Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja tylko wróże, może być 950zł. Nie przekreślaj jej, zaufaj polskim sprzedawcom na pewno obniżą trochę cene dla zachety ... (lol)

igoruss--> jakos duzo szybsza to nie będzie (chyba że zrobią lepsze sterowniki/nowe gry pod nią). Jak na razie to 5850 kusi tylko oc bo jakoś specjalnie dużo od 4890 szybsza nie jest na standardowych zegarach. Bo dx11mnie nie rusza. powiem więcej jak mi się skończy beta 7ki to bez stresu na xp (dx9) gotowy jestem przejść. Ja po prostu nie widze róznicy.

Pierwsze sztuki na allegro będą na pewno ponad 1000zł :D Kibicujmy Spermi, to za pół roku będzie można zmienić za normalną kasę :D Albo chociaż nVidia mogłaby obniżyć ceny starych układów, co na 99% jest nierealne.

Pierwsze sztuki na allegro będą na pewno ponad 1000zł :lol: Kibicujmy Spermi, to za pół roku będzie można zmienić za normalną kasę :) Albo chociaż nVidia mogłaby obniżyć ceny starych układów, co na 99% jest nierealne.

Kibicowanie Spermi raczej nie pomoże w spuszczeniu ceny przez naszych wspaniałych dystrybutorów no chyba że w końcu w marcu (przyszłego roku zapewne) ta nowa wspaniała architektura wytryśnie na rynek :D ja poczekam do sierpnia max października kiedy będzie jakiś większy przypływ kasiory i kupuję :D choć wersja od Sapphire i tak nie będzie pewnie nawet w w tym okresie za tania :sciana:

• 2 tygodnie później...

Pokazały się pierwsze jakie takie info na temat Radka 5830 z których wynika, że karta została dość mocno pocięta(mniej rop'ów, SPu i TMU niż wcześniej spekulowano) :)

http://i46.tinypic.com/ycbvt.jpg

http://i45.tinypic.com/29z97yg.jpg

Od siebie dodam, że jeżeli ta karta ma kosztować na starcie ok. 1000zł(oczywiście chodzi o polskie realia) to będzie raczej mało opłacalna w stosunku do HD4890/Hd5850 czy GF260 :o

Masakrycznie obcięli ROPy, karta ma tylko 16 - to tyle co HD5770 :o

Wydajność może nieźle na tym ucierpieć :/

Widać było to na przykładzie GT240 - ma 96sp ale tylko 8ropów i jest wolniejszy od 9600GT który ma 64sp ale 16rop i nawet szybka pamieć DDR5 nie jest w stanie tego zrównoważyć

Mnie jedynie dziwi wyższe TDP od 5850, sporo musieli podnieść napięcie bo same zegary aż takiej różnicy by nie zrobiły.

Dla mnie najgorszą wiadomością jest chyba fakt zastosowania tylko 16 ROP'ów co może w przyszłości odbicie się na wydajności układu. Do tego miałem nadzieje, że AMD zrobi podobnie jak w przypadku HD4830/50 gdzie zablokowano 1 blok SIMD, a nie cięto ROP'ów :/

@edit

Masakrycznie obcięli ROPy, karta ma tylko 16 - to tyle co HD5770 :o

Wydajność może nieźle na tym ucierpieć :o

Widać było to na przykładzie GT240 - ma 96sp ale tylko 8ropów i jest wolniejszy od 9600GT który ma 64sp ale 16rop i nawet szybka pamieć DDR5 nie jest w stanie tego zrównoważyć

Zgadzam się w 100%. Gdyby karta posiadała 32 ROPy, 1280 SPu i 64 TMU to karta mogła by być hitem, a tak dostajemy tylko dobrą kartę(choć wszystko okaże się po pierwszych testach).

ja nie rozumiem po co ludzie czekaja na tego 5830, zaraz po premierze i tak będzie w cenie 5850 sprzed kilku tygodni, albo o jakieś 50zł tańszy (czyli ok.950zł) ale tez będzie od 5850ki słabszy. Wszystkie sklepy juz robia miejsce dla 5830, nawet w Balcie wczoraj 5850ka 1069zł dziś już 1150zł. Żenada, karty zamiast z czasem tanieć to drożeją, no ale podziękujmy rodzimym dystrybutorom. Dzię-ku-je-my!*

*Takim głosem dzieci z przedszkola

5830 to tylko 16 ropów, tak jak 4890 - za mało.

