Skocz do zawartości

Jaki kompakt do 500-600 zł + kilka pytań :)

Recommended Posts

Cześć, wiem, że jest sporo takich tematów, ale chciałbym także dostać odpowiedź na resztę pytań więc zakładam :)

Chciałbym kupić sobie aparat, bo minęło kilka eventów i zapowiadają się kolejne, na których warto mieć aparat, a trochę wiejsko biegać ze smartphonem :D

Cały czas marzę o lustrzance, ale jakoś szkoda mi wydać co najmniej 2K na aparat dlatego wolę kupić jakiegoś w miarę dobrego kompakta, bo jednak codziennie aparatu nie używam.

Budżet: 500-600 zł (bardziej to 500, ale jak coś będzie naprawdę warte dołożenia to się zastanowię)

Zastosowanie: robienie zdjęć raczej w dzień na zewnątrz oraz wewnątrz w raczej słabo naświetlonych pomieszczeniach. Kręcenie filmików jeśli potrzeba.

Wymagania: Jak największy zoom, czytelny wyświetlacz, brak szumów na zdjęciach i dobra stabilizacja.

Czytając wcześniejsze tematy wygrzebałem te 3. aparaty, ale nie wiem na jaki się zdecydować.

Canon SX220

Samsung WB750

Sony Cyber Shot H90

Proszę o nakierowanie na coś odpowiedniego dla mnie :)

A teraz dodatkowe pytania:

1. Czy muszę kupić kartę klasy 10? Bo różnica w cenie jest dość spora i wolałbym kupić klasę 4

2. Te aparaty długo trzymają na baterii czy jednak trzeba dokupić drugi akumulator (i czy zamienniki z Allegro za 20 zł będą ok)?

3. Czasami robię zdjęcia dokładniejsze jakiś przedmiotów więc jakaś stabilizacja by była pomocna, czy taki prowizoryczny statyw dałby radę, ma ktoś jakieś doświadczenie z tym? http://allegro.pl/gri-02-gri02-gorillapod-samsung-wb750-sh100-st95-i3212796895.html

Z góry dziękuję za pomoc.

Canon SX 220 HS. Lepszy od Samsunga, a ten sony jest na ccd więc nie warto o nim mówić.

1) Nie musisz, ale radzę kupić. Szczególnie, jeśli będziesz nagrywał filmy, ale nawet przy robieniu zdjęć odczujesz różnicę w szybkości zapisu. Kiedyś korzystałem z TDK class 6, gdy się zepsuła kupiłem SanDiska klasy 10 (Extreme bodajże) i różnica była OGROMNA. Tak więc nie wyobrażam sobie korzystać z karty 4 klasy. Jak faktycznie szkoda ci kasy to kup chociaż klasę 6 dobrej firmy.

2) Zależy ile zdjęć robisz i w jakich warunkach. Jak nie szalejesz to starczy ci na cały dzień, ale jak zdjęć robisz dużo a do tego filmy to lepiej kupić zapasowy aku. Omijałbym szajsy za parę zł na allegro, chyba że ktoś zna jakieś dobre źródło. Nigdy nie wiadomo na co trafisz, a chytry dwa razy traci ;-)

3) Nie wiem to się nie wypowiadam :-P

A, i w słabo oświetlonym pomieszczeniu kompaktem może być ciężko. No a o braku szumów to w ogóle zapomnij - nie te pieniądze :-P

• Popieram 1

Ten Canon jest dużo lepszy od Samsunga? Bo ogólnie to ma większy zoom i lepiej wygląda :D

Teraz oglądałem na Allegro i za 16 GB class 10 Good Ram 40 zł. więc nie ma jednak problemu.

Z tymi szumami to chodziło mi przy dobrym oświetleniu bo w ciemnych miejscach to wiem, że nie mogę się cudów spodziewać, znam ludzi co mają lustra po kilkanaście tysięcy i tez robią szumy wiec luzik.

Ogólnie to nie ukrywam, że wolałbym wziąć tego Samsunga jeśli różnica będzie mała. No i czy różnica jest w zdjęciach, filmach albo w obu?

Różnica nie jest jakaś duża, ten wb750 to wyjątkowo udany model samsunga. Kupowało go wiele osób i nie przypominam sobie zwrotów czy narzekań ;-) Jedynie ktoś tu na forum chyba pisał, że dźwięk na filmach jest kiepski.

Mimo to gdy ja kupowałem aparat wybrałem jednak Canona (model podobny, dokładnie IXUS 230). Jakoś mam większe zaufanie do tej firmy ;-) No i oceny choć nieznacznie, jednak ma lepsze. A różnica w zoomie nie jest duża. Przy tak długiej ogniskowej i tak zdjęcia zawsze wyjdą dość przeciętnie.

Napisano (edytowane)

No jednak Canon ma większe doświadczenie w fotografii. Szkoda, że nie wsadzili go w ladniejszą obudowę :C Ten Ixus tez jest niezły, ale kosztuje więcej. Będę musiał jeszcze pomyśleć, ogólnie to przymierzam się go kupić na początku lipca bo będę miał kasę jakąś wtedy juz odłożoną na ten cel. No, ale jak dźwięk jest faktycznie zły to już wolałbym wziąć Canona.

A coś innego w tej cenie by się znalazło?

A jeszcze znalazłem Canona SX230 on się różni czymś jeszcze oprócz obecności GPS?

Edytowane przez Johny3

Sony WX50, WX100, HX10. Ale droższe chyba no i tylko ten ostatni ma duży zoom. Filmy kręcą lepsze, zdjęcia na podobnym poziomie. Jak nie zależy na lepszych filmach ani zdjęciach panoramicznych to nie warto sobie zawracać głowy.

Ja bym ewentualnie rozważył jeszcze Canon SX 240 HS. Nowszy procesor (chyba digic 5 zamiast 4), dużo większy zoom. Z tego co widzę można go dostać za ok 700-750 zł. No i przy okazji chyba wygląda dużo lepiej od sx 220 ;D

Edit: SX 230 różni się chyba właśnie tylko GPSem. Nie przypominam sobie innych różnic.

Edytowane przez Luki91

Szczerze powiedziawszy to 700-750 to jednak zbyt dużo jak dla mnie. I tak jeśli kupię aparat to chwilowo odkładam kupno monitora więc wolałbym się nie wykosztować jeśli to nie jest konieczne.

W takim razie zostaje póki co przy SX220 lub 230.

Dzięki za pomoc jak będę na kompie to postawię łapki w górę :-)

To ja się zdecyduje jednak na Canona SX230. Nie chcę tego SX220 bo różnica to tylko 30 zł, a SX230 jest w kolorze czarnym (ten srebrny SX220 do mnie nie przemawia) i ma GPSa, więc zawsze jakiś tam dodatkowy bajer. 

A tak jeszcze dodatkowo. Jaki kupić pokrowiec na tego Canona? Ważne żeby go zmieścił bez problemu i miał jakąś kieszonkę na dodatkową baterię i kartę pamięci. Cena to najlepiej do 50 zł :)