pawelm 0 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Mam na kompie WinXP ale z uwagi na mała pojemnosc dysku chciałbym sobie postawic na dysku zewnetrznym Windows 7 i jakiegoś linux'a. Czy jest sens robic cos takiego, bo wydaje mi sie(o ile wogole takie cos jest mozliwe) ze takie rozwiazanie bedzie strasznie mało wydajne i systemy z dysku zewnetrznego beda strasznie wolno działać Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Dysk USB? Jeżeli tak, to raczej nie warto. Muł będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_S 54 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Tak jak napisał torture jeżeli USB to strasznie wolno będzie, eSATA trochę szybciej, ale i tak na ogół będzie wolniej niż przy normalnym dysku wewnętrznym. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 eSATA trochę szybciej, ale i tak na ogół będzie wolniej niż przy normalnym dysku wewnętrznym.Różnicę miedzy SATA a eSATA są znikome (~5MB/s) więc jeżeli taki interfejs ma ten dysk to można instalować spokojnie. Jeżeli USB to co najwyżej Linuxa. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jeśli USB to nie warto bo osiągniesz maksymalnie transfer ok 25 MB/s. Można wtedy Windows XP, miałem Win XP na ATA33 czyli ok 30 MB/s i działał znośnie. eSATA może być, bo jak napisał kubbak od SATA jest niewiele wolniejsze. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelm 0 Napisano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 ok, dzieki za porady. Miałem na myśli dysk USB wiec wnioskuje z tego ze taki dysk to dobry ale jedynie na magazynowanie danych, ot taki duzy pendrive Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts