Skocz do zawartości

Do pracy wielomonitorowej bez OC - 5500zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez stelek,

Recommended Posts

Witam Szanowne Grono,
Proszę o pomoc w zestawieniu komputera:
1. praca na 3 a docelowo 4 monitorach 24' w rozdzielczości 1920*1200 (takie wykresy a'la maklerskie),

2. cichy - praca późnym wieczorem w biurze domowym,

3. cena do 5500zł - nie będę robił OC.

oraz

4. po pracy trochę gry - ale wystarczy wtedy na 1 monitorze :)

5. ponadto komputer najbardziej uniwersalny do obejrzenia filmu, posłuchania muzyki im więcej możliwości tym lepiej. Komponenty nie muszą być ładne - obudowa raczej tak.
Mam sentyment do Nvidii ale... chyba nie da rady?

Póki co:

1. Płyta główna ASRock Z77 Extreme
  2. Procesor Intel Core i7 3770 3.4GHz BOX
  3. Pamięć Patriot G2 Division2 2x8GB 1600MHz DDR3 CL9 XMP Ready, 1.6V 
  4. SAPPHIRE FLEX HD 7950 3GB GDDR5 OC WITH BOOST
  5. OCZ Vertex 4 SSD 2,5" 128GB 560/430 MB/s 120k IOPs
  6. Seagate 1 TB Barracuda (64MB, SATA/600)
  7. Zasilacz Fortron AURUM650 MODULAR
  8. Lite-ON Super AllWrite DVD+/-RW ihas124-04 bulk black
  9. Listwa acar eco plus
  10. Obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl

Z góry bardzo dziękuję za komentarze.

Ta ilość RAM to świadomy wybór? Brak OC ostateczny? (Na tej platformie to dziecinnie proste i aż żal z tego rezygnować!)
Vertex 4 podmienić na Samsunga 840PRO.

Zasilacz, 7950, czy Barracuda to kwestia chciejstwa - jak się podoba i jest to świadomy wybór to może zostać, jak nie, to można kombinować z zamiennikami.

• Popieram 1
Napisano (edytowane)

Dzięki,
Nic w tym zestawie nie jest świadomym wyboerm - złożony na "chybił trafił", liczą się szczególnie pierwsze 3 pkt. 
OC może być - sądziłem, że nie odważę; jestem starej daty  :)

OK, podmieniłem SSD i procesor.

1. Płyta główna ASRock Z77 Extreme
  2. Procesor Intel Core i7 3770K 3.5GHz BOX
  3. Pamięć Patriot G2 Division2 2x8GB 1600MHz DDR3 CL9 XMP Ready, 1.6V
  4. SAPPHIRE FLEX HD 7950 3GB GDDR5 OC WITH BOOST
  5. SSD - Samsunga 840PRO
  7. Zasilacz Fortron AURUM650 MODULAR
  9. Listwa acar eco plus
Edytowane przez Aslodowy

Ja bym trochę pozmieniał szczególnie płytę główną bo jest droga, a można znalezc coś tanszego i równie dobrego np. MSI Z77A-GD55, procesor warto wziac z K (czyli z odblokowanym mnożnikiem) warto podkrecic procesor bo to daje na prawdę dużego "kopa" :) a jakbyś nie potrafił zrobic OC to my Ci pomożemy :)

Zasilacz jeżeli Cię stac to kupiłbym

http://www.angela.pl/p9477,super-flower-650w-golden-green-pro-sf650p14xe.html

lub z modularnym okablowaniem, ale też trochę słabszym bo 600W

http://www.angela.pl/p9475,super-flower-600w-golden-green-modular-sf600p14xe.html

Zasilacz bardzo dobry cichy i trzyma napięcia jak skała.

Nie wiem czy RAM nie będzie za mało do tych wykresów :) najwyżej dokupisz kolejne 2x8GB

Sid Vicious złożył taki zestaw jaki chodził mi po głowie :D

Edytowane przez toniek-94
  • Popieram 1

Może jednak przekonasz się do OC - nawet wrzucenie 4.2Ghz przyniesie wymierne korzyści, a można to osiągnąć bez zmian w napięciach (zazwyczaj :) ) więc proponuję coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/ZQrNf8/

3770k / Z77A-GD55 + Macho + Arctic MX-2

Bardzo porządna mobo, chłodzenie oraz pasta, procesor z możliwością podkręcenia. Można się pokusić o Bk014 w miejsce Macho dla nieco lepszej kultury pracy (i designu!)

i7 rozumiem, potrzebny do pracy więc nie zmieniałem na 3570k.

RAM dałem 4x4GB - jeśli planujesz rozbudowę pod 32GB (bo nie wiem jaka to praca) to zmień na 2x8GB, jak nie to może zostać (cena przystępna, timingi w porządku, a pracują na napięciu 1.5v)

Grafikę podmieniłem na Gigabyte ze względu na cichutkie chłodzenie - ale masz tyle miejsca w budżecie, że możesz wepchać nawet HD7970.
Zasilacz zmieniony na modularny, cichy o wystarczającej mocy na napędzenie jednej mocnej karty graficznej.

Dysk i napęd optyczny to pestka - barracuda, wd blue - obojętnie. A napęd to praktycznie którykolwiek który ludzie chwalą.

Jak masz jakieś pytania to śmiało - mów co się podoba a co nie, będziemy dopasowywać dalej :)

• Popieram 4
Napisano (edytowane)

toniek-94

sid vicious

"...a jakbyś nie potrafił zrobic OC to my Ci pomożemy" - trzymam za słowo; w moich czasach budowali piramidy, więc nie będziecie mieli lekko  :).

Aktualnie wygląda to tak: 

Czytam

1. Płyta główna ASRock Z77 Extreme lub MSI Z77A-GD55 Intel Z77 LGA 1155
    Jeszcze nie wiem

2. Procesor Intel Core i7 3770K 3.5GHz BOX
    OK, sami tego chcieliście  :)

3. Chłodzenie CPU Be Quiet! Dark Rock Advanced, (BK014)
    OK - fajny

4. Pamięć Corsair Vengeance Low Profile 4x4GB 1600MHz, DDR3, CL(9 -9-9-24), XMP (CML16GX3M4A1600C9)
    Tak, 16GB to wg mnie max - rozumiem, że 1,5V jest lepsze od mojego wyboru 1,6V, choć zdaje się, że droższe.

5. SAPPHIRE FLEX HD 7950 3GB GDDR5 OC WITH BOOST lub Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 7950, 3GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI-I, 2xminiDP, BOX (GV-R795WF3-3GD)
    Tu mam dylemat, ten Flex jest ponoć idealny do wielomonitorowości... nie wiem. Rozumiem, że Nvidia odpada dla docelowo 4 monitorów?
    Jeszcze nie wiem

7. Super Flower 650W Golden Green PRO SF650P14XE lub Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE, activePFC, 4xPCI-E (BN182)
    Jeszcze nie wiem, może Lightscribe znajdę
  9. Listwa acar eco plus
    Ktoś zna ten sprzęt?

OK.

Dzięki,

Edytowane przez Aslodowy
  • Popieram 1

Jejku, wreszcie osoba która pisze czytelnie. Aż się łezka w oku kręci ze szczęścia :cry:

1. MSI zdeklasowało konkurencję w tej serii płyt - każdy Ci to potwierdzi. Są brzydkie ale bardzo solidne :)
2. -

3. -
4. Lepiej 1.5v gdyż jest to zalecane napięcie dla pamięci z procesorami z tej serii - będzie bezpieczniej.
5. Tutaj można zawołać kogoś kto ma doświadczenie z większą ilością monitorów (myślę, Stelek, Saddam, Tommy-T, Gtxxor...) bo ja już dziś zgłupiałem i nawet nie wiem ile która karta ma wyjść na ekrany. Ale Flex nie jest złą opcją. Dam znać niebieskim, to się tu odezwą i coś wymyślą.

...
Reszta też ok. Listwy niestety nie znam - innych uwag brak.

5. Do jednej sztuki karty nVidii w najnowszej serii (GTX6xx) podłączysz maksimum 3 monitory. Do wspomnianego Flexa nawet 5, więc jeśli mówimy o 4 to musisz albo zdecydować się na Radeona albo zamontować 2 szt. kart nVidia.

• Popieram 1

Osobiście używałem Radków do obsługi czterech "monitorów", dokładnie Gigabyte 7950, która posiada złącze DVI-I, HDMI, oraz 2x mini display port. Po zastosowaniu 3 przejściówek otrzymałem 4x DVI.

Nvidia w serii 6xx (Kepler) wprowadziła Surround, technologię dzięki, której karta jest wstanie obsłużyć do czterech monitorów. Obecnie pracuję na 2x LCD na gtx670 - na dniach będę wpinał dwa projektory i przetestuje jak sprawdzi się gtx w takiej konfiguracji. Problemów większych nie przewiduje. Warto dodać że gtx670 posiada 2x DVI, HDMI i DisplayPort - czyli znacznie lepszy (przyjaźniejszy portfelowi) setup wyjść, niż w przypadku 7950, która posiada miniDisplayPorty : złącza stosowane głównie przez Apple, co znacznie winduje cenę. W moim przypadku "wyciągnięcie" 4x DVI z gtx670 wychodzi znacznie taniej, a z samymi przejściówkami jest znacznie mniejszy problem - HDMI > DVI, oraz DisplayPort > DVI kupię w cenie jednej przejściówki z miniDP > DVI   ;), do tego dostanę je w każdym lepszym sklepie komputerowym. MiniDisplayPort jak ze świecą szukać można  :)

Reasumując - jeżeli docelowo myślisz o konfiguracji 4x LCD, to spokojnie możesz zakupić kartę Nvidii (Kepler), jak i AMD. Możesz się wstrzymać kilka dni to potwierdzę osobiście jak się sprawuje gtx z 4 "szkiełkami".

Ajj zapomniałem dodać - potwierdzenie o działaniu 4 szkiełek na jednym GTXie  8-)

http://international.download.nvidia.com/webassets/en_US/shared/images/articles/nvidia-geforce-gtx-680-R300-drivers-released/GTX680-Surround-AccessoryDisplay-Photo-650.jpg

(*klik w zdjęcie i sekcja dotycząca "surround")

A TU działający quad screen na MacPro.

• Popieram 2
Napisano (edytowane)

Dzięki stelek, właśnie o taki układ mi chodzi 3+1, wszystkie w rozdzielczości 1920*1200; czekam cierpliwie na Twoje testy.

Jestem na tym etapie:

1. Płyta główna : MSI Z77A-GD55 Intel Z77 LGA 1155
  2. Procesor: Intel Core i7 3770K 3.5GHz BOX
  3. Chłodzenie: CPU Be Quiet! Dark Rock Advanced, (BK014)
  4. Seagate 1 TB Barracuda (64MB, SATA/600)
  5. Asus Drive DVD -/+RW, E-Green 24x (Black Panel), SATA, BULK (DRW-24B5ST/BLK/B/AS)
  6. Obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl
  7. Pamięć Corsair Vengeance Low Profile 4x4GB 1600MHz, DDR3, CL(9 -9-9-24), XMP (CML16GX3M4A1600C9)
  8. SAPPHIRE FLEX HD 7950 3GB GDDR5 OC WITH BOOST
  9. Super Flower 650W Golden Green PRO SF650P14XE lub Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80plus BRONZE, activePFC, 4xPCI-E (BN182)

Wszystko zatwierdzone poza kartą graficzną i zasilaczem
Zostało mi trochę gotówki 500zł.
Może coś dołożyć do zasilacza 80Plus Gold?
Super Flower jest ok, tylko nie chciałbym podświetlenia.
Obudowę i zasilacz chciałbym zachować do następnego komputera - jest to możliwe?

Edytowane przez Aslodowy

No to może BQ E9 580/680W - modularny, GOLD, bez podświetlenia. Ładny, cichy, mocny :)

Od L8 różni się właśnie sprawnością, oraz większym (nieco cichszym) wentylatorem.

Super! tylko czy 580 wystarczy? Zakładam, że będzie jedna karta graficzna; ostatecznie będę wiedział po testach kolegi stelek.

Wcześniej nie pomyślałem o dysku przenośnym - przydałby się. Możesz coś zaproponować?

Jak do jednej karty to wystarczy. Ten zasilacz ma 564W na linii 12v - a to wystarczająca moc do zasilenia platformy na 1155, z praktycznie dowolną kartą dostępną aktualnie na rynku. (No może Titan albo te dwu-procesorowe kanapki zechciałyby więcej)

Do podanego zestawu, E9 580 wystarczy, więc możesz spokojnie czekać na wiadomości od Stelka.

A odnośnie dysku nie pomogę, bo w tej kwestii się nie orientuję.

Jestem na tym etapie:

Nie wybrałeś dysku SSD,a przy takiej konfiguracji jest wręcz wskazana ;)SSD da niesamowitego kopa komputerowi.Na przykład przy uruchomieniu systemu czy bądź aplikacji! ;)

Jak masz 500 zł, radzę kupić dysk SSD,chociażby taki  Plextor M5 Pro 2,5'' 128GB, SATA III ( Read/Write 540/340MB/s)  za 475.  SSD na wysokim poziomie! ;)

Edytowane przez sid vicious
nie cytuj niepotrzebnych rzeczy
A jeden z drugim raczyli temat przeczytać w całości? O SSD było wcześniej...

Przepraszam najmocniej.Mój błąd. Będę uważał. ;)

//dziękuję za współpracę  :->

sv

Edytowane przez sid vicious

http://img20.imageshack.us/img20/4866/multiscreengtx670.jpg

3x LCD działa jak należy. Czekam teraz na projektor i sprawdzę go przy 4 urządzeniach, ale nie spodziewam się żadnych problemów.

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

każdy monitor pracuje w innej rozdzielczości?
Tak każdy w innej rozdziałce pracuje. Karta daje radę jak widać - nadaje się do multiscreenów i nieźle sobie radzi w grach - nic, tylko polecać  ;)
  • 2 tygodnie później...