Grzesiek1010--> no ale ja już mam 4890 vapor i tak sobie czekałem na spadek cen i jakieś niereferenty 5850 na i jak tak sobie czekałem a tu zamiast spadku cen i niereferentów mamy wzrost cen i .... zapowiedzi niereferentów (które tak na marginesie nie wypadają jakoś specjalnie - patrz zagraniczne recki vaporx 5850/5870. Oczywiście w reckach wspomniano o niereferencyjnym pcb ale o tym czy zrobiono taki numer jak 4890vaporx (brak mozliwości programowej zmiany napięcia) to już nigdzie nie wspomniano. I oczywiście nikt nigdzie nie pokusił się o próbę zmiany napięcia na versji vapor, choć wcześniej tak ostro katowano referenty.

Mozna sie cieszyc z niereferentów 5830 ale trzeba pamiętać że cena takich kart bedzie raczej (teoretycznie) wyższa niż referenta.

5830 to tylko 16 ropów, tak jak 4890 - za mało.

Grzesiek1010--> no ale ja już mam 4890 vapor i tak sobie czekałem na spadek cen i jakieś niereferenty 5850 na i jak tak sobie czekałem a tu zamiast spadku cen i niereferentów mamy wzrost cen i .... zapowiedzi niereferentów (które tak na marginesie nie wypadają jakoś specjalnie - patrz zagraniczne recki vaporx 5850/5870. Oczywiście w reckach wspomniano o niereferencyjnym pcb ale o tym czy zrobiono taki numer jak 4890vaporx (brak mozliwości programowej zmiany napięcia) to już nigdzie nie wspomniano. I oczywiście nikt nigdzie nie pokusił się o próbę zmiany napięcia na versji vapor, choć wcześniej tak ostro katowano referenty.

Mozna sie cieszyc z niereferentów 5830 ale trzeba pamiętać że cena takich kart bedzie raczej (teoretycznie) wyższa niż referenta.

Niestety, ale 5850 Toxic nie umożliwia programowej zmiany napięcia, więc raczej vapor też nie :/

patrząc na ceny zielonych (zamówienia przedpremierowe) nie widze żadnego powodu dla którego czerwoni mieli by obniżać ceny. A tak wogóle gdzie jakieś testy wykradzionych egzemplarzy, chocby fejki, zawsze przed premierami było tego pełno a teraz nic?

toxic 5850 nie umozliwia, jesteś pewien?

To ta karta to porazka zupełna, w idlu głośniejsza od referenta, w grach troche cichsza, paskudne niebieskie motywy (gdzies w recenzji widziałem w minusach uwagę że - "nie podświetlone"), i jeszcze kastracja sekcji. Ja rozumiem że nie każdy musi jechać na 5850 na wyżyłowanych zegarach ale ta karta z założenia ma byc dla graczy, bo w office- ie to referent bedzie cichszy. Całe piękno w tym układzie (5850)to to że przy odpowiednio dobrym chłodzeniu po OC pobije 5870.

toxic 5850 nie umozliwia, jesteś pewien?

To ta karta to porazka zupełna, w idlu głośniejsza od referenta, w grach troche cichsza, paskudne niebieskie motywy (gdzies w recenzji widziałem w minusach uwagę że - "nie podświetlone"), i jeszcze kastracja sekcji. Ja rozumiem że nie każdy musi jechać na 5850 na wyżyłowanych zegarach ale ta karta z założenia ma byc dla graczy, bo w office- ie to referent bedzie cichszy. Całe piękno w tym układzie (5850)to to że przy odpowiednio dobrym chłodzeniu po OC pobije 5870.

Tak jestem pewien :/

Jeżeli jesteś zainteresowany to tutaj masz linka do recenzji na in4 :o

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=6 ... tr_numer=4

Z poziomu CCC możemy zapomnieć o podkręcaniu ale przy użyciu MSI AfterBurnera można się już pobawić. Toxic, mimo iż podkręcony to podkręca się dość dobrze. Lepiej niż modele referencyjne. Rdzeń w pełni stabilnie pracował przy taktowaniu aż 900MHz, a pamięci 1320MHz. Toxic nie oferuje nam możliwości programowej zmiany napięcia, a mimo to uzyskany wynik jest bardzo dobry.