Skocz do zawartości

Pytanie o Zalman CNPS 10X Flex

Recommended Posts

Ale to chłodzenie mnie nie interesuje.

No cóż, pozostaje mi chyba tylko ten Zalman (ale on się zmieści już na 100%??)

Trzeba będzie się pogodzić że będzie kilka stopni cieplej.

To jeszcze wentylator.

Fander Selekta 120mm (po przeczytanych 2 recenzjach o nim spodobał mi się)

Noiseblocker BlackSilent XLP PWM 120mm rev.3

Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm (a w tym odpowiada mi cena - 30zł)

Ogólnie mam takie oczekiwania.

Obudowa jest zamknięta.I nie chę słyszeć wentylatora z odległości 1-1,5m.

Wygląd mi "zwisa"

Cena najlepiej by mi odpowiadała 30zł, ale od biedy mogę dołożyć te 10zł do fandery?noiseblockera? (czy istnieje osoba która miała osobiste porównanie fander selecty i noiseblockera?)

Sprawdź czy od środka gniazda do RAMu będziesz miał ~7cm - jeżeli tak wejdzie na pewno.

Fandera nie miałem, SlipStreama mam na Mugenie i jest niesłyszalny a Noisblocker ma terkoczące łożysko gdy pracuje poziomo.

Tego zalmana można zamontować jak się chcę do niego jest dołączony specjalny zestaw także pod AM2 i się wywala ten zwykły koszyk i można montować do woli z tego co zobaczyłem na stronie.

http://zalman.com/ENG/product/Product_Read.asp?idx=373

Zobaczcie sobie "How to instal" albo PDF ściągnijcie i tam jest pokazane.

Mogę się mylić. :D

Ja sie troche pogubilem z tym pionowo/poziomo...

Czyli mozna go zamontowac tak aby wial:

1) przod obudowy -> tyl obudowy (lub na odwrot)

2) dol obudowy -> gora obudowy (lub na odwrot)

Ktora opcja jest poprawna (moze obie?)??

Tez jestem tym zainteresowany i woalbym zeby opcja nr 1 byla mozliwa :D

lucass3:

ja tez mysle nad kupieniem tego wentyla... ale ja bede bral jakiegos wiatraka z PWM, tak zeby predkosc regulowal mi bios plyty glownej.

Ten Noisblocker PWM ma (nawet w nazwie jest), ale ten Scythe chyba nie.

Z tego co wiem to wentylatory PWM maja 4 piny we wtyczce... a bez maja z reguly 3 lub mollex.

Zobacz jakie podlaczenie masz na plycie glownej (ja mam 4 piny na chlodzenie dla procka).

Jakbym miał pamięci bez takich radiatorów wysokich to by wszedł Mugen?

Tak.

Czyli mozna go zamontowac tak aby wial:

1) przod obudowy -> tyl obudowy (lub na odwrot)

2) dol obudowy -> gora obudowy (lub na odwrot)

Można tylko pionowo (1). Zalman w Flexie zastosował inną zapinkę niż w Quiet i Extreme.

Dzis dostalem wlasnie paczke z tym Zalmanem i Noiseblockerem 120mm PWM.

Jak narazie zestaw sprawuje sie znakomicie.

Montowanie nie bylo przesadnie trudne. Wyglada rewelacyjnie. Zaslania u mnie w plycie glownej 1 slot pamieci ram (mam dwie kosci ktore sa wlozone do tych blizej krawedzi wiec u mnie nie ma problemu).

Z uruchomionym PWM wentylator jest nieslyszalny... na max obrotach szumi przeplyw powietrza... ale spodziewalem sie ze bedzie glosniej. Bios jednak pokazuje ze jest to 1500rpm (a nie jak w specyfikacji pisze - 2000).

Temperatury w idle nie spadly za duzo... wczesniej na boxowym z PWM mialem ok 40-42*C... teraz mam 34-36*C

Natomiast w stresie jest o wiele wieksza roznica. Na boxowym po kilkunastu minutach stresu mialem juz 65*C i dalej roslo powoli (wtedy zawsze wylaczalem bo nie chcialem za bardzo przegrzewac).

Teraz do 45*C ledwo dochodzi... z wlaczonym PWM po 20min stresu mialem 49*C, bez PWM (max obroty) - 44*C

Komp z nowym chlodzeniem uruchomil sie stabilnie na 3.85GHz... na prawie 4.0 zrobilem valida :) moze nawet i poszedlby na 4 stabilnie... ale napiecie na procek max jakie dawalem to 1.5V i wiecej raczej bawic sie nie bede.

Kusi mnie zeby dolozyc druga wtyczke 4-pinowa do zasilania procka i stworzyc w ten sposob EPS12V... ale chyba sobie podaruje :) Bo watpie zeby to w czymkolwiek pomoglo... nawt gdybym puscil to z drugiej lini 12V.

Ogolnie... jestem bardzo zadowolony z tego radiatora i z tego wentylatora - polecam!

Teraz jedyne co u mnie w kompie slychac to dysk twardy.. a i to w planach mam do zalatwienia :)