hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam, Mam 2 komputery stacjonarne. Internet po ethernecie. Płyty w obu MSI 970a-g43. Chciałbym je czymś połączyć tak żeby z 1go mieć dostęp do dysków 2-go. Opcjonalnie chciałbym tez dać dostęp 2giemu komputerowi do dysków 1-go ale tylko po wpisaniu jakiegoś hasła. 1szy komputer jest mój, a drugi pracownika. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 ale czy chodzi ci na pewno o dysk ? czy też może co pracownik ma na pulpicie ? jeśli tak to poszukaj programu o nazwie "pulpit zdalny" i skonfiguruj go Cytuj Link to post Share on other sites
hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 o dysk. Chodzi mi o możliwość przekopiowywania dużych plików na jego dysk i z powrotem. Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 mam taką może głupią propozycję. kup odbudowę do dysku zewnętrznego z 2 wyjściami usb 3.0 dla szybszego przesyłu, oraz dysk z pojemnością która Cię zadowoli . I podłącz jeden do twojego komputera, a drugi do komputera pracownika. Dysk będzie widziany w dwóch komputerach. Pracownik niech zapisuje dane na tym zewnętrznym, i ty będziesz mógł zobaczyć jego pliki. A ty w razie potrzeby prześlesz na ten dysk zewnętrzny, i pracownik będzie mógł zobaczyć co chcesz aby zobaczył. Cytuj Link to post Share on other sites
hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 nie jestem pewien czy będzie widziany, bo chyb ajednocześnie 2 osoby nie mogłyby na tym dysku pracować. A jakoś przez USB się nie da? Albo WIFI? Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) przez wi-fi oczywiście podłączasz pod router i po problemie, o ile masz router. wchodzisz w dyski i komputery sieciowe i tam zapisujesz. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez rysiek-z-klanu Cytuj Link to post Share on other sites
hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Przez taki router jak do internetu? Jak wtedy z transferem? Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) jaki masz router ? i karty wi-fi jaki standard?czy masz może podłączone przez Ethernet ? Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez rysiek-z-klanu Cytuj Link to post Share on other sites
Segamone 7 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 We właściwościach partycji w moim komputerze jest zakładka Udostępnianie, jak dobrze pamiętam to jak musiałem przewalić trochę GB między laptopami to tego używałem. Oczywiście mowie o W7 ale na innych też to podobnie działa. Cytuj Link to post Share on other sites
hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 cellpipe 7130 wifi mogę podłączyć przez dongle USB Sagem XG-762N Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 zły masz router, znaczy bez usb niestety, masz go w tp razem z umową ? Cytuj Link to post Share on other sites
hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 tak są tam bodajże 4 wejścia ethernet Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 no i idealnie. jutro dzwonisz do tp, że router traci zasięg i tak dalej, nawymyślaj. Dostaniesz nowego livebox czy coś takiego, za darmo. Cytuj Link to post Share on other sites
hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 a jakby tak kupić http://allegro.pl/nowa-karta-lan-pci-realtek-10-100mbps-ethernet-i3197593025.html i bezpośrednio komuptery przez 2gi ethernet ze sobą połączyć (a 1 ethernet dać na net)? no i idealnie. jutro dzwonisz do tp, że router traci zasięg i tak dalej, nawymyślaj. Dostaniesz nowego livebox czy coś takiego, za darmo. ale jakiego? Jaki livebox by tu był ok? Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) na ten nr. 510 800 800, raczej to będzie ten 510 100 100 pewnej nie jestem tak dysk podłączysz pod usb, i auto zapis w programie z którego korzystacie na tym dysku Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez rysiek-z-klanu Cytuj Link to post Share on other sites
hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) na ten nr. 510 800 800, raczej to będzie ten 510 100 100 pewnej nie jestem tak dysk podłączysz pod usb, i auto zapis w programie z którego korzystacie na tym dysku czekaj bo nie łapię. Jak to auto zapis? Trzeba podłączyć 2 pod USB? Ale pod jaki model routera bo prawdopodobnie mają kilka? Mam jakąś neostradę firmową (bez zmiennego ip na przykład) i tam są inne zasady trochę. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez hotspurfc888 Cytuj Link to post Share on other sites
Arlekin 262 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 no żeby nie zapisywało na dysku wew. tylko na tym przy livebox'sie. Model routera mają jeden Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz.B 8 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Koledzy chyba za dużo kombinują.Oba komputery podłącz pod twój ruterek "cellpipe 7130" przez WiFi lub/i po LAN-ie.Fachowcem nie jestem ale powinno na nim dać radę.Używaj opcji "udostępnij" możesz udostępniać pliki/foldery/dyski i wybierać czy tylko do odczytu czy też do zapisu. Tak w przypadku gdy oba mają win7 to wszystko jest dziecinnie proste, jak jest w przypadku starszych systemów lub mieszanych tego nie wiem. Cytuj Link to post Share on other sites
hotspurfc888 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Koledzy chyba za dużo kombinują. Oba komputery podłącz pod twój ruterek "cellpipe 7130" przez WiFi lub/i po LAN-ie. Fachowcem nie jestem ale powinno na nim dać radę. Używaj opcji "udostępnij" możesz udostępniać pliki/foldery/dyski i wybierać czy tylko do odczytu czy też do zapisu. Tak w przypadku gdy oba mają win7 to wszystko jest dziecinnie proste, jak jest w przypadku starszych systemów lub mieszanych tego nie wiem. LAN czyli ethernet tak? Gdzie to wszystko można ustawić, jest jakiś program? Na obu windows 8. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz.B 8 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 LAN czyli ethernet tak? Tak Gdzie to wszystko można ustawić, jest jakiś program? Głowy nie dam czy na tym routerze pójdzie ale spróbować można. Opiszę jak to wygląda na win7 gdyż nie miałem dłuższego kontaktu z win8. Wybierasz sobie np. folder klikasz "prawym"/właściwości zakładka udostępnianie klikasz udostępnij i ustawiasz jaka grupa jakie ma mieć uprawnienia. Jeżeli z twojej sieci będziesz korzystał tylko ty i twoi pracownicy a sieć WiFi jest zabezpieczona to można udostępniać jako "dla wszystkich". To co udostępniłeś będzie widoczne na drugim komputerze w: komputer/sieć/ "nazwa komputera" Można stworzyć też "grupę domową" (HomeGroup) i udostępniać grupie i wtedy dostęp do plików będą miały tylko komputery w spólnej grupie. Żeby tak zrobić musisz spisać sobie hasło grupy z jednego komputera a na drugim usunąć grupę i przyłączyć się do tej pierwszego. To co udostępniłeś będzie widoczne na drugim komputerze w: komputer/grupa domowa/"nazwa komputera" U mnie wszystko działa bezproblemowo Trochę może niezbyt jasno napisane ps, można udostępnić też drukarkę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts