Skocz do zawartości

ENERMAX Modu87+

Recommended Posts

Przymierzam sie do kupna tego zasilacza ale nurtuje mnie jedna kwestia mianowicie poziom hałasu jaki emituje. Wszędzie piszą że jest bardzo cichy albo są pokazane wykresy z prędkością wiatraczka zależna od obciążenia ale to nic nie mówi ;) nie widział ktoś możne jakiegoś ładnego wykresu czy wzmianki gdzie pisze w jakim zakresie w dB pracuje ta seria zasilaczy ?

@Rysioo, wydaje mi się, że nie potrzebujesz aż takiego zasilacza. Takie zasilacze są dla prawdziwych entuzjastów, którzy potrzebują najwyższej jakości na rynku. Jeżeli nie jesteś zapalonym overclockerem to moim zdaniem możesz kupić o wiele tańszego, wcześniej wspomnianego, OCZ ModXStream 500 W. Bardzo dobre parametry, cichy i w pełni wystarczalny.

Ostatnio jak w końcu zamontowałem dysk w nowej budzie na gumki ( ;) ) i wyłączyłem wszystkie wentyltory to muszę przyznać że ten 750TX jest słyszalny :P Może jak się wkurzę to włożę do niego Zephyra zamiast tego wentylatora. Szkoda że ten Enermax jest taki drogi...

Ale przecież to jest DO 92%, czyli w bardzo specyficznych warunkach idzie tyle osiągnąć :P

20% - 89%

50% - 91%

100% - 88.84%

W cenie tego 500W modelu dostaniemy 750W Corsair'a 750HX, który ma tylko 1 punkt procentowy gorszą sprawność, za to ma normalny wentylator, który można wymienić, a w Enermaxie jest 139mm cudo, dla którego nie znajdziesz odpowiednika (140mm nie wejdzie bez przeróbek :D) ;)

Poza tym większa moc na +12V (o 250W), pojedyncza linia +12V, a nie trzy linie jak w Enermaxie, no i cztery wtyczki 6+2-pin, a nie dwa :)

Jak dla mnie w tej cenie jest to wybór zupełnie nieopłacalny :D

Od Enermaxa Modu87+ IMO lepsze są Seasonic X, które do 20% obciążenia pozostają bezgłośne. Jedna linia +12V z obciążeniem do 744W (dla modelu X750) i w dodatku jest tańszy od Enermaxa 700W (700zł vs. 760zł).

Dla mnie ideałem byłby taki Corsair HX650 który do 120w obciążenia pozostaje pasywny. ;)

W HXach nie ma trybu pasywnego.