Wymieniłeś dwa monitory btw)

• Popieram 1
Napisano (edytowane)

Ups sorki. Moje pytanie jest takie czy warto dolozyc do tych detali o ktorych mowiles w sensie przyszlosciowym ? Jaka to bedzie mniej wiecej kwota doplaty bo sie pomalu pogubilem :)

P.S

KOlega proponuje mi cos takiego:

Intel I5 3570K
MSIZ77A-G45
Crucial 8 GB 1333MHz Ballictix
LG GH24NS95
Seagate 1 TB 7200 RPM
SilentiumPC Deus G1 600W 80+Bronze
SilentiumPC Gladius M40 PureBlack
Gigabyte GTX 660 x2 w SLI
SilentiumPC Fortis HE 1225
LG 24EA53VQ-P (IPS, 5ms, DVI, HDMI, LED)

Jak sie do tego zestawu odniesiesz w porownaniu do Twojego ?Chetnie wyslucham.

Z77A-G45 w porównaniu do G43 wspiera SLI, ma ciut większą sekcję zasilania, nieco większe radiatory, chyba więcej portów SATA i obsługuję technologię APS (active phase switching - drobna energooszczędność). Więcej detali znajdziesz na oficjalnej stronie MSI, tam można te płyty porównać.

Fera pro to uboższa wersja Fortisa - różnice temperatur jak i ciszy są stosunkowo niewielkie, jednak Fortis jest tym nieco lepszym schładzaczem. 

Deus 600W będzie bardziej stratny od XFXa 550W - ma słabszą linię 12v w kwestii sprawności. Zasilacz jest dobry, ale XFX jest lepszy.

Monitor to niepełne 24".

Skoro dbamy o detale, to RAM w jednej kostce nie wykorzysta potencjału dual-channel no i jest to nadal te 1333Mhz. 

A o 660SLi już mówiłem - jednak pchanie go do Gladiusa będzie wymagało dokupienia dodatkowych wentylatorów, więc jest to kolejne +60zł, a temperatury i tak będą wyższe niż w przypadku dobrze wentylowanej obudowy przeznaczonej do multi-gpu.

---
Teraz odpowiadając czy warto - na tych dopłatach nie zyskujesz na wydajności, a jedynie drobnych dodatkach, marginalnie niższych temperaturach, czy dobrym samopoczuciu, że masz coś nieco lepszego niż byś miał w innym wypadku.
Ogólnie za przesiadkę na -G45, Fortisa i 1600Mhz RAM dopłacisz jakieś ~120zł na oko.